Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

skrito-v-raju Njena.si

Edvard Steiner: srčen človek ali velik ...

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Razumemo vlado

Deli na:

Ukrepe, ki jih je vlada predlagala, "razumemo, jim ne nasprotujemo, si pa želimo, da bi vlada s sindikati našla rešitev v socialnem dialogu", je danes povedal predsednik Odbora Strokovnega sveta SDS za javno upravo Gregor Virant. Ob tem pa je opozoril, da maso plač v javnem sektorju zvišuje tudi povečevanje števila zaposlenih.

Ukrepe, ki jih je vlada predlagala, "razumemo, jim ne nasprotujemo, si pa želimo, da bi vlada s sindikati našla rešitev v socialnem dialogu", je danes povedal predsednik Odbora Strokovnega sveta SDS za javno upravo Gregor Virant. Ob tem pa je opozoril, da maso plač v javnem sektorju zvišuje tudi povečevanje števila zaposlenih.

Rešitev s sindikati naj vlada po Virantovem doseže s podpisom aneksov h kolektivni pogodbi, torej s sporazumom. V tem času je namreč služba v javnem sektorju po njegovem "neke vrste privilegij", ker zagotavlja varno zaposlitev in varno izplačilo plače.

Virant je sicer uvodoma opozoril, da sedanja vlada kljub precej hudim kritikam, ki jih je uperjala proti plačnemu sistemu javnega sektorja, do danes tega sistema še ni spremenila. Kot je poudaril, niso bili izvedeni niti popravki, za katere so se že v prejšnji vladi zavedali, da bi bili nujni. "Stanje med sindikati javnega sektorja, med javnimi uslužbenci pa je bistveno bolj mirno, kot je bilo takrat tik pred volitvami, ob prvem izplačilu plač po novem sistemu," je izpostavil.

Spomnil je, da je vlada sindikatom javnega sektorja v minulih dneh predlagala dve možnosti. Po prvi bi se plače zamrznile, tretji in četrti del odprave plačnih nesorazmerij pa bi se odložil. Kot alternativo pa ponujajo odpravo plačnih nesorazmerij, a nato generalno znižanje plač.

Glede na to, da so bile kolektivne pogodbe podpisane junija 2008, ko je bila za leto 2009 in 2010 napovedana še visoka gospodarska rast, je to predstavljalo predpostavko za podpis kolektivnih pogodb, je spomnil Virant. Če bi bile napovedi gospodarske rasti realizirane, bi bila tudi odprava plačnih nesorazmerij lahko realizirana že do konca leta 2009, je dejal, a poudaril, da takrat po njegovih besedah vlada tudi ni mogla vedeti, da bo nastopila gospodarska kriza in recesija.

Ker pa je kriza nastopila, je po Virantovem mnenju normalno, da je vlada odreagirala. Opozarja pa, da ne bi smeli pozabiti na javne uslužbence, ko bo kriza končana.

Dejavnik mase plač v javnem sektorju ni samo višina plač, ampak tudi število zaposlenih, je nadaljeval Virant. Kot je prepričan, so tu stvari "ušle izpod kontrole". Spomnil je, da je prejšnja vlada posebej skrbno bdela nad zaposlovanjem v državni upravi in znižala število zaposlenih za približno dva odstotka. Letos pa se število zaposlenih že v ožji državni upravi po Virantovih besedah celo zvišuje. Za celoten javni sektor pa po njegovem podatki Ajpesa kažejo "alarmantno situacijo", da je število zaposlenih od novembra 2008 do junija letos naraslo za več kot 1500.

Poudaril pa je, da ga ne čudi, da je tako, saj ministrica za javno upravo Irma Pavlinič Krebs očitno "nima avtoritete in podpore". Ob tem je spomnil na posnetek iz seje vlade, ki je prišel v javnost.

Kot veliko napako Virant ocenjuje predlagani dvig sodniških plač. "Prvič zaradi tega, ker so bile funkcionarske plače urejene z zakonom, preden so se zaključila kolektivna pogajanja in so bila za sindikate javnega sektorja neke vrste orientacija," je pojasnil. Ko bodo sodniške plače "zbezljale", bodo ta razmerja porušena in zelo verjetno se bo zgodilo to, da bodo drugi sindikati - zdravniki in visokošolski učitelji "pristavili svoj piskrček". Druga stvar, ki je za Viranta zelo moteča pri sodniških plačah, pa je, da se ukinja del plače za delovno uspešnost oz. da se "vračamo v sistem uravnilovke".

Virant je komentiral tudi nekatera druga področja delovanja državne uprave, med drugim kadrovanje, e-upravo in odpravljanje birokratskih ovir. Poudaril je, da lahko samo v državni upravi na ključnih mestih našteje vsaj 25 nekrivdnih kadrovskih menjav politično neizpostavljenih strokovnjakov. Kot je dejal, vladi ne odreka pravice, da na ključna mesta v javnem sektorju postavi ljudi, za katere ocenjuje, da bodo učinkovito opravljali vladni program. "Tisto, kar ji očitam, je sprenevedanje in nizka politična kultura - namreč, da so govorili eno, delajo pa nekaj popolnoma drugega," je pojasnil.

Na portalu e-uprave v času mandata Boruta Pahorja po besedah Viranta ni bila razvita niti ena nova elektronska storitev. Tudi na področju odpravljanja birokratskih ovir nekdanji minister opaža stagnacijo, saj "se ne dogaja nič". V tem mandatu ni bila odpravljena še niti ena birokratska ovira, medtem ko jih za prejšnji mandat lahko našteje vsaj trideset, je poudaril in dodal: "Če me bo ministrica Krebsova demantirala, bom prav vesel."

Virant je ob tej priložnosti tudi zanikal namigovanja, da naj bi nameraval kandidirati za ljubljanskega župana. "Tudi če bi me to zanimalo in veselilo, ne morem kandidirati za ljubljanskega župana, ker ne živim na območju Mestne občine Ljubljana," je dejal.