kranj, prometna-nesreča, avtobus Svet24.si

Policija išče voznika avtobusa, ki je v Kranju ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

Screenshot 2024-04-25 at 16.31.28 Necenzurirano

Žakelj obrnil ploščo: zdaj ve, da je na ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

poroka rudi marjetka Njena.si

Marjetko in Rudija razdvojili, a sta našla pot ...

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Prost dostop do morja ali vstopnina za kopališča na Obali?

Deli na:
Prost dostop do morja ali vstopnina za kopališča na Obali?

Foto: Bobo

Obiskovalci tistih kopališč na Obali, za katera se plačuje vstopnina, bodo za dnevno karto za odraslega odvisno od kopališča odšteli od 2,50 do 35 evrov. Vstopnina nekatere moti, pri čemer se sklicujejo na zagotavljanje dostopa do morja. Po mnenju turističnih strokovnjakov je določena oblika vstopnine, če je ta pravilno ocenjena, upravičena.

Pri vstopnini gre za plačevanje servisa na plaži, poudarja direktor Turističnega združenja Portorož Jadran Furlanič. Vstopnina pomeni, da je plaža urejena. Kdor skrbi za varnost, je upravičen, da storitev zaračuna, meni. Dodaja še, da mora biti storitev pravilno ocenjena in zaračunana.

Sam nasprotuje ograjevanju plaž, če pa upravljavci omogočajo prost dostop na kopališče in zaračunavajo le storitve, kot je najem kopaliških rekvizitov, vstopnino podpira. Po mnenju Furlaniča bi bilo treba omenjeno področje sicer tudi zakonsko urediti.

Da je vstopnina normalen vir kritja stroškov, ki nastajajo z obratovanjem urejenega kopališča, poudarja tudi dekan portoroške Fakultete za turistične študije - Turistice Anton Gosar.

"Čiščenje in odvoz smeti, voda, sanitarije, organizacija reševanja iz vode, manjši gradbeni posegi in vzdrževalna dela, zavarovanje odgovornosti in druge stroške morajo upravljavci urejenih kopališč nekako pokrivati. Nekaj potrebnega prihodka se lahko ustvari s komercialnimi dejavnostmi - gostinstvom, oddajanjem športnih rekvizitov in podobno, nekaj stroškov pokrijejo vstopnine," pojasnjuje.


Mestna kopališča brez vstopnine obratovalne stroške delno ali pa v celoti krijejo iz občinskih proračunov. Obiskovalcem tako omogočajo proste dostope in zaračunavajo le neposredne storitve. Na drugi strani pa se po Gosarjevih besedah ponekod že uveljavljajo t.i. "all inclusive" plaže, ki v ceno vstopnine vključujejo tudi najem rekvizitov za sončenje in kopanje, ponudbo animacije, športnih dejavnosti, šol in tečajev, prehrane in pijače.

"V ne tako daljni prihodnosti bodo, tako kot so zdaj vse enkratne kulturne stvaritve človeka, verjetno tudi vsi dragoceni naravni resursi obiskovalcem dostopni le po določeni ceni ali pa bodo celo popolnoma zaščiteni," dodaja Gosar, ki osebno podpira vstopnine za urejene plaže.

Z ministrstva za kmetijstvo in okolje so za STA potrdili, da so "morje, vodno zemljišče morja, plaža in priobalno zemljišče morja naravno javno dobro, kar pomeni, da jih lahko uporablja vsakdo pod enakimi pogoji". Storitev kopanja v morju po njihovih navedbah ni podvržena plačilu.

Zakon o vodah sicer določa, da je treba na priobalnem zemljišču, ki sega najmanj 25 metrov od obale v notranjost, omogočiti prost dostop do vode za izvajanje kopanja in vsakomur tudi dopustiti, da se zaradi kopanja na njem zadržuje, ne glede na to, ali gre za zasebno ali javno zemljišče. Imetniki vodne pravice vstopnino za kopanje lahko zaračunavajo v primeru, če so za izvajanje kopanja zgradili temu namenjen objekt, še določa zakon o vodah.

Upravljavci kopališč na Obali, ki obiskovalcem zaračunavajo vstopnino, poudarjajo, da vsem omogočajo prost prehod preko kopališč do morja. Glede vstopnine večinoma odgovarjajo, da gostom zaračunavajo storitve varovanja, čiščenja in vzdrževanja infrastrukture ter stroške storitev plažnega osebja.