pirc musar bql Svet24.si

Tako je predsednica Pirc Musar zapela na koncertu ...

asfinag Svet24.si

Z avtoceste rešili izgubljeno mamo raco in devet ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

Barron pred nekaj meseci .. Odkrito.si

Barron Trump - Za to je zaslužna slovenska kri!

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Radićeva pričakovano potrjena kot ministrica

Deli na:

Državni zbor je danes na predlog premiera Boruta Pahorja imenoval Darjo Radić za novo ministrico za gospodarstvo. Dosedanja državna sekretarka na gospodarskem ministrstvu bo na tem položaju zamenjala Mateja Lahovnika, ki je prejšnji četrtek odstopil.

Državni zbor je danes na predlog premiera Boruta Pahorja imenoval Darjo Radić za novo ministrico za gospodarstvo. Dosedanja državna sekretarka na gospodarskem ministrstvu bo na tem položaju zamenjala Mateja Lahovnika, ki je prejšnji četrtek odstopil.

Kot je po imenovanju in prisegi za ministrico pred DZ poudarila Radićeva, si bo skupaj s sodelavci na ministrstvu prizadevala, da z ukrepi in aktivnostmi čimbolj omilijo krizo in s svojo zavzetostjo pomagajo slovenskemu gospodarstvu priti na višjo tehnološko raven, mu zagotoviti konkurenčen položaj.

"Samo zdravo gospodarstvo je temeljna garancija za socialno varnost in blaginjo državljank in državljanov Slovenije," je dejala nova ministrica za gospodarstvo, ki se, kot je dodala, zaveda, da je pred njo težka naloga.

Z današnjim dnem je tako prenehala ministrska funkcija Mateja Lahovnika, ki po novem znova opravlja funkcijo poslanca DZ, je po izredni seji pojasnil predsednik DZ Pavel Gantar. Tako bo funkcija prenehala Alojzu Posedelu, ki je v DZ funkcijo poslanca opravljal namesto Lahovnika v času njegovega ministrovanja.

Radićeva bo svoje delo na čelu ministrstva za gospodarstvo osredotočila predvsem na podporo krepitvi razvojne aktivnosti in konkurenčnosti slovenskega gospodarstva, spodbujanje konkurenčnosti slovenskega turizma in na zagotavljanje stabilne, konkurenčne in trajnostne oskrbe z energijo. To je napovedala že na četrtkovi predstavitvi pred matičnim parlamentarnim odborom.

Radićeva bo sicer načrte za prihodnje obdobje popoldne predstavila na novinarski konferenci, na kateri bo dosedanji minister Lahovnik spregovoril o delu in dosežkih ministrstva v preteklih dveh letih. Lahovnik je ministrstvo za gospodarstvo vodil od novembra 2008, prejšnji četrtek, tri dni po izstopu iz stranke Zares, pa s tega položaja odstopil. Za odstop z mesta ministra se je odločil zaradi različnih pogledov z ministrom Gregorjem Golobičem, zaradi česar naj njegovo nadaljnje delo v vladi ne bi bilo več mogoče.

Današnja razprava poslank in poslancev o Radićevi je sicer minila v znamenju izmenjave očitkov, kdo je (bolj) kriv za trenutne gospodarske razmere. Poslanci iz vrst opozicijskih strank niso skoparili z očitki o slabi gospodarski politiki vlade, ki da je usmerjena zgolj kratkoročno, koalicijski poslanci pa so poudarjali, da so vzroki še drugje, tudi v številnih od prejšnje vlade podedovanih težavah.

Opozicijski poslanci tudi niso pozabili izpostaviti razlogov za odstop Mateja Lahovnika z ministrskega položaja. Ocenjevali so, da je bil Lahovnik dober, luciden minister, eden najboljših v vladi Boruta Pahorja, ki je, kot je poudaril Miro Petek (SDS), "s svojo strokovnostjo predstavljal protiutež narcisoidnosti in nastopaštvu te vlade". Opozicijski poslanci so večinoma izrazili obžalovanje nad njegovih odhodom, saj je iz vlade odšel tisti, ki je opozarjal na nepravilnosti.

Z Lahovnikovim odhodom iz vlade se je po besedah Bogdana Baroviča (SNS) pojavil problem, kaj zdaj. Bistvo problema je po njegovih besedah postal kader, karierizem, izpolnjevanje pogodbenih določil v neki koalicijski pogodbi, ne pa dogajanje v gospodarstvu. Kot je poudaril Barovič, je "ne" poslancev Radićevi velik, jasen in poudarjen "ne" vladni politiki, politiki karierizma, politiki položajnih funkcij in politiki, kjer je pomembno, da je nekdo "naš", ni pa pomembno, kaj zmore in kaj zna.

Iz razprave je bilo razbrati, da strokovnosti Radićeve ne oporeka nihče, čeprav je poslanec SDS in nekdanji minister za gospodarstvo Andrej Vizjak med drugim ugotavljal, da je njeno znanje predvsem na področju energetike šibko. Podvomili so predvsem o njeni politični moči, ki je potrebna za izvedbo nekaterih za gospodarstvo prepotrebnih ukrepov.

Koalicijski poslanci so poudarjali, da imenovanje Radićeve za novo ministrico pomeni kontinuiteto dela ministrstva in da so njene izkušnje dragocene za opravljanje ministrske funkcije. Izrazili so predvsem željo, da bi Radićeva na ministrstvo prinesla nujno potrebno novo dinamiko, ga okrepila in mu dala večjo vlogo v celotni vladi. Veseli so tudi ženske na čelu gospodarskega resorja, s čimer vlada dobiva že peto ministrico. "Kajti tiste, ki jih imamo in smo jih imeli doslej, kljub težavam ne odstopajo, delajo trdno, pogumno in zagnano. In to je dobro sporočilo," je dejal Borut Sajovic (LDS).

Iz vrst koalicije je bilo tudi slišati, da Radićeva ministrstvo za gospodarstvo prevzema v zelo nehvaležnem času, pred njo pa so številni izzivi. Kljub temu so prepričani, da bo Radićeva ena od ministrov, ki bo manj govorila in več naredila.

So se pa opozicijski poslanci obregnili ob odsotnost ministrov iz vrste stranke Zares na tokratni izredni seji DZ, kar po njihovem mnenju daje svojevrsten vtis. Seje se namreč niso udeležili ministri Gregor Golobič, Majda Širca in Irma Pavlinič Krebs. Golobič in Širca imata sicer že vnaprej dogovorjene službene obveznosti, Pavlinič Krebsova pa je zbolela.

Radićeva je v času Lahovnikovega ministrovanja na ministrstvu za gospodarstvo opravljala funkcijo državne sekretarke. Štiriinštiridesetletna Radićeva je bila na ministrstvu zaposlena že v obdobju od 2001 do 2005, ko je opravljala funkcijo državne podsekretarka in vodje sektorja za turizem, nato pa funkcijo sekretarke in vodje direktorata za turizem. Je tudi predsednica jeseniškega občinskega odbora stranke Zares.