favorskaya Svet24.si

Ruske oblasti aretirale novinarko, ki je pokrivala...

Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

jv_0 Necenzurirano

Kaj se skriva v ozadju nenadnega odhoda direktorja...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

doncic Ekipa24.si

Zaigralo vam bo srce! Ste videli, v kakšni majici...

lara, topki, skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Skrivnost Larinih pletenih topkov

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Prostozidar ne bo urednik Dnevnika

Deli na:

Sedanja uredniška ekipa Dnevnika pod vodstvo v. d. odgovorne urednice Suzane Rankov je s predsednikom uprave Brankom Pavlinom danes dosegla dogovor o podaljšanju mandata do 30. junija.

Sedanja uredniška ekipa Dnevnika pod vodstvo v. d. odgovorne urednice Suzane Rankov je s predsednikom uprave Brankom Pavlinom danes dosegla dogovor o podaljšanju mandata do 30. junija.

Pri časniku Dnevnik se danes iztečejo pogodbe uredniški ekipi pod vodstvom vršilke dolžnosti odgovorne urednice Suzane Rankov. Branko Pavlin, predsednik uprave Dnevnika, jim je hotel podaljšati mandat do jeseni. Da bi delali še naprej pod takimi pogoji, je za sedanjo uredniško ekipo nesprejemljivo. Vsi uredniki z Rankovo na čelu so se zato Pavlinu postavili po robu. V popoldanskih urah so uredniki s Pavlinom dosegli dogovor o podaljšanju mandata do 30. junija.

Potem ko je s funkcije odgovornega urednika Dnevnika odstopil Ali Žerdin, je uprava Dnevnika 10. februarja za vršilko dolžnosti odgovornega urednika imenoval tedanjo urednico Poslovnega Dnevnika Suzano Rankov. Z Dnevnika so tedaj sporočili, da bo Rankova v skladu z dogovorom z upravo in uredništvom časopisa funkcijo opravljala tri mesece, medtem pa bo izšel razpis za odgovornega urednika časopisa. Trije meseci so minili, Pavlin pa v tem času ni pripravil niti razpisa, kaj šele našel novega odgovornega urednika. Namesto tega je še naprej pritiskal na uredništvo – zmanjševal finančna sredstva za honorarje in zavračal nove zaposlitve mladih perspektivnih novinarjev. Zaradi dodatnih stroškov naj bi po naših informacijah zavračal tudi predloge za vsebinsko in oblikovno prenovo časopisa. Pavlin naj bi neusmiljeno krčil stroške tudi zaradi višine svoje plače – ta naj bi bila po njegovi individualni pogodbi v precejšnjem delu vezana na višino ustvarjenega dobička časopisne družbe Dnevnik.

Novinarji Dnevnika so bili pred tremi meseci razklani na dva tabora, sedaj pa proti Pavlinu nastala enotna fronta. Spomnimo – pred časom je del novinarjev Dnevnika že zahteval Pavlinovo zamenjavo, a je temu nasprotoval predsednik nadzornega sveta Bojan Petan, ki že nekaj časa sedi na dveh direktorskih stolčkih – v DZS in Termah Čatež. Petan, ki je politično možno vezan na predsednika stranke Zares Gregorja Golobiča, naj bi tudi danes bil za Pavlinom in ga podpihoval, da ne sme popuščati novinarjem.

Ker sedanja uredniška ekipa pod takimi pogoji ni več pripravljena delati po izteku trimesečnih pogodb, se je Pavlin znašel v precejšnji stiski. Da bi zagotovil nemoteno izhajanje Dnevnika v zadnjih dneh mrzlično išče novega odgovornega urednika. Po naših informacijah je to funkcijo neuspešno ponujal tudi nekdanjemu dolgoletnemu odgovornemu uredniku Miranu Lesjaku. Pavlinov izhod v sili naj bi zdaj bil odgovorni urednik Nedeljskega dnevnika Zlatko Šetinc, sicer starejši sin partijskega funkcionarja Franca Šetinca. Toda tudi ta Pavlinov načrt s Šetincem se ne utegne izteči povsem gladko. Mnogi na Dnevniku močno dvomijo, da bi mu zaradi precejšnje nepriljubljenosti v hiši uspelo sestaviti novo uredniško ekipo. Poleg tega pa je Šetinc, kot smo jeseni ekskluzivno razkrili v Reporterju, tudi prostozidar – pomembni član Velike lože Slovenije.