mojca_fartek_retnje_pp_trzic_22.4.2024 (1) Svet24.si

56-letna Mojca od doma odšla peš, vrnila se ni. ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Tekmovalci Kmetija 2023 Njena.si

Tekmovalka Kmetije se je poročila

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Proti grobim napadom

Deli na:

Zavod za oživitev civilne družbe, ZOCD, z zaskrbljenostjo spremlja izjave ministrice za kulturo Majde Širca o Radioteleviziji Slovenija in o njenem vodstvu. Z žalostjo ugotavljajo, da ravno iz ministrstva, v katerega nazivu je beseda kultura, prihaja govor, ki ne bi smel imeti domovinske pravice v civiliziranem diskruzu.

Zavod za oživitev civilne družbe, ZOCD, z zaskrbljenostjo spremlja izjave ministrice za kulturo Majde Širca o Radioteleviziji Slovenija in o njenem vodstvu. Z žalostjo ugotavljajo, da ravno iz ministrstva, v katerega nazivu je beseda kultura, prihaja govor, ki ne bi smel imeti domovinske pravice v civiliziranem diskruzu.

IZJAVA ZAVODA ZA OŽIVITEV CIVILNE DRUŽBE Z OZIROM NA BLOG MINISTRICE ZA KULTURO GOSPE MAJDE ŠIRCA

Zavod za oživitev civilne družbe, ZOCD, z zaskrbljenostjo spremlja izjave ministrice za kulturo Majde Širca o Radioteleviziji Slovenija in o njenem vodstvu. Z žalostjo ugotavljamo, da ravno iz ministrstva, v katerega nazivu je beseda kultura, prihaja govor, ki ne bi smel imeti domovinske pravice v civiliziranem diskruzu.

Ob tem, ko izražamo solidarnost s tarčami grobih napadov, želimo opozoriti na širše razsežnosti ministričinih dejanj.

V popolnem neskladju z demokratično prakso je, da predstavnik države javno omalovažuje, blati in napada medije ali njihovo vodstvo. Svobodna in demokratična je samo tista družba, v kateri novinarji lahko brez strahu pred posledicami opravljajo temeljno nalogo nadzora nad državo in drugimi centri moči. To velja tudi za sodelavce javne radijske in televizijske organizacije, pri kateri ima država sicer nesporen interes. Njim politiki dobesedno režejo kruh, zato bodo tudi najmanjši znak (ne)odobravanja razumeli kot napoved, kakšne bodo njihove plače in položaj v organizaciji.

ZOCD zato
- poziva ministrico Majdo Širca, naj se vzdrži nestrpnega in žaljivega govora v odnosu do Radiotelevizije Slovenije, še posebno do njenega vodstva,
- poziva ministrico Majdo Širca, vlado Republike Slovenije in Državni zbor Republike Slovenije, naj se javno in nedvoumno zavzamejo za neodvisnost Radiotelevizije Slovenije in vseh medijev,
- poziva ministrico Majdo Širca, vlado Republike Slovenije in Državni zbor Republike Slovenije, naj svoje interese in načrte v zvezi z Radiotelevizijo Slovenije in drugimi mediji uveljavljajo izključno po demokratični, pravni in korektni poti,
- poziva novinarje in urednike v Sloveniji, da se javno uprejo poskusom ustrahovanja s strani izvršilne oblasti

 

 

Zavod za oživitev civilne družbe:

Andrej Aplenc, Viktor Blažič, dr. Peter Jambrek, dr. Peter Lah, dr. Matej Makarovič, Žarko Petan, dr. Boštjan Marko Turk, dr. Matevž Tomšič, Dare Usenik, dr. Franc Vodopivec.