Revija Reporter
Slovenija

Prometna varnost se je januarja poslabšala, umrlo že devet ljudi

Reporter, STA

31. jan. 2019 14:06 Osveženo: 14:10 / 31. 1. 2019

Deli na:

Igor Velov

Primož Lavre

Varnost cestnega prometa se je z vidika najhujših posledic v januarju poslabšala. Do tega je prišlo kljub nenehnim opozorilom, da naj se udeleženci v prometu obnašajo strpno in odgovorno ter da naj spoštujejo cestnoprometne predpise, so opozorili na Javni agenciji RS za varnost prometa. Policija zato že izvaja poostren nadzor prometa.

V januarju je namreč na slovenskih cestah umrlo devet ljudi. Razen v enem primeru, ko je umrla povzročiteljica nesreče peška, so bile žrtve vozniki osebnega avtomobila ali sopotniki. Vse prometne nesreče so se pripetile v temnem delu dneva, v šestih primerih so bili povzročitelji moški, ki so bili sami v vozilu. Trije umrli niso uporabljali varnostnega pasu, vsaj trem nesrečam pa je botrovala vožnja pod vplivom alkohola. Glavna dejavnika za prometne nesreče sta bila sicer vožnja z neprilagojeno hitrostjo in nepravilna stran oziroma smer vožnje.

Po navedbah agencije za varnost prometa policijske enote že izvajajo številne aktivnosti in ukrepe. Med drugim so se lotile analize vzrokov in dejavnikov prometnih nesreč, na podlagi katerih bodo predlagale dodatne ukrepe za izboljšanje prometne varnosti na svojem območju. Zaradi še vedno prevelikega deleža alkoholiziranih povzročiteljev najhujših prometnih nesreč policisti kršiteljem cestnoprometnih predpisov tudi dosledno odrejajo preizkuse alkoholiziranosti. Izvajajo poostrene nadzore, specializirana enota za nadzor prometa pa je intenzivirala svoje delo pri nadzoru tovornih vozil, avtobusov in vozil za javni prevoz potnikov, so sporočili iz agencije.

Po trenutno zbranih podatkih je policija v januarju zabeležila 7087 kršitev omejitve hitrosti, 3481 kršitev neuporabe varnostnega pasu, 722 voženj pod vplivom alkohola in 623 voženj pri rdeči luči. "Vse opisano kaže na to, da udeleženci na slovenskih cestah še vedno preveč tvegajo in menijo, da se njim ne more nič zgoditi," so ocenili na agenciji.

Slednja skupaj s policijo vse udeležence v prometu znova poziva, naj spoštujejo prometne predpise, še posebej omejitve hitrosti, v tem obdobju leta pa naj upoštevajo tudi možnost poslabšanja pogojev za vožnjo zaradi vremenskih razmer.

"Naj hiter tempo življenja ne narekuje tudi hitrosti vožnje. Promet ni kraj za lovljenje zamujenih minut. Vozilo ni pisarna, v kateri bi sklepali posle. In cesta ni poligon za izražanje nervoze po napornem dnevu. Med vožnjo se posvetimo zgolj vožnji, predvsem pa strpno in počasi, da se ne bi prekmalu ustavili," so navedli besede vodje sektorja prometne policije na Generalni policijski upravi Ivana Kapuna

Mag. Igor Velov, direktor Javne agencije RS za varnost prometa, je ponovno poudaril: »Ne pozabimo, da na cesti vedno odločajo stotinke sekunde. Varnost pa se začne pri nas samih,« ter opozoril, da nas na področju varnosti prometa čaka še veliko dela.

»Varno do cilja nas lahko pripelje zgolj defenzivna vožnja. Med vožnjo moramo biti zbrani, trezni in pozorni na dogajanje na in ob cesti, da lahko predvidimo dogajanje in ravnanja drugih, njihove morebitne napake, ter se nanje pravočasno odzovemo,« so poudarili na policiji ter dodali: »Zavedati se moramo, da na cesti nismo sami in da od našega ravnanja ni odvisna le naša varnost, temveč tudi varnost drugih udeležencev v prometu!«