pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar pred Girom izpostavil ...

Brigita Langerholc Njena.si

Brigita Langerholc se je z družino preselila na ...

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Princeska je rešena! Pahor je zlati ribici brž kupil nov akvarij.

Deli na:
Princeska je rešena! Pahor je zlati ribici brž kupil nov akvarij.

Po negativnih odzivih ljubiteljev živali in strokovnjakov je Pahorjeva zlata ribica Princeska I. že dobila nov, ustreznejši akvarij. "S hvaležnostjo smo upoštevali nasvete, Princeska I. je zadovoljna. Ko bi bilo vse tako enostavno," je na Twitterju zapisal Pahor in objavil posnetek novega Princeskinega akvarija.

Potem ko je predsednik republike Borut Pahor na družbenem omrežju Twitter v torek objavil fotografijo nove stanovalke predsedniške palače, zlate ribice z imenom Princeska I., so danes predstavniki več društev za zaščito živali opozorili, da njena namestitev ni primerna. Princeska I. namreč prebiva v okrogli stekleni posodi.

Okrogla steklena posoda, t. i. bučka, ni primeren prostor za namestitev rib, saj ribe v njih plavajo v krogu in so zaradi oblike posode in načina gibanja v njej v neprestanem stresu, so v današnjem odprtem pismu predsedniku zapisali predstavniki zavoda za oskrbo in pomoč živalim ter osveščanje Kosovir, društev za zaščito živali Ljubljana, Maribor, Pomurje in Kranj, Obalnem društvu proti mučenju živali, Društvu Lučka in Društvu za zaščito in pomoč živalim v stiski Lajka.

Po njihovem mnenju namestitev, ki jo je predsednik Pahor uredil Princeski I., ni "ustrezna in ne zadostuje njenim fiziološkim in etološkim potrebam".

"Razumemo, da vam morda potrebe zlatih rib niso (bile) poznane, celo verjamemo, da so vam bile morda napačno predstavljene, vendar bi glede na vašo funkcijo pričakovali, da bi se o potrebah katere koli živali pozanimali pred nakupom," so poudarili.

Omenjena društva od predsednika pričakujejo, da bo bivalne razmere Princeske I. uredil. "Verjamemo tudi, da vam bo marsikateri izkušeni akvarist z veseljem svetoval pri ureditvi bivalnih pogojev za vašo ribo, da boste res lahko dejali, da tudi živi kot princesa, ne le nosi takšno ime," so izpostavili.

Po pojasnilih omenjenih društev so zlate ribe sicer vrsta, ki v naravi naseljuje mirne in stoječe vode z nizko koncentracijo kisika, blatnim substratom in veliko plavajočimi rastlinami.

"So jatne ribe, tako da je v strokovni literaturi mogoče zaslediti priporočila akvaristom, da rib omenjene vrste ne gojijo posamično, ampak v manjših skupinah," so še navedli in dodali, da se priporoča namestitev v akvarijih, še raje ribnikih, z veliko rastlinami in blatnim substratom.