profimedia-0840008601 Svet24.si

Polovica slovenskih zalog žlahtne kovine je v ...

slovenska policija Svet24.si

Gruzijec peš bežal pred policisti

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Razrešena inšpektorica

Deli na:

Ministrica za notranje zadeve Katarina Kresal je danes napovedala, da bo s 1. septembrom razrešila glavno inšpektorico za notranje zadeve Matejo Rokvič. Kot je pojasnila, je to storila zaradi nejasno postavljenih prioritet inšpektorata, kar se je pokazalo v delovanju inšpektorata v zadnjem obdobju.

Ministrica za notranje zadeve Katarina Kresal je danes napovedala, da bo s 1. septembrom razrešila glavno inšpektorico za notranje zadeve Matejo Rokvič. Kot je pojasnila, je to storila zaradi nejasno postavljenih prioritet inšpektorata, kar se je pokazalo v delovanju inšpektorata v zadnjem obdobju.

Notranja ministrica je na novinarski konferenci povedala, da je za ravnanje inšpektorata oz. za poziv inšpektorata izvedela iz medijev. Zatrdila je, da za njegovo ravnanje ni vedela ne ona, ne njeni ožji sodelavci. "Ker se mi je zadeva zdela skrajno nenavadna, sem danes zjutraj zahtevala preverjanje vseh dejstev," je pojasnila.

Poudarila je, da sam postopek ne teče zoper predsednika SDS Janeza Janšo, ampak zoper družbo za zasebno varovanje, ki naj ne bi imela licence za zasebno varovanje. Postopek je bil po njenih besedah sprožen po uradni dolžnosti na podlagi poročil medijev, pri čemer je bil Janša "zaprošen za posredovanje podatkov o družbi za zasebno varovanje, ki naj bi varovala ta dogodek".

Kot je izpostavila, dopis Janše ničesar ne obtožuje in mu ničesar ne očita. "Strogo pravno gledano inšpektorat torej ni prekoračil svojih pooblastil pri nadzoru nad zasebnim varovanjem. Kljub temu pa menim, da je treba takšno zadevo in tak dogodek ocenjevati tudi s stališča strokovnosti, prioritet, sorazmernosti in seveda tudi življenjskosti," je dejala.

V takšen postopek sama kot ministrica ne more posegati - ne more ga niti začeti niti ustaviti. Je pa kot ministrica odgovorna za delovanje inšpektorata, njegovo strokovnost in učinkovitost. Odnosi med inšpektoratom in direktoratom za policijo in druge varnostne naloge so bili "skrajno porušeni, celo do te mere, da so se navzkrižno podajale različne kazenske ovadbe".

Kot je dejala, na tem področju potrebujejo nov zagon. Glavno inšpektorico Rokvičevo je zato pol ure pred novinarsko konferenco seznanila s svojo odločitvijo, da jo s 1. septembrom razreši z njenega položaja.

Na vprašanje, od kod informacija, da je poroko Janeza Janše sploh varovala zasebna družba za varovanje, je Kresalova odgovorila, da so ji na inšpektoratu sporočili, da so te podatke dobili iz različnih poročanj v medijih. Za podajanje informacij o poteku postopka in o zbiranju obvestil pa je po njenih besedah pristojen inšpektorat.

Na vprašanje, ali se bo Janši oz. mladoporočencema opravičila, saj je kljub vsemu odgovorna za ravnanje njej podrejenega inšpektorata, je odgovorila, da je inšpektorat imel pravno podlago za vodenje tega postopka, "drugo vprašanje je, ali so to prioritete inšpektorata na področju notranjih zadev, ali se taki postopki vodijo z ustrezno sorazmernostjo, življenjskostjo, strokovnostjo".

Postopek se po njenih besedah vodi in bo zaključen, ker je v popolni pristojnosti inšpektorata. "Sama po svoji pristojnosti ministrice ukrepam tako, kot menim, da je primerno za nadaljnje dobro, strokovno, učinkovito, primerno ravnanje inšpektorata," je v odgovoru na vprašanje še pojasnila Kresalova.

Glavna inšpektorica za notranje zadeve Mateja Rokvič je poudarila, da postopek inšpektorata ni uperjen proti Janezu Janši in se ne vodi proti njemu. Kot je pojasnila, so mu dopis poslali le zaradi preverjanja dejstev, da bi nato lahko sprožili postopek proti varnostni službi, ki naj bi bila na dogodku.

Svojo razrešitev, ki jo je s 1. septembrom napovedala notranja ministrica Katarina Kresal, je Rokvičeva komentirala z besedami, da je to zakonita pravica ministrice. Na vprašanje, ali se je ministrica tako odločila, ker se je ustrašila političnih posledic, pa je odgovorila, da tega ne želi komentirati, ne verjame pa, da se je.

Rokvičeva je pojasnila, da so postopek preverjanja dejstev pri Janši sprožili zaradi pojavljanja informacij v medijih, "da naj bi bili na poroki varnostniki, da naj bi grobo ravnali z novinarji, da naj bi varovali cerkev, na nekaterih slikah se celo da slutiti, da je šlo tudi za varovanje osebe, gospoda Janeza Janše".

Za katero družbo za varovanje naj bi šlo, Rokvičeva ne želi govoriti, dokler ne bodo ugotovili vseh dejstev. Kot je pojasnila, o navzočnosti družbe za varovanje na poroki še niso prepričani, vendar pa poročanja s poroke kažejo, "da naj bi tam družba bila, vprašanje pa je, katera družba". V kolikor bo potrebno, bodo ta dejstva preverjali tudi pri domačinih.

Janševega dopisa, v katerem ta pojasnjuje, da na njegovi poroki ni bilo nobene varnostne službe, po njenih besedah na inšpektorat še niso prejeli. Dopis so mu poslali v skladu z zakonom o upravnem postopku. Po zakonu o inšpekcijskem nadzoru je predvidena globa 500 evrov, v kolikor jim v treh dneh ne bi odgovoril.

"Nikoli nisem bila in nikoli, če bo po sreči, ne bom v nobeni politični stranki," je dejala Rokvičeva, ki je prepričana, da so v njenem mandatu ogromno naredili.

Na tem mestu je od septembra 2006, najprej kot v.d., s februarjem 2007 pa kot glavna inšpektorica, je povedala. Ped tem je bila zaposlena na inšpektoratu za obrambo.

O odnosih med inšpektoratom in direktoratom za policijo in druge varnostne naloge glavna inšpektorica priznava, da so z direktoratom "prej zelo dobro sodelovali, res pa je, da so se v zadnjem času odnosi malo skrhali".