GJtPNFnW4AAxeMl Svet24.si

Hud potres prizadel okolico Vidma; tla so se ...

433132554_2134136413613298_5685619191041566114_n Svet24.si

Policija prekinila iskanje male Danke v Banjskem ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija portugalska ronaldo 3 Ekipa24.si

Jaaaa!!! Norišnica v Stožicah, Slovenija na ...

pakiranje Njena.si

Celotnega pakiranja in selitve v oddaji ne vidite

vinicius Ekipa24.si

Zvezdnik Reala in Brazilije se je zlomil pred ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Priprave na odločilni spopad

Deli na:

Čeprav v najmočnejši vladni stranki uradno zatrjujejo, da se bodo s pripravami na volitve začeli ukvarjati šele po koncu slovenskega predsedovanja EU, se je v njihovih vrstah neuradno že začel spopad za uvrstitev na kandidacijske liste. Evidentirani naj bi bili tudi vsi sedanji poslanci, za nekatere pa je slišati, da ne bodo šli skozi sito vodstva stranke. Stranka pa pripravlja tudi presenečenja z gospodarstveniki in nekaterimi športniki.

Čeprav v najmočnejši vladni stranki uradno zatrjujejo, da se bodo s pripravami na volitve začeli ukvarjati šele po koncu slovenskega predsedovanja EU, se je v njihovih vrstah neuradno že začel spopad za uvrstitev na kandidacijske liste. Evidentirani naj bi bili tudi vsi sedanji poslanci, za nekatere pa je slišati, da ne bodo šli skozi sito vodstva stranke. Stranka pa pripravlja tudi presenečenja z gospodarstveniki in nekaterimi športniki.

Po naših podatkih je predsednik Janez Janša ključnim ljudem v stranki, ki se ukvarjajo s pripravo na volitve, ukazal, naj svoj dopust izkoristijo do konca junija, kajti potem jih čaka trdo delo vse do volitev. Prva uradna predvolilna prireditev SDS bo v soboto, 5. julija, v Postojni, kjer bo piknik, na katerem se bodo javnosti pokazali nekateri kandidati, stranka pa naj bi predstavila tudi program, ki ga bodo obravnavali na seji izvršilnega odbora 1. julija. Kandidacijski postopki pa bodo potekali vse do sredine avgusta, ko bo svet stranke poslanske kandidate tudi uradno potrdil. Predstavili se bodo 16. avgusta na festivalu SDS v Šentvidu pri Stični, 21. avgusta pa se bo tudi uradno začela volilna kampanja.

Stari borci ostajajo
Pogovori o kandidaturah potekajo že precej časa, saj so na izvršilnem odboru že pred meseci sprejeli načelno stališče, da bodo lahko kandidirali vsi dosedanji poslanci SDS, ki bodo to želeli. Neuradno pa je slišati, da bo njihovo poslansko delo posebej ocenil predsednik Janša in tiste, ki so hodili v državni zbor zgolj sedet in pritiskat na gumb, črtal s seznama. Zlasti bodo na tapeti tisti, ki se niso udeleževali sej delovnih teles. Za nekatere naj bi bilo sicer bolje, če bi v poslanski klopi zgolj sedeli in bili tiho, toda taki so po drugi strani poskrbeli za svojo prepoznavnost.

Med poslanci, ki so se jih hoteli znebiti, je denimo Franc Pukšič, ki je kot državni sekretar prišel v spor z zunanjim ministrom Dimitrijem Ruplom, hkrati pa je trn v peti tudi podpredsedniku stranke in šolskemu ministru Milanu Zveru, ki mu diši njegov volilni okraj. Ker pa je Pukšič kot župan Destrnika tako močan, da na lokalnih volitvah ni imel nobene konkurence, se ga niso upali spustiti, saj bi bil lahko izvoljen v državni zbor na kateri koli drugi listi. Tako se mu je vnovič moral umakniti Zver, vendar zanj še ni povsem gotovo, ali bo vnovič kandidiral v Ilirski Bistrici ali kje drugje. Pukšič se je sicer moral za kandidaturo oddolžiti z dejavnostjo v korist ustanovitve pokrajin.

Jožef Jerovšek ostaja blagovna znamka SDS v Slovenski Bistrici, čeprav so ga nekateri skušali zamenjati z državnim svetnikom Milanom Ozimičem, v poslanskih klopeh pa je predvsem delal kot predsednik odbora za zunanjo politiko. Mirko Zamernik pravzaprav nima zamenjave v Mozirju, tako da so ga na koncu prosili, da ostane, čeprav je iz užaljenosti, ker so ga odstavili z mesta vodje poslanske skupine, napovedoval umik iz politike. Tudi Pavel Rupar, ki je odstopil kot poslanec zaradi znane afere z neprijavljenim ljubljanskim stanovanjem, še ni rekel zadnje besede. Če stranka ne bo našla boljšega kandidata v Tržiču, lahko računamo na njegovo kandidaturo. Toda vrnitev v politiko mu ne diši preveč, ker je komajda na noge postavil svoje podjetje, hkrati pa ima dovolj problemov s sodiščem, ki ne koristijo ne njemu ne stranki. Premislil bi si le, če ga bo predsednik pregovoril.

VEČ V TISKANI IZDAJI