Revija Reporter
Slovenija

Vodstvo SKGZ zaradi kritičnega poročanja napadlo medije: Radio Trst je zamejski Reporter

Jože Biščak

26. dec. 2017 7:43 Osveženo: 7:49 / 26. 12. 2017

Deli na:

Rudi Pavšič, predsednik SKGZ, je napadel RAI in Radio Trst, ker nista poročala tako, kot bi ustrezalo skupini KB1909, naslednici razvpitega Saftija, znanega zamejskega udbovskega podjetja.

Prostovoljna likvidacija skupine KB1909, se pravi družbe, ki je v Italiji nadomestila razvpiti Safti, podjetje zamejskih Slovencev, ki ga je upravljala Udba, še vedno buri duhove. Živčni so tudi v Slovenski kulturno-gospodarski zvezi (SKGZ), katere vodstvo je zaradi kritičnega poročanja napadlo medije.

Tako je predsednik SKGZ Rudi Pavšič na zasedanju deželnega vodstva zveze pretekli teden javno napadel slovensko uredništvo na RAI, ker se je očitno preveč poglobilo v precej sporno likvidacijo, za Radio Trst pa je dejal, da je postal »zamejski Reporter«.

Reporter je seveda ljudem, ki obvladujejo SKGZ in KB1909, zaradi kritičnega pisanja in razkrivanja udbovskega ozadja dela zamejskih Slovencev velik trn v peti. »Raje bi imeli seveda polovične resnice in le svojo plat zvona, medtem ko so kolegi predstavili dejstva in pa mnenja, vendar tako zagovornikov kot kritikov družbe KB,« pravi eden od poznavalcev, ki dodaja, da bo zdaj najbrž sledil napad na javno televizijo (RAI), ki si je drznila poročati na način, ki ni ustrezal Pavšiču in Borisu Pericu, dosedanjemu predsedniku uprave KB1909. Peric je na veliko presenečenje vseh postal likvidator skupine, čeprav je običajno, da to postane nekdo, ki je neobremenjen in zunaj družbe.

Spomnimo. Ker je bila KB1909 že dalj časa v težavah, saj so dolgovi presegli 50 milijonov evrov, promet skupine se je v petih letih zmanjšal za polovico (s 114 na 48 milijonov evrov), družba je poslovala z izgubo (okoli 7 milijonov evrov), kapital družbe, ki je še leta 2012 znašal 33 milijonov evrov, pa se je lani zmanjšal na 3,5 milijona evrov, so lastniki izglasovali prostovoljno likvidacijo. S tem so se izognili skoraj gotovemu stečaju.

Je pa veliko vprašanje, koliko bodo poplačani upniki, saj želijo lastniki rešiti nekaj premoženja (Peric je napovedal, da se ne nameravajo odpovedati družbam Mipot, Indules in Diestriest, ki zajema podjetja tednik Mladina, TMedia in Transmedia) in računajo, da se bodo z upniki pogodili tudi za delni odpis dolgov.