kitara Svet24.si

Umrl utemeljitelj slovenske kitaristike Tomaž ...

Kourtney Kardashian Svet24.si

Kourtney Kardashian ponosna na telo, ki ji je dalo...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Protesti delavcev Mure

Deli na:

Predstavniki Murinih delavcev, ki protestirajo pred tovarno, zahtevajo, da takoj odstopita vodstvo in nadzorni svet podjetja, nezaupnico pa so izrekli tudi izvršilnemu organu sindikata v Muri ter predsednikoma sindikata tekstila in zveze svobodnih sindikatov. Dokler zahteve ne bodo izpolnjene, delavci ne nameravajo nadaljevati dela.

Predstavniki Murinih delavcev, ki protestirajo pred tovarno, zahtevajo, da takoj odstopita vodstvo in nadzorni svet podjetja, nezaupnico pa so izrekli tudi izvršilnemu organu sindikata v Muri ter predsednikoma sindikata tekstila in zveze svobodnih sindikatov. Dokler zahteve ne bodo izpolnjene, delavci ne nameravajo nadaljevati dela.

Zaradi kriznega stanja predlagajo, naj do nadaljnjega prevzame upravljanje in vodenje pomurskega giganta minister, vlado pa prosijo za konkretne ukrepe na kadrovskem in nadzornem področju. Zahtevajo tudi konstituiranje novega nadzornega sveta in nove uprave.

Predstavniki upornih delavcev še sporočajo, da so se uprli spontano zaradi nakopičenega obupa, plače, ki je manjša od minimalne. Zahtevajo tudi, da se znova vzpostavi soupravljanje pri delu. "Gre za to, da se omogoči dovolj dela, ki ga na trgu ne manjka, in opozarjamo, da zmoremo izpolnjevati najvišje kakovostne normative," še dodajajo ter zahtevajo človeka vredno dostojno plačilo.

Po poročanju spletnih portalov je protestni shod spodbudil upokojeni delavec Janez Cör, ki je v Muri delal 21 let. Protestu so se pridružili številni sodelavci, ki so že doma na čakanju ali na dopustih, prihajajo pa še drugi, tudi upokojenci Mure. Pred upravno stavbo Mure naj bi se jih zbralo že okoli 1000, uporu pa so se pridružili tudi delavci pred obratom v Ljutomeru.

Cör je delavce pozval, naj ne dovolijo, da gre Mure v stečaj in da naj s protestom nadaljujejo tudi v torek oziroma do odločitve za rešitev podjetja.

Murinim delavcev je prekipelo zaradi izgube najmanj 2500 delovnih mest. Lastnikom in vladi očitajo, da so jih prevarali, saj so v minulih štirih mesecih iskanja rešitve za Muro obljubljali ohranitev vsaj 1700 mest. Predvsem pa so delavci prepričani, da lastniki in vlada niso imeli prave volje, da resnično pomagajo rešiti težave Mure, v kateri je zaposlenih skoraj 20 odstotkov vseh zaposlenih v pomurskem gospodarstvu.

Veliko očitkov so naslovili predvsem na največjega lastnika družbe NFD Holding, predvsem na direktorja družbe Staneta Valanta. Delavci zahtevajo, da se NFD Holding odpove lastništvu v Muri in da njegove delnice prepusti tistim, ki so pripravljeni Muro rešiti.

Delavci so veliko kritičnih pripomb naslovili tudi na vodenje podjetja v preteklosti. Upravam Mure so očitalo nesposobnost, za katero so bile predobro plačane. Slišati je bilo tudi očitke, da so se posamezni vodilni delavci osebno okoriščali, delavci pa so morali delati v slabih delovnih pogojih in za sramotno nizko plačilo, poroča spletno Delo.

Murin prokurist Zdenko Podlesnik je na službeni poti, kot je povedal za Delo.si, pa razume stisko delavcev. O njihovih zahtevah bo uprava razpravljala zvečer po njegovi vrnitvi v Mursko Soboto.

V Murski Soboti pa medtem že pričakujejo direktorja Slovenske odškodninske družbe (Sod) Tomaža Kuntariča, predstavnika drugega največjega lastnika Mure, ki naj bi podal tudi izjavo za javnost. Kuntarič je sicer danes za STA pojasnil, da se boji, da bi protest odgnal trenutno največjega naročnika, zaradi katerega proizvodnja v Muri še teče, to je družbo Boss. "Če ta odpove pogodbo, se bojim, da ne bomo imeli česa ohranjati," je povedal.

Protestnikom se je po pisanju spletnih Financ pridružil tudi murskosoboški župan Anton Štihec. Pozval je predsednika vlade Boruta Pahorja, da pride v Mursko Soboto in delavcem položi račune, "ne pa, da se skriva na tiskovnih konferencah". Štihec zahteva sprejem posebnega zakona, ki bi urejal ravnanje v primerih ko v težave zaidejo podjetja posebnega regionalnega pomena, kakršna je Mura.