stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Prijatelj izsiljeval?

Deli na:

V današnjih aretacijah naj bi bil osrednja osebnost poslanec SNS Srečko Prijatelj, ki naj bi s pištolo od primorskega podjetnika izsilil 320 tisoč evrov. To pa je le vrh korupcijske ledene gore.

V današnjih aretacijah naj bi bil osrednja osebnost poslanec SNS Srečko Prijatelj, ki naj bi s pištolo od primorskega podjetnika izsilil 320 tisoč evrov. To pa je le vrh korupcijske ledene gore.

Dve osebi sta bili pridržani med kaznivim dejanjem izsiljevanja: ena od oseb je drugi grozila z orožjem in tako prišla do 323 tisoč evrov. Po neuradnih podatkih je izsiljevalec poslanec SNS Srečko Prijatelj, ki naj bi izsiljeval primorskega podjetnika.

Na tiskovni konferenci kriminalistične policije je Jevšek pojasnil ozadje današnjih preiskav, v katerih so bili pridržani predsednik SNS in poslanec Zmago Jelinčič, poslanec SNS Srečko Prijatelj, kmetijski minister Milan Pogačnik, murskosoboški župan Anton Štihec (slednji je že izpuščen) in nekdanji predsednik uprave Luke Koper Robert Časar. Policija preiskuje sum kaznivega dejanja dajanja in prejemanja daril; sum kaznivega dejanja podkupovanja ter sum kaznivega prometa z orožjem.

Pri vsem skupaj naj bi šlo za korupcijo pri kupovanju zemljišč za skladišča in parkirišča Luke Koper na Primorskem in tudi v Prekmurju. Neuradni vidi v afero vpletajo še eno osebo, direktorja družbe Inženiring Graj Roberta Graja, ki je z Luko Koper sodeloval pri gradnji logističnega centra Panonija v Beltincih.

Po navedbah spletnih Financ naj bi bila preiskava povezana s sporno preprodajo zemljišč na Orleški gmajni v Sežani, domnevno naj bi bili sporni tudi nekateri posli z nepremičninami v Prekmurju. Vpletena naj bi bila tudi soproga poslanca Prijatelja prek novogoriškega podjetja Premik invest oz. nepremičninskega podjetja Premik net.

Kriminalistična policija je od sredine lanskega leta zaradi suma storitve več kaznivih dejanj na območju Policijske uprave Koper obravnavala gospodarsko družbo, je v zvezi z današnjimi aktivnostmi kriminalistov povedal Aleksander Jevšek. Kot je pojasnil, je bila gospodarski družbi povzročena škoda v višini okoli 3,8 milijona evrov.

Kriminalisti so med drugim obravnavali sum kaznivega dejanja izsiljevanja. Danes okoli 12. ure je oškodovanec kaznivega dejanja zaradi dalj časa trajajočih groženj s strelnim orožjem na zahtevo osumljenca temu izročil 323.000 evrov, saj se je danes iztekel rok, ki ga je postavil osumljenec, je povedal direktor Uprave kriminalistične policije Jevšek.

Neposredno po predaji denarja so ga kriminalisti po njegovih besedah prijeli, mu odvzeli prostost in mu zasegli izsiljeni znesek denarja. Po omenjenemu prijetju je bil prostost odvzeta tudi osebi, ki je bila prisotna na kraju ob predaji denarja. Takoj zatem je bila odvzeta prostost še drugima dvema osumljencema. Trenutno je odvzeta prostost štirim osebam, je še povedal Jevšek.

Preiskovalne aktivnosti po njegovih besedah še vedno potekajo in se bodo nadaljevale tudi v noči na sredo in v prihodnjih dneh. Trenutno potekajo na območju Policijskih uprav Koper, Nova Gorica, Ljubljana, Murska Sobota, v tem okviru pa poteka tudi pet hišnih preiskav pri različnih fizičnih osebah, in v prostorih določenih državnih institucij, kjer se iščejo poslovna dokumentacija in drugi materialni dokazi, ki bodo služili kot dokaz v kazenskem postopku.

Kot je še povedal Jevšek, kriminalisti zbirajo podatke v smeri utemeljitve več sumov storitve kaznivih dejanj nedovoljenega sprejemanja in dajanja daril, izsiljevanja, nedovoljene proizvodnje in prometa orožja in eksploziva ter jemanja in dajanja podkupnine. V akciji sodeluje 60 kriminalistov in 20 policistov.

Policija je namreč danes opravila hišne preiskave pri različnih fizičnih osebah in v prostorih državnih institucij. Policisti so med drugim pregledali prostore poslanske skupine in stranke SNS, mestne občine Murska Sobota in ministrstva za kmetijstvo. Preiskava je tekom dne vzporedno potekala v več slovenskih mestih, in sicer na območjih policijskih uprav Koper, Nova Gorica, Ljubljana in Murska Sobota.

Predsednik SNS Zmago Jelinčič in kmetijski minister Pogačnik naj bi bila naključni plen kriminalistov - v mešetarjenje Luke Koper naj ne bi bila vpletena, so pa kriminalisti med nadzorom Prijatelja naleteli na dokaze, da je skušal Jelinčič od Pogačnika v zameno za podporo ob interpelaciji  dobiti zemljišče za letalski muzej v Ajdovščini.

Na kmetijskem ministrstvu so potrdili, da so kriminalisti na ministrstvu opravili policijsko preiskavo in opravili razgovor z ministrom Pogačnikom. Kot je v izjavi za medije pojasnil vodja službe za odnose z javnostjo na ministrstvu Jernej Kovač, so policiji posredovali vso dokumentacijo, ki jo je ta od njih zahtevala.

Ministrstvo s policijo korektno sodeluje v postopku, več informacij v zvezi s samo preiskavo pa zaradi interesa preiskave trenutno ne morejo podati, je še dejal Kovač.

Štihec: Nisem osumljenec

Župan murskosoboške občine Anton Štihec je po hišni preiskavi na Mestni občini Murska Sobota v okviru današnje kriminalistične akcije dejal, da sam ni osumljenec niti ni bil pridržan. Kot pravi, je prostovoljno sodeloval pri preiskavi prostorov na podlagi odredbe koprskega sodišča.

Na novinarski konferenci, ki jo je sklical po končani preiskavi, ki je trajala dobre štiri ure, je Štihec pojasnil, da so prostore preiskali, ker naj bi bili v njih dokumentacija in zapisi elektronskih komunikacij, ki se nanašajo na prenos kmetijskih zemljišč na mestno občino z namenom gradnje letalskega muzeja.

Ministrstvo za kmetijstvo gozdarstvo in prehrano naj bi o teh zemljišč že odločilo in je verjetno, da so dokumenti že bili posredovani na občino, je po Štihčevih besedah menil preiskovalni sodnik.

Vendar pa "v zadevi prenosa kmetijskih zemljišč na občino Murska Sobota z namenom gradnje letalskega muzeja korespondence med občino in ministrstvom verjetno ni, ker mi o prenosu zemljišč za ta namen sploh nismo imeli kontaktov," je še povedal Štihec in dodal, da občina nima povezave z zemljišči, ki naj bila namenjena za logistični center Luke Koper.