markacije, lažne-oznake Svet24.si

Zaradi lažnih markacij v smrt zgrmela mlada ...

Nicole, Liam Svet24.si

Rod Stewart bo zopet dedek!

termoelektrarna šoštanj Necenzurirano

Buldožer iz Šoštanja, ki je povozil Slovenijo

natasa pirc musar ales musar m24 ss Reporter.si

Kaprice predsednice Nataše in prvega gospoda ...

66-2-4-erjavec4 mm Ekipa24.si

Predsednik KZS Matej Erjavec: Razlogi za ...

Foto 3 Revija Stop

Erika Pečnik Ladika: Šolski sistem je tako na ...

ales kranjc andreja 24 mm Ekipa24.si

Aleš Kranjc in boj s kruto boleznijo: Zdravniki ...

Slovenija

Reakcije izpred dveh desetletij

Deli na:

Reakcije tranzicijske levice na napoved zborovanj presenečajo, ker so izjemno podobne reakcijam, kakršne so bile leta 1988 ali 1989 ob napovedovanju zborovanj odbora za človekove pravice, je na novinarski konferenci poudaril predsednik SDS Janez Janša. Kot je dejal, 42. člen ustave pravico do zbiranja uvršča med temeljne človekove pravice.

Reakcije tranzicijske levice na napoved zborovanj presenečajo, ker so izjemno podobne reakcijam, kakršne so bile leta 1988 ali 1989 ob napovedovanju zborovanj odbora za človekove pravice, je na novinarski konferenci poudaril predsednik SDS Janez Janša. Kot je dejal, 42. člen ustave pravico do zbiranja uvršča med temeljne človekove pravice.

Poleg tega 14. člen ustave po njegovih besedah govori o tem, da so v Sloveniji vsakomur zagotovljene temeljne človekove pravice in svoboščine in da smo pred zakonom vsi enaki. Notranja ministrica Katarina Kresal po njegovih besedah državljanom Slovenije torej odreka temeljno ustavno pravico in jih "zmerja, ker jo zahtevajo".

Kresalova po njegovem uporablja natančno isti besednjak, kot ga je leta 1988 uporabljal takratni šef sekretariata za notranje zadeve in Udbe Tomaž Ertl, ko je govoril o napovedanih zborovanjih odbora za človekove pravice. Oba trdita, da bi takšna zborovanja ogrozila stabilnost države in oba enačita svojo lastno oblast z državo in mislita, da če je ogrožena njihova oblast, je ogrožena država, je pojasnil Janša.

Opozoril je, da je Slovenija "dejansko ogrožena". Po njegovem je zaradi recesije, ki je še enkrat globlja kot v Evropski uniji, ogrožena njena blaginja. Zaradi podpisanega arbitražnega sporazuma je ogrožen pomorski status slovenske države, poleg tega pa so ogrožene tudi temeljne vrednote in pravice, na katerih je samostojna in demokratična Slovenija nastala in ki jih varuje drugo poglavje slovenske ustave, je prepričan Janša.

Kot je poudaril, so zaradi odlikovanja, ki ga je predsednik republike Danilo Türk podelil "simbolu kršenja človekovih pravic v Sloveniji, nekdanjemu šefu Udbe in organizatorju terorističnih akcij Ertlu" prejeli na stotine klicev in sporočil ljudi, ki so predlagali in pozivali na demonstracije in zborovanja. "In to pravico imamo vsi, ker jo zagotavlja ustava," je dejal.

Sicer pa je Janša izrazil presenečenje in razočaranje nad torkovimi izjavami Türka, saj ta vztraja pri odlikovanju. Po besedah Janše predsednik nadaljuje simbolno kršenje človekovih pravic, zaščitenih s slovensko ustavo. Türk na primer izrazi sočutje ob trpljenju staršev Bora Nekrepa, ki naj bi umrl zaradi domnevne zdravniške napake. Ob tem pa se Janša sprašuje, "kje je tukaj njegovo sočutje do tisočev žrtve Udbe", saj je šefu te teroristične organizacije in organizacije za kršenje človekovih pravic podelil državno odlikovanje.

Kot je še poudaril, je nova demokratično izvoljena oblast v Sloveniji pokazala izjemno tolerantnost do Ertla in njemu podobnih. "Vendar pa nihče ni pričakoval, da bodo ti ljudje po 20 letih dobivali državna odlikovanja," je opozoril. Izgovarjanja, da gre v primeru gospoda Ertla zgolj za en izsek oz. eno akcijo, je po Janševih besedah prazno. "Tudi Hitler je gradil avtoceste, pa se nihče ne spomni na to, da bi mu zaradi tega podelil kakšno državno odlikovanje - posmrtno," je dejal. Türkovo izjavo o premalo tolerantnosti pa je Janša ocenil za cinično.

V zvezi z odzivom Türka na resolucijo Evropske ljudske stranke je Janša dejal, da je bila na kongresu razprava poglobljena, resolucija pa je dobila soglasno podporo v različnih njenih organih. Evropa je po besedah Janše utemeljena na nečem drugem, kot misli Türk. "Za to resolucijo so glasovali mnogi iz Vzhodne in Srednje Evrope, ki so bili žrtve komunističnega terorja ali podobnih dejanj tajnih političnih policij v njihovih državah, kot je bila Udba pri nas," je poudaril.

Na vprašanje, ali bodo zborovanja spontana ali v organizaciji SDS, je odvrnil, da ni pomembno v kakšni organizaciji bodo. Vse od trenutka, ko je Türk oznanil javnosti, da je podelil odlikovanje šefu nekdanje Udbe, pa po Janševih besedah prihaja na stotine pozivov po akciji, kot je bila pred 20 leti. Bolj bo šla ta vlada v smeri, v kateri zdaj gre, in bolj ji bo predsednik republike Türk pomagal s takšnimi potezami, bolj ostra bodo taka zborovanja, je opozoril.

Za parlamentarno razpravo se sicer po besedah Janše že zbirajo gradiva, ki se nanašajo na spornost oziroma protiustavnost odlikovanja in ravnanja predsednika Türka.

Predsednik SDS je ob tem komentiral tudi vladni predlog o nezdružljivosti poslanske in županske funkcije. "Ta tema ravno toliko vpliva na reševanje gospodarske krize kot zbiranje kamel predsednika vlade po Afriki," je pripomnil Janša. To je po njegovem nepomembna zadeva, vladna koalicija pa si takšne teme izmišljuje vsak teden, da "se ne razpravlja o ključnih vprašanjih".

Janša je med drugim komentiral tudi postopek v primeru svetovalca predsednika republike Francija Perčiča. Dejal je, da kolikor ve, noben postopek v zvezi s tem ni končan. "Povsod so bile vložene pritožbe, ker je zadeva absurdna," je poudaril.

Kot je pojasnil, je bil na spletni strani SDS najprej res objavljen podatek s spletne strani udba.net, kjer so tudi nekateri osebni podatki Perčiča. Ko je informacijska pooblaščenka Nataša Pirc Musar na to reagirala, pa so bili osebni podatki po njegovih besedah umaknjeni.

Ta zadeva se po besedah Janše ne more končati s pravnomočno obsodilno sodbo, "ker potem je treba prepovedati še vrsto knjig in spletnih strani". "Tukaj bomo šli do zadnje sodne inštance v Evropi. Če bo treba, upam, da boste podpisali tudi kakšno peticijo za svobodo govora," je novinarjem še povedal Janša.