Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Radićeva: Rotnik je ogrožal projekt Teš 6

Deli na:

Menjava direktorja Teša Uroša Rotnika je bila nujna, saj je s svojo neučinkovitostjo ogrožal projekt Teš 6, pravi ministrica za gospodarstvo Darja Radić. Izvedba projekta gradnje šestega bloka Termoelektrarne Šoštanj (Teš 6) po njenih besedah ni pod vprašajem, ga je pa treba "resno premisliti" ter znova pregledati finančno konstrukcijo in pospešiti pridobivanje vseh dovoljenj.

Menjava direktorja Teša Uroša Rotnika je bila nujna, saj je s svojo neučinkovitostjo ogrožal projekt Teš 6, pravi ministrica za gospodarstvo Darja Radić. Izvedba projekta gradnje šestega bloka Termoelektrarne Šoštanj (Teš 6) po njenih besedah ni pod vprašajem, ga je pa treba "resno premisliti" ter znova pregledati finančno konstrukcijo in pospešiti pridobivanje vseh dovoljenj.

Rotnik investicije v Teš 6 ni vodil transparentno in učinkovito, saj da je s projektom začel, ne da bi bila finančna konstrukcija zaprta in ne da bi pridobil vsa potrebna gradbena dovoljenja in okoljevarstveno dovoljenje, je na današnji novinarski konferenci v Ljubljani dejala Radićeva.

Zato je odločitev nadzornega sveta za njegovo zamenjavo po njenem mnenju utemeljena in v "interesu nadaljnje izvedbe projekta". Ali je bil sam postopek razrešitve opravljen pravilno, morajo presoditi pravniki, dodaja Radićeva.

Izvedba projekta Teš 6 ni pod vprašajem, je pa treba projekt "resno premisliti" ter znova pregledati finančno konstrukcijo in pospešiti pridobivanje vseh dovoljenj, je dejala ministrica.

Reakcije na Rotnikovo zamenjavo so "nedopusten pritisk politike na strokovno upravljanje Teša", pravi Radićeva. "Glede na informacije v medijih in informacije, ki jih je podalo poslovodstvo HSE, lahko z gotovostjo trdim, da tovrstno ravnanje Rotnika ogroža izvedbo projekta Teš 6, da ravnanje sindikatov ogroža socialno varnost delavcev in da aktivnosti lobijev, ki tako branijo Rotnika, predstavljajo nedopusten pritisk politike na strokovno upravljanje Teša in tudi na ta način ogrožajo projekt Teš 6," je strnila Radićeva.

Dogajanje po menjavi Rotnika na čelu Teša po njenem mnenju kaže na "izredno hude posege v delovanje pravne države in v spoštovanje pravil korporacijskega upravljanja".

Ravnanje sindikata v družbi, ki je zaradi Rotnikove menjave v petek že izvedel dveurno opozorilno stavko in v končni fazi grozi z ustavitvijo proizvodnje v Tešu ter na delovno mesto ne spusti novega direktorja Simona Tota, "ogroža socialno varnost delavcev" in je "slaba manipulacija z delavci", meni ministrica.

Rotnikova zamenjava namreč ne pomeni konca projekta Teš 6, trdi ministrica. Po njenih besedah ne držijo tudi očitki sindikata, da je prepovedal izplačilo plač. Izplačati jih ni mogel, ker ga niso spustili na delovno mesto; dal je namreč navodilo, da se transakcij ne izvaja, dokler ne prevzame poslov, je pojasnila.

Vprašljivo se ji zdi tudi dejstvo, da se sindikat bori za pravice direktorja. To Radićevo spominja na ravnanje sindikata v Vegradu, ki da je ščitil nekdanjo direktorico Hildo Tovšak.

Tudi pritiski lokalnih lobijev v Šaleški dolini se ji zdijo nesprejemljivi. Tako je izjave velenjskega župana in člana predsedstva SD Srečka Meha - med drugim da je Rotnik dobro vodil družbo - označila kot "neprimerne in čudne", saj da župan uradno dostopa do informacij o tem nima. Takšno "nedopustno vmešavanje lobijev in politike v strokovne odločitve" nadzornih svetov Radićevo spominja na prodajanje Pivovarne Union.

Radićeva je "kot državljanka" sindikat pozvala, naj se pogovori s poslovodstvom Holdinga Slovenske elektrarne (HSE) in Totom ter naj prekliče stavko.

Grožnji z interpelacijo - prva ob menjavi nadzornikov HSE in druga ob menjavi Rotnika -, ki sta prišli iz Šaleške doline, ministrice ne skrbijo. Prejšnji nadzorniki HSE so po njenih besedah kršili zakon, ko so od nekdanjega vodje HSE Boruta Meha zahtevali, da v informaciji za vlado glede Teš 6 (ki da je kazala na določene nepravilnosti) prilagodi podatke. Glede manjave Rotnika pa ministrica pravi, da ima pristojnost za imenovanje direktorja Teša le nadzorni svet družbe in da "politika pri odločitvah v gospodarskih družbah nima pristojnosti".