Revija Reporter
Slovenija

Privilegirani policaji zaščiteni bolj kot kočevski medvedje

Igor Kršinar

18. apr. 2012 5:15 Osveženo: 10:01 / 09. 8. 2017

Deli na:

Medtem ko finančni minister Janez Šušteršič skrbi za vitko državno upravo in krči sredstva javnim uslužbencem, njegovo osebje preprečuje notranjemu ministru Vinko Gorenaku, da bi zvedel, kateri policisti prejemajo neupravičene dodatke.

Minister za notranje zadeve Vinko Gorenak ne more izvedeti, koliko dodatka k plači so lani na mesec prejemali določeni zaposleni na policiji. Podatkov mu ne želijo razkriti na finančnem ministrstvu, kjer se izgovarjajo, da bi to lahko ogrozilo število zaposlenih na Sovi. Zato je po poročanju sobotnega Žurnala ministrskega kolega Janeza Šušteršiča pozval, da te podatke razkrije.

Po Gorenakovih informacijah naj bi posamezniki v policiji prejemali tudi po tisoč evrov dodatka, čeprav do tega niso bili upravičeni. Še več, tisti, ki res delajo 24 ur na dan, naj bi prejemali manjšo plačo od tistih, ki delajo od 7. do 15. ure. Podatki o izplačanih dodatkih in plačah so zbrani v dokumentu, ki ga je izdelala vlada Boruta Pahorja februarja lani ter ga označila s stopnjo tajnosti interno. Minister Gorenak je zato pozval kolega Šušteršiča, naj to oznako umakne. Na finančnem ministrstvu pa temu nasprotujejo, češ da bi to ogrozilo varnostno-obveščevalne agente, saj dokument vsebuje tudi podatke o številu zaposlenih v Sovi.

Ob tem je treba dodati, da je informacijska pooblaščenka Nataša Pirc Musar pred časom dejala, da so plače javnih uslužbencev in z njim vsi dodatki – razen dodatka na delovno dobo – javni. Drugih izjem ni navedla. Pooblaščenkino stališče je bilo objavljeno v Žurnalu 29. junija lani. Zato je izgovarjanje finančnega ministrstva, da bodo podatke o nagradi policistov pokazali le z dovoljenjem Sove brezpredmetno. Trditev finančnega ministrstva je torej v direktnem nasprotju s stališčem informacijske pooblaščenke, saj potemtakem dostop do plačo policistov sploh ni mogoč. Še toliko bolj absurdno pa je, da resorni minister ne bi mogel izvedeti, ali in koliko neupravičenih dohodkov prejemajo njegovi uslužbenci. Minister, ki skrbi za vitko državno upravo, bi moral biti prvi, ki bi takim neupravičenim zaslužkom stopil na prste.