Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

masterchef, tekmovalci, 10 Njena.si

Master Chef: Jajca usodna za prvega tekmovalca

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Protestniki so Janši na vrata prilepili "odlok ljudstva", s katerim so uveljavili "takojšen odstop" njegove vlade (FOTO)

Deli na:
Protestniki so Janši na vrata prilepili "odlok ljudstva", s katerim so uveljavili "takojšen odstop" njegove vlade (FOTO)

Protestniki so pred vladno palačo izobesili "odlok v imenu ljudstva". - Foto: Bobo

Protestniki, ki vsak petek izražajo kritike do nosilcev javnih funkcij, se včeraj s kolesi niso podali na ulice prestolnice, saj, kot pravijo, zdravstveno stanje jemljejo bolj resno kot vlada. Predstavniki protestnikov so včeraj pred vladno stavbo poudarili, da upor na nadaljujejo z balkonov in z drugimi oblikami povezovanja. Z "odlokom ljudstva" so "nepreklicno prepovedali nadaljnje delovanje strahovlade in uveljavili njen takojšen odstop".

Nekaj predstavnikov protestniškega gibanja se je včeraj popoldan zbralo pred vladno stavbo na Gregorčičevi ulici, kjer so simbolno priklenili protestniško kolo in izobesili "odlok v imenu ljudstva". V njem so med drugim zapisali, da se eksplicitno prepovedujejo vladna politična kadrovanja, napadi na medije, privatiziranje zdravja, razprodaja javnega premoženja in sprejemanje politično motiviranih zakonov, ki škodujejo ljudem in okolju.

Vladi poleg tega še očitajo, da je "s svojimi neprimernimi politikami ogrožala življenja", zaradi njene nesposobnosti pa je v Sloveniji razglašena epidemija, ustavljeno je javno življenje, zdravstveni sistem se sesuva. Menijo, da je za to kriva "politika strahovlade Janeza Janše", ne pa prebivalstvo in protestniki.

Kot je včeraj izpostavil eden od protestnikov Jaša Jenull, v 26. tednih petkovih protestov ni bilo nikakršnega dokaza ne s strani vlade ne Nacionalnega inštituta za javno zdravje, da bi se okužbe širile na protestih. Vendar vladi ne bodo dali priložnosti, da iz protestnikov dela dežurne krivce za svoje napake, zato zvečer kolesarjenja protestnikov ne bo, so dejali.

Bodo pa upor nadaljevali. "Krepimo lokalno mrežo, izvajamo gverilske akcije, oblikujemo zavezništvo civilne družbe, povezujemo se s strokovnjaki, znanstveniki, akademiki, ponovno bomo protestirali tudi od doma in z balkonov ter vseskozi in vedno delovali za krepitev demokratičnih vrednot," so napovedali. Ko bodo ocenili, da je to v najboljšem interesu vseh prebivalcev, pa se bodo tudi ponovno podali na ulice.


Vnaprej so se distancirali od potencialnih ostalih protestov, predvsem od provokatorjev, ki bi s svojim delovanjem poskušali metati negativno luč na petkove kolesarske protestnike.

Skupinico protestnikov je pred stavbo pričakalo večje število policistov, ki so jih po končanem dogodku popisali, in dva zdravstvena inšpektorja. Iz Protestniškega gibanja so sporočili, da niso kršili nobenega odloka, pri akciji je sodelovalo pet oseb. "S tem vlada ponovno dokazuje, da jo bolj zanima napadanje kolesarjev kot reševanje epidemiološke situacije," so zapisali.

Iz policije so sporočili, da so varovali tako neprijavljen shod pred vlado kot kolesarjenje na Trgu republike. Ob 19.30 se je namreč na trgu zbralo okoli 10 oseb, ki so krajši čas kolesarile.

Inšpektorjem zdravstvenega inšpektorata so policisti pomagali pri identificiranju 11 posameznikov, ki naj bi kršili odloka o začasni splošni prepovedi gibanja in zbiranja ljudi na javnih mestih. Ugotovili pa so tudi po eno kršitev zakonu o javnih zbiranjih, zakona o varstvu javnega reda in miru ter zakona o pravilih cestnega prometa. Z zbiranjem obvestil nadaljujejo, v primeru zaznanih prekrškov ali kaznivih dejanj pa bodo ukrepali v skladu z zakonodajo, so zapisali na Policijski upravi Ljubljana.

Protestna akcija se je včeraj zgodila tudi pred ministrstvom za kulturo, v kateri je aktiv delavk in delavcev v kulturi ponovno izrazil nestrinjanje z aktualno kulturno politiko. Kot so sporočili po akciji, zahtevajo odstop ministra Vaska Simonitija in so spisali tudi njegovo odstopno izjavo. Akcija je bila med drugim odziv na odločitev ministrstva, da se morajo zaradi obnove stavbe na Metelkovi 6 nevladne organizacije od tam izseliti do konca januarja. STA je prošnjo za odziv poslala na ministrstvo za kulturo, odgovor še čaka.