stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Pritisk na avtonomijo

Deli na:

Ministrstvo za kulturo pod vodstvom Majde Širca se je v svoji izjavi glede primera Muženič "grobo vmešalo v avtonomijo novinarskega poklica", opozarjajo v Združenju novinarjev in publicistov (ZNP). Po njihovo "omenjeni poskus stranke Zares", ki ji pripada ministrica Širca, "ni osamljen primer političnih pritiskov na novinarsko avtonomijo".

Ministrstvo za kulturo pod vodstvom Majde Širca se je v svoji izjavi glede primera Muženič "grobo vmešalo v avtonomijo novinarskega poklica", opozarjajo v Združenju novinarjev in publicistov (ZNP). Po njihovo "omenjeni poskus stranke Zares", ki ji pripada ministrica Širca, "ni osamljen primer političnih pritiskov na novinarsko avtonomijo".

IZJAVA ZNP O POLITIČNIH PRITISKIH NA JAVNI ZAVOD RTV SLOVENIJA

Združenje novinarjev in publicistov obsoja poseganje državne politike v avtonomne uredniške odločitve javnega zavoda RTVS v zadevi Mirjam Muženič.

Ministrstvo za kulturo se je v svoji izjavi med drugim obregnilo ob po njihovem neprimerno in nezakonito ravnanje v primeru »novinarke, ki ji je zaradi kandidature na evropskih volitvah onemogočeno delo«.

S tem se je ministrstvo za kulturo pod vodstvom Majde Širca grobo vmešalo v avtonomijo novinarskega poklica, ki temelji na etičnem kodeksu profesionalnih novinarjev, katerega je sprejelo tudi Društvo novinarjev Slovenije. Po njem pa se morajo novinarji izogibati vpletenosti v politiko in konfliktu interesov, ki bi se zgodili v primeru, če bi novinarka, ki je bila kandidatka na listi politične stranke, še naprej sodelovala v dnevno informativnem programu.

Združenje novinarjev in publicistov zato opozarja, da si etične norme in standarde postavljamo novinarji sami ter da nam ji ne morejo postavljati politiki katere koli politične usmeritve. Če bi omenjena novinarka še naprej ostala na starem delovnem mestu, bi to vzbujalo tudi občutek politične pristranskosti RTV Slovenija, poleg tega bi šlo za grobo kršenje etičnega kodeksa profesionalnih novinarjev. Po dosedanji praksi sprejeti na nacionalni RTV, novinarji, ki so se politično udejstvovali, nekaj časa namreč niso mogli sodelovati v dnevno informativnem programu. Zato je bilo Muženičevi ponujeno drugo delovno mesto novinarke, kjer do konflikta interesov ne bi prihajalo, vendar tega kandidatka za evropsko poslanko ni želela sprejeti.

Omenjeni poskus stranke Zares, ki ji pripada ministrica za kulturo Majda Širca, ni osamljen primer političnih pritiskov na novinarsko avtonomijo, saj si je svojevrsten obračun z vodstvom nacionalne televizije privoščil tudi evropski poslanec iz LDS Jelko Kacin, nosilec liste, na kateri je kandidirala Mirjam Muženič. Poleg tega je bil napad ministrstva za kulturo na vodstvo TVS usklajen s podobnim dejanjem poslanske skupine Zares ter Nikole Damjanića, prijatelja in znanca Gregorja Golobiča, ki je istega dne odstopil z mesta člana nadzornega odbora v tem javnem zavodu in ob tem zahteval razrešitev programskega direktorja TVS Jožeta Možine.

 

Združenje novinarjev in publicistov zato poziva predsednika vlade Boruta Pahorja, naj vpliva na ministre svoje vlade, da se bodo vzdržali napadov na novinarje, novinarski poklic, etični kodeks novinarjev in novinarsko avtonomijo nasploh. Naj ob tem spomnimo na njegovo obljubo, ki jo je dal 14. oktobra lani, ko je na eni izmed okroglih miz dejal, da bo od svojih ministrov in ministric zahteval, da se ne izjasnjujejo o medijih.

 

 

Upravni svet Združenja novinarjev in publicistov

 

Igor Kršinar, predsednik