GJtPNFnW4AAxeMl Svet24.si

Hud potres prizadel okolico Vidma; tla so se ...

433132554_2134136413613298_5685619191041566114_n Svet24.si

Policija prekinila iskanje male Danke v Banjskem ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

ronaldo 33 Ekipa24.si

Joj, kaj je naredil Ronaldu! To je predrznež, ki ...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

peter prevc Ekipa24.si

Največji hit! Pojavil se je posnetek enega od ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Pritiski na Radovića

Deli na:

Odgovorni urednik razvedrilnega programa TV Slovenija Petar Radović javno odgovarja na očitke o cenzuri v sobotni oddaji Hribar. »V ihti zaščite oddaje Hribar, kot bi bila njihova, visoka (predvsem vladajoča) politika kar tekmuje v spodkopavanju moje avtonomne uredniške odločitve. Apeliram naj vsak opravlja svoje delo, politika pa naj neha pritiskati na odgovornega urednika javne televizije, « javnosti sporoča Radović.

Odgovorni urednik razvedrilnega programa TV Slovenija Petar Radović javno odgovarja na očitke o cenzuri v sobotni oddaji Hribar. »V ihti zaščite oddaje Hribar, kot bi bila njihova, visoka (predvsem vladajoča) politika kar tekmuje v spodkopavanju moje avtonomne uredniške odločitve. Apeliram naj vsak opravlja svoje delo, politika pa naj neha pritiskati na odgovornega urednika javne televizije, « javnosti sporoča Radović.

Radovićevo pismo objavljamo v celoti:

 

»POLITIKA PRITISKA NA MOJE UREDNIŠKO DELO«

Moje odločitve so bile avtonomne v skladu z odgovornostjo, ki jo pri objavi vsake oddaje kot odgovorni urednik imam.  Dne 2. in 9. oktobra ko sem zaradi zlorab imen posameznih delavcev RTV v Hri-barju, (npr. voditeljice Jamnikove, ki so jo napovedovali kot novo seks bombo, novinarja Pečka z delavkami Mure), dal pisno navodilo uredniku oddaje Bojanu Kranjcu z mojega uredništva naj ljudi z RTV-ja ne omenja oz. uporablja za svojo politično satiri v oddaji. Že v preteklosti so si privoščili vulgarnosti, ki niso za raven javne televizije, ko so posameznike imenovali pizdek, ritnik in podobno. Da je to sprejemljivo, če gre za politične nasprotnike mi sedaj z izrazi podpore delavcema RTV,  ki sta se uprla odgovornemu uredniku sporočajo nekateri politiki in politični agitatorji, kar je zame politični pritisk na moje delo!?

Pri omembi g. Možine v zadnji oddaji 10.10. je šlo za nespoštovanje mojega navodila ne glede na vsebino. Vsak medij in tudi naš sloni na avtonomiji odgovornega urednika, ne na mnenjih slovenskih politikov na to temo; levih ali desnih. Več kot nenavadno pa je, da v politiko naostreno satirično oddajo kot je Hri-bar, podpirajo prav nekateri politiki parlamentarnih strank na oblasti, ki jim je očitno všeč ko se oddaja ukvarja s posamezniki iz RTV-ja.

Tu so se kot presenetljivo realne pokazale napovedi, da naj bi se po neuspešnih napadih dela vladne politične opcije na vodstvo RTV,  prav oddaja Hri-bar skušala izkoristiti za politično etiketiranje vodstva za potrebe njegove diskreditacije. Seveda ne bom dopustil da razvedrilni program javne televizije postane neposreden poligon za politična obračunavanja katerekoli strani. To, če želijo, lahko počnejo zunaj hiše. Povsem jasno mi je bilo da bom s potezo, ki povsem sodi v moje uredniške pristojnosti, postal tarča napadov tistih medijev, ki ste kampanijo proti RTv-ju vodili do sedaj in bodo moje uredniško ravnanje skušali prekvalificirati v cenzuro. Vendar tu gre za načelno vprašanje uredniške avtonomije, ki velja tudi v vsakem demokratičnem mediju. Kjer pa  medijske vsebine določajo politiki demokracije ni.

Prav tako je volilna kampanija SD v kateri je Sašo Hribar aktivno sodeloval, Hribarju dala prostor za zasebno politično aktivnost. Oddaja javne televizije pa mu te priložnosti ne bo dajala ker bi pristajanje na to pomenilo politično olastninjenje javnega medija.

Ne poznam sicer nobene oddaje nobene televizije, pa tudi nobenega medija v Sloveniji ali tujini,  da bi se praktično sistematično ukvarjali s svojimi kolegi ali svojim vodstvom.  Stvar je toliko bolj absurdna in privatizirana zato ker so se poimenovanja vodilnih delavcev RTV, "pizdek, ritnik" začela takrat, ko je vodstvo pregledovalo zakonitost večjega števila pogodb saj na RTV zaposleni Sašo Hribar sodeluje s TVS prek svojega zasebnega podjetja. Na nedavna vprašanja časnika Žurnal 24 to počnemo tudi sedaj - Hribar pa v oddaji to vrača. To ni profesionalno in takšne privatizacije programa ne more biti. Da sklenem, kot odgovorni urednik RP po pristojnostih, ki jih imam ne smem dovoliti, da katerakoli oddaja javne televizije z mojim podpisom postane poligon za zasebne ali za politične interese.

Ob vsem tem je neokusno, da urednik oddaje govori o medijski svobodi, ko je iz dosedanjih izkušenj razvidno, da mu ni mar, ko tudi z žaljivkami v oddaji (pizdek, ritnik) grobo posega v osebnostne pravice drugih. Svoboda govora je na RTV priznana kategorija, ki se konča takrat, ko gre za njeno zlorabo. Izhodišče, ki se ga moram kot odgovorni urednik držati je spoštovanje programskih meril in etičnih kodeksov javne televizije ter preprečiti poskuse politizacije za potrebe političnih interesov.

Ob koncu naj poudarim protislovje, ki se dogaja ob tem primeru. V ihti zaščite oddaje Hribar, kot bi bila njihova, visoka (predvsem vladajoča) politika kar tekmuje v spodkopavanju moje avtonomne uredniške odločitve. Apeliram naj vsak opravlja svoje delo, politika pa naj neha pritiskati na odgovornega urednika javne televizije.