stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Razprodaja v Laškem

Deli na:

Največji posamični lastnik Pivovarne Laško, družba Infond Holding, in njen večinski lastnik, zdaj že nekdanji prvi mož Laškega Boško Šrot, sta v pogovorih z nadzorniki soglašala z odhodom uprave, je povedal prvi nadzornik Laškega Tone Turnšek. To je bila edina možna rešitev, po vsem, kar se je dogajalo in kar so tudi zahtevali upniki, je dejal.

Največji posamični lastnik Pivovarne Laško, družba Infond Holding, in njen večinski lastnik, zdaj že nekdanji prvi mož Laškega Boško Šrot, sta v pogovorih z nadzorniki soglašala z odhodom uprave, je povedal prvi nadzornik Laškega Tone Turnšek. To je bila edina možna rešitev, po vsem, kar se je dogajalo in kar so tudi zahtevali upniki, je dejal.

Šrot je večinski lastnik pivovarne, prek povezanih podjetij ima v lasti 55 odstotkov Laškega, in bo to tudi ostal, nadzorniki pa upajo na tako dobro sodelovanje z lastnikom kot doslej, je za STA poudaril Turnšek. Dodal je, da se ne boji, da bi ga največji lastniki zamenjali. Nadzorniki so se za zamenjavo Šrota, ta je sicer pred tem podal odstopno izjavo, odločili soglasno.

Prvi nadzornik Laškega meni, da je skupina Pivovarna Laško, v kateri so še Pivovarna Union, Fructal in Radenska, skupina pa je tudi večinski lastnik družbe Delo in Večer ter z največjim lastnikom Pivovarne Laško Infond Holdingom tudi manj kot polovice Mercatorja, dobro podjetje, ki je v svoji osnovni dejavnosti - proizvodnji pijač - eno najmočnejših v Evropi. Skupina ima dobre izdelke in lahko deluje samostojno, brez strateških partnerjev, je ocenil.

Turnšek pa bi prodal družbe, ki z osnovno dejavnostjo holdinga pijač nimajo zveze, in sicer Delo in Večer, v Mercatorju pa bi obdržal manjši delež, ki ne bi omogočal upravljanja. V Mercatorju bi ostali zato, da bi lahko še naprej preko te družbe prodajali izdelke, je dejal.

Turnšek je sicer v Pivovarni Laško že skoraj 50 let, od tega je bil direktor družbe 25 let. Po upokojitvi leta 2005 ga je nasledil Šrot, Turnšek pa je opravljal funkcijo člana oz. tudi predsednika nadzornega sveta.

Kot so v četrtek sporočili iz Laškega, je generalni direktor družbe Šrot zaradi interesov poslovnega sistema pivovarne in umiritve pritiskov nepreklicno odstopil s položaja. Nadzorni svet je njegov odstop sprejel, danes pa je vodenje Pivovarne Laško s petletnim mandatom prevzel predsednik uprave Pivovarne Union Dušan Zorko. V javnosti se pojavljajo informacije, da Šrot naj ne bi želel oditi s položaja, vendar so ga nadzorniki zaradi pritiska upnikov zamenjali.

Šrotov poslovni imperij, kateremu je največji udarec zadala finančna kriza, sestavlja mreža lastniško povezanih podjetij. Finančna družba Infond Holding, ki jo Šrot posredno obvladuje prek svojega družinskega podjetja Atka - Prima, in sicer preko družbe Kolonel in Center Naložbe, je bila s 55-odstotnim deležem večinska lastnica Pivovarne Laško in 24,9-odstotna lastnica Mercatorja; zaradi neplačanega 130 milijonov evrov dolga ji je NLB junija zasegla 10,75 Mercatorja in 23,51 Pivovarne Laško, s katerima je Infond Holding zavaroval posojilo.

Šrot prek skupine Pivovarne Laško nadzoruje večino slovenske industrije pijač (v njej so kot odvisne družbe Radenska, Pivovarna Union, ta lastniško nadzoruje Fructal, Vital Mestinje ter splitska Jadranska pivovarna), obvladuje pa tudi pretežen del trga tiskanih medijev, saj so Laščani lastniki skoraj 81 odstotkov največjega slovenskega časnika Delo, ta pa poseduje skoraj 80-odstoten delež Večera. Delo je Večer sicer lastniško prevzelo, vendar nima dovoljenja varuha konkurence za ta prevzem, glede na razmere na trgu medijev pa ga najverjetneje tudi ne bo dobilo in bo moralo to naložbo prodati.

Med največjimi "dragulji" Šrotovega imperija je zagotovo delež v Poslovnem sistemu Mercator, ki ga je pridobil v eni najbolj odmevnih politično-gospodarskih zgodb jeseni 2005. Pivovarna Laško je skupaj z odvisnimi družbami lastnica 23,3-odstotnega deleža v Mercatorju, Infond Holding pa je še pred dobrima dvema mesecema imel v lasti nekaj manj kot 25 odstotkov "najboljšega soseda". Infond Holding je imel zaradi najetih posojil skoraj 11 odstotkov delnic Mercatorja zastavljenih pri NLB, ko Infond Holding ni poplačal posojila, pa je NLB, kot rečeno, 10,75-odstotni delež Mercatorja junija zasegla in ga zdaj prodaja, skupaj s 23,51 odstotka Laškega.

Odločitev NLB o nepodaljšanju posojila Infond Holdingu v začetku junija so številni poznavalci označili za "začetek konca" Šrotovega poslovnega sistema. Ves čas, še posebej pa po neuspelem poskusu prevzema Pivovarne Laško s strani Infond Holdinga, je bil pravne bitke z uradom za varstvo konkurence in agencijo za trg vrednostnih papirjev. Zaradi nepriglasitve koncentracije z Mercatorjem sta oba organa družbam iz sistema Pivovarne Laško zamrznila uveljavljanje glasovalnih pravic v tej trgovski družbi.

Šrot je bil od začetka t.i. vojne proti tajkunom jeseni 2007 poleg Bavčarja največkrat omenjani poslovnež, ki je zakonske vrzeli, predvsem na področju prevzemne in konkurenčne zakonodaje, spretno izkoriščal v svoj prid ter v svojih rokah oz. prek svojih podjetij zbral ogromno premoženje, po takratnih tržnih vrednostih vredno več kot milijardo evrov.

Sume storitev kaznivih dejanj pri prodaji državnega deleža Mercatorja ter pri lastniški konsolidaciji Pivovarne Laško preiskuje tudi skupina državnih tožilcev za pregon organiziranega kriminala.