901596_f168_dragonja_promet02t Svet24.si

Poklukar nakazal, da obmejnih muk junija letos še...

toplotna črpalka1 Svet24.si

Obljubljal toplotne črpalke, vzel pa le denar

1683742182-dsc7277-01-1683742078866 Necenzurirano

Šest ustavnih sodnikov razkrilo dodatne ...

jansa orban fb1 Reporter.si

Janša nima ugleda v Bruslju, on seže le do ...

gabriela doncic 24 Ekipa24.si

Uau! Luka Dončić pokazal izjemno darilo, ki ga ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Prvi spopad Janše, Viranta in Jankovića - kako rešiti slovensko gospodarstvo?

Deli na:
Prvi spopad Janše, Viranta in Jankovića - kako rešiti slovensko gospodarstvo?

Foto: Primož Lavre

Predsedniki strank, ki imajo na letošnjih parlamentarnih volitvah sodeč po javnomnenjskih anketah največ možnosti za zmago, so se danes soočili v oddaji Pogledi Slovenije na TV Slovenija. Janez Janša, Gregor Virant in Zoran Janković so na soočenju s sindikalisti in gospodarstveniki govorili o tem, kako bi obudili slovensko gospodarstvo.

Vsi trije kandidati so najprej soočili mnenja o predlogu, da bi se država morala zadolžiti za milijardo evrov ter tako podjetjem pomagala s svežim kapitalom. Predsednik SDS Janez Janša je dejal, da je treba urediti bančni sistem in ga usposobiti tako, da bo lahko kreditiral gospodarstvo, ne pa da se povečuje državno zadolževanje.

Tudi Zoran Janković, ki se na volitve podaja z Listo Zorana Jankovića - Pozitivna Slovenija, ne vidi potrebe, da bi se dodatno zadolževali, temveč je treba po njegovem mnenju urediti davčne olajšave za investicije, ki prinašajo dodatno vrednost. Državnemu zadolževanju nasprotuje tudi Gregor Virant, ki se bo na volitve podal z Državljansko listo Gregorja Viranta, saj je po njegovem mnenju treba zmanjšati javni dolg.
 
Predsednik Gospodarske zbornice Slovenije Samo Hribar Milič je dejal, da bi država lahko spodbudila investicije, če bi se zadolžila in s tem pomagala najboljšim slovenskim podjetjem. Po njegovem mnenju pri tem ne bi šlo za politično razdelitev denarja.
 
Virant se je ob tem zavzel tudi za umik države iz lastništev bank. S tem pa se nista strinjala Janković in Janša. Janša je dejal, da hitra privatizacija bank ne bo rešila težav. Virant pa je nato poudaril, da je prodajo državne lastnine treba "speljati transparentno".
 
Podjetnik Marjan Batagelj je opozoril, da je težko napovedovati gospodarsko rast ob predpostavki, da se bo najprej treba zadolževati. Dejal je, da se lahko dvigne tudi DDV, ne more pa biti to ključen ukrep za izboljšanje gospodarskih razmer v državi.
 
Zvišanju davkov je nasprotoval tudi izvršni sekretar za ekonomsko področje ZSSS Ladislav Rožič. Po njegovem mnenju je treba najprej zmanjšati sivo ekonomijo in s tem povečati prihodke. Janković se z njim ni strinjal, v svojem volilnem programu pa tudi predvideva dvig DDV. Janša je ob tem opozoril, da dvig davkov ni pot k rešitvi, Virant pa pozval, da je treba razmišljati o zmanjšanju davkov.
 
Batagelj je opozoril, da se podjetniki pri svojem delu srečujejo s preveč birokracije, Posedi pa je dejal, da Sloveniji ne vlada birokracija pač pa "različni lobiji". Da v preteklosti pravna država ni delovala, je ocenil Hribar Milič, ki meni, da je zato veliko slovenskih podjetij propadlo.
 
Da je večina vlad do sedaj po državnih podjetjih "politično kadrovala", pa je poudaril Virant. Zato je po njegovem mnenju ključno, da se država umakne iz lastništev podjetij, s tem pa se je strinjal tudi Janša. Janković je v odzivu na njune trditve dejal, da je prav, da imamo družbeno lastnino, če je ta dobro vodena.
 
Trije kandidati so spregovorili tudi o zaostrenih razmerah na trgu dela. Janša je dejal, da je treba dodelati sistem socialnega dialoga in vzpostaviti ravnovesje med delom in kapitalom. Pomen socialnega dialoga je izpostavil tudi Virant, ki je sindikate pozval k konstruktivnemu dialogu. Janković je ob tem poudaril, da mora biti vsako delo cenjeno, vendar pa je treba pogosteje govoriti tudi o "pozitivnih primerih" med slovenskimi podjetji.
 
Ob zaključku soočenja je Janković napovedal kratkoročne ukrepe za spodbujanje gospodarstva in vzpostavitev delovanja pravne države, Janša je ponovil 10 ključnih ukrepov stranke SDS za prvih 100 dni vlade, Virant pa poudaril, da bo v prihodnosti namesto ideoloških delitev treba na ključna mesta postaviti kompetentne ljudi.