pirc musar bql Svet24.si

Tako je predsednica Pirc Musar zapela na koncertu ...

asfinag Svet24.si

Z avtoceste rešili izgubljeno mamo raco in devet ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

Princ Harry in Kate Middleton - nekoč prava prijatelja - danes pa .. Odkrito.si

Kate in Harry - Če se bo to zgodilo, se bosta ...

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Razvpiti častni konzuli: Kdo so in kako služijo z diplomatsko častjo

Deli na:
Razvpiti častni konzuli: Kdo so in kako služijo z diplomatsko častjo

Foto: Primož Lavre

Čeprav naziv častnega konzula ne prinaša več privilegijev kot nekoč, jih še vedno dovolj, da si »časti« zaželijo tudi nepridipravi.

Organi pregona, ki preiskujejo njihove nečednosti, namreč naletijo na skoraj nepremostljivo oviro – »nedotakljivost konzularnega arhiva in dokumentov«. V Sloveniji deluje 51 častnih konzulov, med najbolj razvpite sodita direktor Rika Janez Škrabec in Stojan Petrič, ki lastniško obvladuje koncern Kolektor. Oba sta pod drobnogledom Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU).

Stojan Petrič, znan tudi kot tisti član programskega sveta Kučanovega Foruma 21, ki obvladuje časopisno hišo Delo, je častni konzul Južne Koreje. To je postal lani, ko je zamenjal Ivana Rudolfa. »V veliko čast in veselje mi je sprejeti in prevzeti naziv častnega konzula Južne Koreje,« je dejal Petrič.

V tiskani izdaji in v Trafiki24 več o slovenskih poslovnežih, ki so častni konzuli tujih držav; zakaj gre Janez Škrabec v nos poklicnim diplomatom in zakaj je na njegovi strani politika; kako je Stojan Petrič kljub preiskavam NPU postal častni konzul Južne Koreje; o konzulu, ki je v Ljubljani postavljal spomenik Njegošu; kdo je konzul države, kjer lahko kupiš vse – tudi naziv konzula; zakaj imata Hrvaška in Brazilija v Sloveniji kar dva častna konzula in zakaj jih ima Rusija kar pet.