mojca_fartek_retnje_pp_trzic_22.4.2024 (1) Svet24.si

56-letna Mojca od doma odšla peš, vrnila se ni. ...

vohunstvo Svet24.si

Aretacija trojice kitajskih vohunov v Nemčiji

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Razvpiti Miha Štamcar pokopal še Dobro jutro

Deli na:

Za brezplačniki Total tedna, Slovenski tednik in Ekspres je prenehal izhajati še »oranžni« brezplačnik Dobro jutro. Kot so v ponedeljek poročali spletni mediji, je novinarska ekipa že imela pripravljen večji del vsebin za številko, ki naj bi izšla to soboto, vendar naj bi jih zvečer obvestili, da ne bodo več izšli in da naj si poiščejo druge službe.

Za brezplačniki Total tedna, Slovenski tednik in Ekspres je prenehal izhajati še »oranžni« brezplačnik Dobro jutro. Kot so v ponedeljek poročali spletni mediji, je novinarska ekipa že imela pripravljen večji del vsebin za številko, ki naj bi izšla to soboto, vendar naj bi jih zvečer obvestili, da ne bodo več izšli in da naj si poiščejo druge službe.

To naj bi jim sporočil Aleš Knep, direktor podjetja Regionalni mediji, ki izdaja časopis Dobro jutro. Brezplačnik z naklado 350.000 izvodov naj bi šel v stečaj zaradi prevelikih dolgov. Po naših podatkih, ki smo jih objavili v prejšnji številki Reporterja, naj bi družba Regionalni mediji dolgovala Pošti 149.607,30 evra. Ker dolg narašča, je medtem lahko presegel 150 tisoč evrov. Poleg tega smo izvedeli, da naj bi podjetje dolgovalo še tiskarni okoli 700 tisočakov. Na Pošti nam tega podatka niso hoteli potrditi, ker ne komentirajo pogodbenih razmerij s pogodbenimi partnerji, in se sklicevali na poslovno skrivnost.
Podobno na naša vprašanja nista odgovorila direktor Aleš Knep in odgovorni urednik Miha Štamcar, ki smo ju vprašali tudi, koliko novinarjev bo zaradi propada časopisa izgubilo službe ter če so jim morda našli kakšne druge službe. Prav tako nam Štamcar ni odgovoril na vprašanje, ali drži, da se je zaposlil v družbi Planet9, ki je v lasti Telekoma ter če mu je pri tem kaj pomagal Franci Zavrl, nekdanji prijatelj iz Mladine, sicer pa vplivni lobist in solastnik Pristopa. Štamcar se je sicer že proslavil z več zavoženimi medijskimi projekti. Med drugim je bil zadnji odgovorni urednik Slovenca, čeprav bi bilo krivično njega kriviti za propad tega desnosredinskega časopisa, ki je izhajal med leti 1991 in 1996. Večino časa je pisal za Mladino, od koder je skupaj z novinarsko ekipo najprej prevzel dnevnik Direkt, ga spremenil v Indirekt in nato popolnoma uničil. Časopisna družba je sicer Direkt, ki ga je pred tem urejal Bojan Požar, prodala Štamcarjevi ekipi, čeprav ni znano, od kod je ta sploh imela denar za časopis. Nato so odšli na brezplačnik Dobro jutro in ga očitno prav tako uničili. Očitno gre za sindrom afriških kobilic v novinarskih vrstah, ki bi lahko konkuriral za prvenstvo skupaj s kolegi iz Dela, ki so naprej uničili tednik Mag, nato pa še brezplačno prilogo Delo-Mag.
Zanimivo bo videti, kaj bo glede dolgov Regionalnih medijev, storil prokurist Pošte Matjaž Andric, ki je skrbnik omenjene pogodbe, oziroma kaj bo storil nadzorni svet Pošte, če Andric ne bo ukrepal. Treba je poudariti, da se mora direktor Pošte Aleš Hauc zaradi dolgov podjetja Progresija, izdajatelja brezplačnika Slovenski tednik, zagovarjati pred preiskovalno komisijo, čeprav ti dolgovi po podatkih Večera znašajo okoli 91 tisoč evrov, torej veliko manj kot znašajo dolgovi Regionalnih medijev. Res pa je, da je Andrica na položaj prokurista nadzorni svet imenoval na pritisk stranke Zares in da je vladajoča koalicija preprečila, da bi komisija obravnavala tudi brezplačnik Dobro jutro. V njem so se namreč stalno pojavljali novinarski zapisi, ki so bili v resnici propaganda za stranko Zares, prav tako so se kot intervjuvanci stalno pojavljali njeni funkcionarji: Gregor Golobič, Darja Radić, Janez Kopač, Pavel Gantar, Franci Kek, Cveta Zalokar Oražem… Prav tako ni jasno, kdo so pravzaprav pravi lastniki časopisa: uradna lastnica Regionalnih medijev je sicer avstrijska družba Media Süd-Ost Beratungs und Beteiligungsgesellschaft, predstavnik lastnikov Klaus Brunner pa je predsednik uprave avstrijskega Leykam Medien.