Revija Reporter
Slovenija

Prijateljski svetovalci za javni denar

Andrej Černic

4. maj. 2012 5:00 Osveženo: 10:01 / 09. 8. 2017

Deli na:

Običajna praksa v UKC je, da nekdanje zaposlene tudi po upokojitvi pokličejo na delovno mesto s posebej pripravljenimi pogodbami.

Nadaljujemo zgodbo o potratnosti v ljubljanskem Kliničnem centru. Tokrat smo se zaustavili pri svetovalnih in podjemnih pogodbah, ki so večkrat vprašljive. Posamezniki, ki so tako ali drugače povezani s Kliničnim centrom ali zdravstvom, podpisujejo namreč pogodbe, vredne več deset tisoč evrov za storitve, ki so včasih nepotrebne in nekoristne. Razkrivamo, kdo se je s tem okoristil.

Nekoč smo že poročali o svetovalni pogodbi, ki sta jo z UKC podpisala Jože Brodnik in Metod Di Batista (oba sta bila nekoč pomembna na Darsu oz. DDC). Brodnik je bil podpisnik, Di Batista pa sopodpisnik pogodbe za svetovanje pri reviziji projekta DTS, pri obnovi kliničnega oddelka za hematologijo in pri nadaljevanju gradnje obeh objektov. Za to sta prejela 19.800 evrov. Pisali smo tudi o tem, da je UKC 24. februarja objavil nov razpis za svetovanje pri graditvi objektov v letih 2012– 2014 in se pri tem vprašali, ali bo morda tudi na tem razpisu zmagala že omenjena dvojica. No, tega najverjetneje le ne bo. Generalni direktor Simon Vrhunec naj bi po naših informacijah razveljavil razpis in odslovil oba strokovnjaka.

Danes pa je vprašljiv še en javni razpis, tokrat za delovno mesto »vodja investicij«, ki naj bi vodil na novo formirano enoto za izvedbo investicij v UKC. Po naših informacijah naj bi bil tudi ta razpis v kratkem razveljavljen. V UKC sicer pojasnjujejo, da so razpis za obdobje 2012-2014 razveljavili, ker jim je ministrstvo za zdravje odvzelo pooblastila za izvajanje investicij, glede drugega razpisa, ki naj bi ga ukinili, pa so nam dejali, da postopek še ni končan.

VEČ V TISKANI IZDAJI