benifer Svet24.si

Zvezdniški par "Bennifer" tik pred razhodom

kača-na-policijski-postaji Svet24.si

Kača s policijske postaje Koper

5081484663803_org_27a69d764a0b1739_1648464638000 Necenzurirano

Kaj druži železnice, podjetnika iz Rovt in ...

1696960818-172a6788-1696960549922 Reporter.si

Teorije zarote: bo Anžetu Logarju uspelo prevzeti...

nika vodan af Ekipa24.si

Uau! Bi jih prepoznali? Slovenske junakinje zime ...

Kate se je odločila, da bo okrevala na res rajskem otoku Odkrito.si

Kate Middleton - okreva "skrita v raju!"

luka doncic pljunil Ekipa24.si

Kaj? Luka Dončić je v neposrednem prenosu med ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Prijatelj: Nikamor ne grem

Deli na:

Poslanec SNS Srečko Prijatelj je v telefonskem pogovoru iz pripora danes za STA poudaril, da poslanskega mandata ne namerava vrniti. Ob tem javnost poziva, naj ga ne obsodijo še preden je obsojen. "V mojem primeru slovenska policija in tožilstvo nista ukrepala skladno s pooblastili, nalogami, zakonom in dolžnostjo," poudarja Prijatelj.

Poslanec SNS Srečko Prijatelj je v telefonskem pogovoru iz pripora danes za STA poudaril, da poslanskega mandata ne namerava vrniti. Ob tem javnost poziva, naj ga ne obsodijo še preden je obsojen. "V mojem primeru slovenska policija in tožilstvo nista ukrepala skladno s pooblastili, nalogami, zakonom in dolžnostjo," poudarja Prijatelj.

"Poslanke in poslance, ki zagovarjajo tak način javnega linča brez možnosti obrambe na prostosti, poziva, da so dosledni tudi pri klientelizmu, korupciji in kriminalu v svoji politični opciji," pravi Prijatelj. Ob tem izpostavlja ministrico za notranje zadeve Katarino Kresal, ki po njegovi oceni "uspešno ščiti nedovoljene družinske posle in ima tudi kar veliko masla na glavi z raznimi gradnjami, bulmastifi in drugimi zadevami".

Prijatelj je v pogovoru za STA predstavil svojo plat zgodbe o njegovih odnosih s podjetnikom Marjanom Mikužem. Kot pravi, je bila po uradni poti preko odvetnika Silvana Jakina že januarja letos podana kazenska ovadba zaradi goljufije zoper Mikuža, "ki danes nastopa kot oškodovanec na prostosti".

Kot pravi Prijatelj, si je Mikuž protipravno prilastil 404.000 evrov. "Kot sodno zaprisežen cenilec in direktor ter edini lastnik družbe Premik.net je od moje tašče zahteval polno pooblastilo za postopke prodaje in plačila parcele. Pooblastilo ni zahteval na svoje ime, ampak na ime svoje delavke, kar tudi marsikaj pove. Na osnovi izdanega pooblastila na njegovo delavko je izvršil goljufiv način kraje kupnine, tako ne kupnine ne pogodbe o prodaji ni izročil lastnici," opisuje Prijatelj.

Po njegovih navedbah je Mikuž svoji delavki naročil odpreti bančni račun na njeno ime pri banki Raiffeisen, po nakazilu kupnine pa je zahteval, da se celoten znesek nakaže na njegov račun. "To je delavka tudi storila. Ta dolg danes z obrestmi presega 500.000 evrov, delavka pri njemu danes ne dela več, tudi če bi bilo vse pravilno, kot trdi Mikuž, bi šlo še vedno za utajo davkov," opozarja poslanec.

"Policija do danes ni ukrepala, tožilstvo v Kopru pa je med mojim zaslišanjem pri preiskovalnem sodniku izjavilo, da o vloženi tožbi in ovadbi, že vloženi v Novi Gorici, ne ve nič. To je preprosto nemogoče! Hkrati je tožilec na zaslišanju zame zahteval pripor. Preiskovalni sodnik pa je v spis prvič dobil celotno zadevo," svojo zgodbo povzema Prijatelj.

"Glede mojega prevzema denarja od gospoda Mikuža v Solkanu pa želim povedati sledeče: med mojo družino in družino Mikuž obstaja poslovno sodelovanje preko podjetja Premik invest. Podjetje gradi stanovanjsko-poslovni objekt z banko v Divači. Iz naslova opravljenih različnih poslov obstaja zadolžnica, torej dolžniško-upniško razmerje Mikuža do moje družine. Z obrestmi ta dolg znaša 323.000 evrov, glavnica pa je 250.000 evrov. Po ta denar sem šel v Solkan," pojasnjuje Prijatelj.

Kot pravi poslanec, se je Mikuž odločil, da ga lažno ovadi, potem, ko je prejel kazensko ovadbo, vloženo zoper njega. "Policija ga je vzela kot zaščiteno pričo in sodelavca," opisuje Prijatelj. "Policija je raje, kot izvedla pregon po uradni dolžnosti za goljufijo - prijavo je imela - Mikuža zaščitila kot pričo. Posodila mu je 323.000 evrov, kolikor mi je bil dolžan, organizirala predajo denarja in mojo aretacijo na mestu prevzema," pravi Prijatelj.

Kot poudarja, je sam v dogovarjanju z Mikužem izrecno zahteval, da mu denar nakaže na bančni račun. Pred tem mu je bančni izračun obresti tudi poslal po pošti s povratnico na njegov račun, a je Mikuž zahteval predajo denarja osebno, kjer je bil tudi ozvočen, je pojasnil.

"V aretacijo policija vmeša tudi ministra za kmetijstvo Milana Pogačnika in predsednika SNS Zmaga Jelinčiča, ki s tem primerom nimata popolnoma nič skupnega," še poudarja poslanec v priporu.

Po njegovem mnenju se ob tem postavlja vprašanje, kdo je žrtev in kdo oškodovanec, zakaj je goljuf na prostosti, žrtev pa priprta. Izpostavil je še nekaj vprašanj, na katere bi bilo po njegovem prepričanju treba odgovoriti: "Zakaj je postopek prijave zoper gospoda Mikuža še vedno zgolj na mizi tožilstva in policije? Zakaj ni priprt? Kakšne dogovore ima s policijo in tožilstvom? Kje je policija dobila denar, ki ga je posodila Mikužu? Ali ni sporno, da policija zagovarja goljufa v akciji in ga ščiti? Kdo stoji v ozadju tega konstrukta," je še dejal Prijatelj.