Revija Reporter
Slovenija

Tako si dobavitelji v zdravstvu lahko zgradijo luksuzne vile: 3,76-milijonski posel za razvpita zakonca Frantar-Zabret

Nenad Glücks
8 35.926

31. dec. 2023 6:00 Osveženo: 7:23 / 31. 12. 2023

Deli na:

Novozgrajeno domovanje zakoncev Igorja Zabreta in Tanje Frantar Zabret pri Radomljah.

Primož Lavre

Projekt požarne sanacije Onkološkega inštituta Ljubljana, posel v znesku 3,76 milijona evrov, je dobila razvpita firma Medicoengineering v lasti Igorja Zabreta in Tanje Frantar Zabret. Toda investicijska dokumentacija ministrstva za zdravje za sedanji projekt požarne sanacije je neustrezna. Šlo je za »dogovor« mimo vseh pravil.

Projekt na ministrstvu za zdravje vodi Tadej Štular, ki je vodil tudi projekt izgradnje nadomestnega vodovodnega sistema na Onkološkem inštitutu, v okviru česar so izvedli tudi delno požarno sanacijo. Štular je bil sicer zaradi suma zlorabe uradnega položaja pri sanaciji vodovoda na Onkološkem inštitutu med 2013 in 2016 ovaden, vendar je tožilstvo ovadbo zavrglo.

V prvem članku pred nekaj tedni smo ugotovili, da je razpisna dokumentacija, na podlagi katere je bil izveden postopek javnega naročanja, za sedaj potekajoči projekt požarne sanacije pomanjkljiva, kaže na nepravilnosti in predvsem ne pojasnjuje sedanje relativno visoko določene cene. Še več, po besedah naših virov dokumentacija, ki so nam jo predložili na ministrstvu za zdravje, sploh ne ustreza projektu, katerega podlaga naj bi bila.  

Zakonca Igor Zabret in Tanja Frantar Zabret sta si nedaleč od golfskega igrišča Arboretum v bližini Kamnika omislila pravo graščino. Ob njej sta nakupila še parcele v skupni velikosti okoli 20 tisoč kvadratnih metrov. Gradnja je potekala precej hitro, kar ob količini denarja, ki se steka v njuno podjetje Medicoengineering, ni presenetljivo. Firma ni le dobavitelj medicinskega materiala, pač pa sodeluje tudi pri gradbenih projektih v zdravstvu in dobavah stvari za opremljanje novih pridobitev. Po aplikaciji Erar je Medicoengineering od leta 2003 iz državnih virov prejel že 74.868.637,89 evra za različne posle.

Pojasnila ministrstva za zdravje

Na ministrstvo za zdravje smo zaprosili za dodatna pojasnila in investicijsko dokumentacijo. Njihova obrazložitev je obsežna, seveda utemeljujejo, da je šlo vse po pravilih in gospodarno. Pravijo, da je bila investicijska dokumentacija pripravljena po izvedbi gradnje nadomestnega vodovodnega sistema na OI Ljubljana, ki se je zaključila marca 2016.

Za gradnjo tega sistema so leta 2013 pripravili novelacijo investicijskega programa »Rekonstrukcija in novogradnja Onkološkega inštituta«, ki je bila vezana na osnovni projekt, saj se je izvedla izključno zaradi napak pri izpeljavi prvotnega projekta.

Vendar je izvajalec pri delih za novi vodovodni sistem (izvajalec je bila firma Kovinar Kočevje, podizvajalec pa Medicoengineering) odkril netesnjene preboje v stenah in stropih med požarnimi sektorji, pa tudi to, da so nekatere požarne lopute napačno nameščene oz. da jih več manjka.

Do tedanje (delne) požarne sanacije je prišlo po zahtevah požarne inšpekcije  aprila 2015. Zaradi tega se je ministrstvo za zdravje hkrati ob gradnji nadomestnega vodovodnega sistema odločilo še za  dela za izboljšanje požarne varnosti. Opravljene so bile tesnitve prebojev, pravilno so bile nameščene požarne lopute in vgrajene manjkajoče, kjer je bilo to mogoče, seveda vse na območju poteka tras cevnega razvoda novega vodovoda.

Že tedaj je bilo jasno, dodajajo na ministrstvu, da bo treba požarno varnost podobno urediti tudi v delih objektov, kjer posegov v sklopu gradnje novega vodovoda ni bilo. Tako je bila takoj po zaključku gradnje vodovoda marca 2016 pripravljena novelacija investicijskega programa »Rekonstrukcija in novogradnja Onkološkega inštituta« za izvedbo projekta »Požarna sanacija objektov novega Onkološkega inštituta Ljubljana« z vključitvijo projekta »Izgradnja nadomestnega vodovodnega sistema na OI Ljubljana«.

Poudarjajo, da gre za novelacijo istega investicijskega programa in iz istih razlogov, kot velja za vodovod. V dokument, ki je namenjen predvsem obravnavi požarne sanacije, je bil vključen tudi novi vodovodni sistem, ker so bila določena požarnovarnostna dela opravljena hkrati oz. v povezavi z gradnjo novega vodovoda.

Novelacija se tako nanaša na izvedena dela v okviru gradnje vodovoda kot tudi na načrtovano izboljšanje požarne varnosti v preostalih delih objektov Onkološkega inštituta D, E, H in TRT, torej na drugo fazo požarne sanacije (slednjo sedaj izvaja Medicoengineering, ki je na razpisu »premagal« tekmeca Kolektorja Koling).

Opozarjajo, da je bila tako že na začetku predvidena in zapisana požarna sanacija v dveh fazah. V novelaciji vsebinsko niso bila predvidena zgolj gasilska dvigala, ki bodo po novem vgrajena. V okviru skupnega načrta požarne varnosti za ves Onkološki inštitut so bili izdelani gradbeno-obrtniški, strojno inštalacijski in elektroinštalacijski projekti, ki upoštevajo dejansko stanje in zahteve ter priporočila izdelanega načrta požarne varnosti.

Tanja Frantar Zabret

arhiv Reporterja

Zakaj ni bilo novelacije

»Ker se je novelacija za namene požarne sanacije pripravila takoj po izvedbi vodovoda tudi  zato, da obravnava že izvedena dela, je bila druga faza natančno in podrobno obravnavana predvsem vsebinsko, ne pa toliko vrednostno. V vrednosti okoli 800 tisoč evrov iz novelacije je bila takrat ovrednotena sanacija glede na osnovne zahteve inšpekcijskega nadzora. Ta bi pomenila požarno sanacijo, potrebno izključno zaradi poenotenja načrta požarne varnosti za vse objekte v okviru osnovnih zahtev.«

Na podlagi projektov za izvedbo (PZI) in projektantskega predračuna so določili ocenjeno vrednost javnega naročila, na podlagi katere je bil pripravljen in izdan sklep o začetku javnega naročanja ter izvedeno javno naročanje.

»Zaradi razlike med vrednostjo v novelaciji in vrednostjo v izdelanih projektih za izvedbo, glede na vse navedeno, ni bila pripravljena nova novelacija investicijskega programa, ker vrednost ne pomeni povečanja za več kot 20 odstotkov glede na to, da je vrednost celotnega projekta »Rekonstrukcija in novogradnja OI«, na katerega se novelacija navezuje, 99,8 milijona evrov.«

Igor Zabret (prvi z desne) je v zadevi »smejalni plin« priznal krivdo - leta 2016 je v šempetrski bolnišnici umrlo več pacientov zaradi napačne napeljave medicinskih plinov.

Primorske novice

Ribarjenje v kalnem

Po besedah naših virov gre ob vseh gostobesednosti z ministrstva za zdravje v tej zadevi za »tipičen primer ribarjenja v kalnem«. V proračunski postavki so imeli na ministrstvu res 99,8 milijona evrov, vendar je bil ta denar namenjen za gradnjo Onkološkega inštituta Ljubljana in nima zveze s požarno sanacijo niti ne z izdelavo novega vodovoda pred leti.

Na to opozarjajo v zvezi z razlago z ministrstva, češ da novelacija investicijskega programa ni potrebna, saj dvig cene ne presega 20 odstotkov prvotne. Pravijo, da je ministrstvo na podlagi nove investicijske dokumentacije (nova proračunska postavka in viri financiranja) pristopilo h gradnji novega vodovodnega omrežja. Izpeljali so javno naročilo in podpisali pogodbo.

V investicijskem programu, ki so nam ga poslali, so že pri načrtovanju ugotovili požarne pomanjkljivosti na objektu in že takrat bi morali izdelati podrobne načrte za požarno sanacijo, v nadaljevanju pa ne bi bilo potrebno izvajati požarne sanacije v dveh fazah.

Poznavalci poudarjajo, da bi morali izdelati enovito neodvisno in novo investicijsko dokumentacijo, ki bi se nanašala le na požarno sanacijo. Del te požarne sanacijo so izvedli že v okviru projekta gradnje nadomestnega vodovoda (za okoli 400 tisoč evrov).

Sedaj vodijo požarno sanacijo na podlagi investicijske dokumentacije za rekonstrukcijo in novogradnjo Onkološkega inštituta, požarno sanacijo objektov OI in gradnjo nadomestnega vodovoda. V tem investicijskem programu je navedena vrednost investicije gradnje nadomestnega vodovoda 6,5 mio evrov in 1,2 mio evrov za prvo in drugo fazo požarne sanacije, ki zajema celovito prenovo požarne varnosti v vseh objektih. 

Onkološki inštitut v Ljubljani.

Primož Lavre

Nepravilnosti kar mrgoli

Kot rečeno, vrednost celovite požarne sanacije prve in druge faze znaša 1,2 milijona evrov, pri čemer je vrednost druge faze v dokumentu navedena za 0,69 milijona evrov. Sklep o začetku postopka javnega naročila (zdaj potekajoči projekt, ki ga izvaja Medicoengineering)  se nanaša le na izvedbo druge faze požarne sanacije, ki po delovnem osnutku znaša 0,69 milijona evrov.

Ocena je izdelana na podlagi PZI-dokumentacije in projektantske ocene, torej je zelo točna. Pomeni, da je razlika v vrednosti požarne sanacije za drugo fazo med investicijskim programom in ocenjeno vrednostjo kar 2,8 milijona evrov!

Gre za več kot stoodstotno povečanje, ministrstvo bi moralo pred postopkom javnega naročila izdelati novelacijo IP v tem delu. Seveda to ni po godu akterjem, saj bi morali podati tehtno obrazložitev, zakaj se je druga faza požarne sanacije tako podražila in vse to bi morala potrditi komisija za potrjevanje investicijske dokumentacije, ki deluje v okviru ministrstva.

Dejstvo je, da znesek skupne ocenjene vrednosti sedanje požarne sanacije – 3,47 milijona evrov – ni potrjen (posel je bil sicer oddan še za nekoliko več – 3,76 milijona evrov) in tudi ni vira financiranja. Poleg tega navedena časovnica o izvedbi aktivnosti požarne sanacijo ne ustreza dejanskemu stanju in bi morala biti popravljena z novelacijo investicijskega programa. Le na podlagi prave ažurirane časovnice lahko naročnik planira porabo sredstev po letih. Časovnica, navedena v investicjskem programu, navaja leti 2016 in 2017.

Kirurg Erik Brecelj ministrstvo za zdravje poziva k reviziji projekta.

Primož Lavre

Poziv kirurga Erika Breclja

Vodja projekta (Tadej Štular) bi moral izvajati prvo in drugo fazo požarne sanacijo kot nov projekt v okviru nove proračunske postavke. Izdelati bi morali nov dokument identifikacije investicijskega projekta in nov investicijski program, v katerem bi bili natančno opredeljeni prva in druga faza požarne sanacije, ne pa da se ta vodi v okviru gradnje novega vodovodnega sistema, ki je že izpeljan.

Če povzamemo, gre po oceni poznavalcev za avtonomni dogovor vodje projekta, projektanta in izvajalca del. Mimo pravil. Seveda ne drži razlaga z ministrstva, da ni bila potrebna novelacija investicijskega programa, češ da ne gre za več kot 20-odstotno zvišanje vrednosti. V investicijskem programu je navedena vrednost 7,8 milijona evrov. 20 odstotkov od tega zneska je 1,56 milijona evrov, zgolj druga faza požarne sanacije pa se je zvišala za veliko več – za 2,8 milijona evrov.

V zadnji oddaji Tarča na TV Slovenija je tudi znani kirurg dr. Erik Brecelj z Onkološkega inštituta pozval pristojne na ministrstvu za zdravje, naj opravijo revizijo projekta požarne varnosti in o ugotovitvah obvestijo javnost.