pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Primerna ustna higiena prihrani marsikatero težavo v ustni votlini

Deli na:
Primerna ustna higiena prihrani marsikatero težavo v ustni votlini

odstranjevanje-zobnega-kamna - Foto: orthodental.si

Dejstvo je, da dobra higiena ustne votline prihrani številne težave. Obenem pa je potreben tudi obisk pri zobozdravniku.

Dejstvo je, da dobra higiena ustne votline prihrani številne težave. Obenem pa je potreben tudi obisk pri zobozdravniku. Na žalost še vedno dosti ljudi ni seznanjenih s primernim načinom za čiščenje zob in s skrbjo za ustno higieno, kljub temu da je za njeno vzdrževanje potrebnih samo nekaj minut na dan.

Za čiščenje in za ustno higieno zjutraj in zvečer porabimo torej samo nekaj minut. In na kakšen način to lahko izkoristimo kar se da učinkovito? 

Najbolj preprost recept za doseganje dobre ustne higiene

Recept za najboljšo ustno higieno in zdravje naših zob je v resnici precej bolj preprost, kot si morda mislimo. Najprej je na seznamu redno ščetkanje zob in dlesni, in to najmanj dvakrat na dan. Pomembna je tudi uporaba zobne paste s fluoridi, redna uporaba medzobnih ščetk in zobne nitke. Za piko na i pa seveda poskrbijo še redne kontrole pri izbranem zobozdravniku.

Sami zdravi zobje nam lahko zagotovijo dobro počutje, samozavest v družbi, povsem nemoteno uživanje v hrani in nemoten govor. Za zdravje celotnega telesa je zdrava ustna votlina ključna. Ustrezna ustna higiena je poglavitna tudi za izogibanje težavam, kot so na primer ustni zadah, zobna gniloba, majanje zob, krvavitev dlesni, bolečine v ustih. Posledično je pogosta težava tudi izguba dobrega počutja. Vemo, da saniranje zobovja lahko od nas zahteva zelo veliko časa ter truda. Posledično je preventiva ustne votline še toliko pomembnejša.

Pripomočki za vzdrževanje ustne higiene

Med obvezne pripomočke za vzdrževanje dobre ustne higiene sodi tudi zobna ščetka. Ta je lahko ročna ali pa električna. Ne glede na izbrano vrsto, je pomembno, da ima ščetka za zobe čim večje število ščetin. Prav tako naj bo čim bolj mehka. Trda zobna ščetka namreč lahko povzroča odmik dlesni, prav tako obrabo zob, posledično tudi skelenje. Zobna ščetka naj bo majhna, da boste z njo zlahka dosegli še tako oddaljene zobne ploskve. Takšen pripomoček za ustno votlino pa bi se moral praviloma menjati vsaj na vsake tri mesece.

Obvezen pripomoček za čiščenje zob je seveda tudi zobna pasta. Ta mora biti prilagojena stanju naših zob. Na voljo so zobne paste za občutljive zobe, prav tako za zdravljenje parodontalne bolezni, pa tudi za beljenje zob. Strokovnjaki najbolj priporočajo uporabo past za zobe s fluoridi, ki lahko odlično zaščitijo zobe pred nastankom kariesa oziroma lahko upočasnijo njegovo napredovanje.

Poleg ščetke za zobe je obvezna oprema tudi zobna nitka. Z njo lahko temeljito očistimo medzobne prostore, ker jih ščetka zagotovo ne zmore. Najbolje je uporabiti povoskano zobno nitko, ki lahko lepo zdrsne v medzobni prostor, in to brez neprijetnega zbadanja v dlesen. Namesto zobne nitke lahko koristno uporabljamo medzobne krtačke.

Kot dodatno pomoč lahko pri čiščenju ustne votline uporabljate ustno vodo, ki pa seveda ni obvezna. Takšen pripomoček vam lahko dobro pomaga pri izboljšanju slabega zadaha, zmanjšuje količino bakterij v ustih, pripomore k upočasnitvi zobne gnilobe in parodontalne bolezni. V veliko pomoč nam je ustna voda lahko tudi v primeru skelenja zob.

Jezično strgalo pa nam je lahko pri čiščenju ustne votline v veliko pomoč, če imamo težave z belim, obloženim jezikom, posledično tudi z ustnim zadahom. S tem si lahko temeljito očistimo jezik.

Odstranjevanje zobnega kamna

Pomemben del ustne higiene je seveda tudi odstranjevanje zobnega kamna, ki ga opravimo pri zobozdravniku ali pa pri ustnem higieniku.

Zobni kamen predstavlja trdo, rjavkasto oziroma rumeno oblogo, ki se nabira na zobeh in ga je možno odstraniti samo s profesionalnim čiščenjem zob. Sestavljen je iz mešanice mineraliziranih zobnih oblog ter bakterij. Te se zlahka prilepijo na zobe in sčasoma se strdijo. Slednje se dogaja zlasti tedaj, ko oblog na zobeh ne ostranimo z rednim ščetkanjem in nitkanjem. 

Foto: orthodental.si - ustna-higiena

Zobni kamen se predvsem rad nabira tam, kjer je zobe težje očistiti, to je na primer med zobmi in vzdolž dlesni. Odstranimo pa ga lahko samo s profesionalnim čiščenjem zob, ker mu zgolj s ščetkanjem in nitkanjem ne zmoremo biti več kos.

Odstranjevanje zobnega kamna, zabarvanj in poliranje zob

V sklop ustne higiene se torej šteje tudi odstranjevanje zobnega kamna, zabarvanj in poliranje zob. Vse omenjeno pa se torej lahko opravi pri strokovnjaku – pri zobozdravniku ali pri ustnem higieniku.

Mehke zobne obloge in zobni kamen lahko dandanes odstranjujemo s tehnološko izjemno dovršenimi pripomočki, denimo z ultrazvočnim čistilcem. Po potrebi je dobro opraviti še peskanje, in sicer s pomočjo sodobnih finih peskov. Z njimi se odstranjuje zunanja zabarvanja na sklenini, ki se najpogosteje pojavijo kot posledica barvil v živilih, kajenja. K temu seveda pripomorejo še bakterije.

Čisto na koncu se površina zob še temeljito spolira, da postane še bolj čista, bolj bela in ne nazadnje še bolj bleščeča in gladka.

Izbira odličnega zobozdravnika

Dobra ustna higiena in redni obisk pri zobarju torej lahko dobro poskrbita za zdravje vašega telesa pa tudi za vaše splošno počutje. Ob vsem tem pa je seveda ključno, da je izbrani zobozdravnik, ki ga morate včasih obiskati tudi pogosteje, ne samo strokovno podkovan in kar se da izkušen, temveč tudi prijazen in da se z njim dobro ujamete.