kranj, prometna-nesreča, avtobus Svet24.si

Policija išče voznika avtobusa, ki je v Kranju ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

Screenshot 2024-04-25 at 16.31.28 Necenzurirano

Žakelj obrnil ploščo: zdaj ve, da je na ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Prijatelj izpuščen

Deli na:

Poslanec SNS Srečko Prijatelj je bil po končanem zaslišanju pri preiskovalnemu sodniku v Kopru okrog 14. ure izpuščen. Dejal je, da gre domov, in ponovno zanikal, da bi prejel podkupnino ali grozil z orožjem. Kriminalistična akcija je bila po njegovem sicer usmerjena v oslabitev Slovenske nacionalne stranke (SNS).

Poslanec SNS Srečko Prijatelj je bil po končanem zaslišanju pri preiskovalnemu sodniku v Kopru okrog 14. ure izpuščen. Dejal je, da gre domov, in ponovno zanikal, da bi prejel podkupnino ali grozil z orožjem. Kriminalistična akcija je bila po njegovem sicer usmerjena v oslabitev Slovenske nacionalne stranke (SNS).

Prijatelj je po dobri dve uri in pol trajajočem zaslišanju pojasnil, da gre pri njegovem pridržanju za poskus zmanjšanja "rejtinga stranke, ki raste".

Poslanskega mandata ne namerava vrniti, prav tako, kot je dejal, ne bo izstopil iz stranke. Ker gre za velik pritisk na stranko, bo v prihodnosti po vsej verjetnosti nastopal kot samostojen poslanec, glasoval pa bo v skladu s statutom SNS, je še pojasnil.

O sestanku z lastnikom podjetja Premik-net Marjanom Mikužem, ki naj bi Prijatelju v Solkanu predal 323.000 evrov, je Prijatelj dejal, da sta se z Mikužem tam pogovarjala. "V družini imamo poslovni odnos. Iz tega naslova izhaja upniško dolžniško razmerje, ki je napisano in podpisano," je dejal. O navedbah, da naj bi grozil z orožjem, pa je dejal, da je to "dober konstrukt".

Glede domnev, da naj bi v hišni preiskavi na njegovem stalnem naslovu odkrili orožje, med katerim naj bi bile ročne bombe in puške kalašnikov, je dejal, da so odkrili "samo tisto, kar je imel v vojni za Slovenijo". Da so v preiskavi našli orožje, je potrdil tudi Prijateljev odvetnik Silvan Jaklin, ki je poudaril, da ima Prijatelj za orožje dovoljenje. Prijatelj je ponovno napovedal, da namerava v prihodnosti sklicati novinarsko konferenco, na kateri bo pojasnil podrobnosti.

Kot je pojasnil Jaklin, je okrožni državni tožilec zaradi ponovitvene nevarnosti za Prijatelja predlagal pripor, po mnenju sodnika pa zanj ni bilo pogojev. O morebitnem priporu bo zdaj odločal izvenobravnavni senat, je še dejal Jaklin, ki podrobnosti v zvezi s kazensko ovadbo zoper Prijatelja ni želel razkriti.

Prijatelj, ki naj bi bil osumljen prejemanja in dajanja podkupnine, je bil v policijskem pridržanju od torka. Policisti so tedaj v obsežni kriminalistični akciji, ki jo je usmerjalo okrožno državno tožilstvo iz Kopra, prostost odvzeli štirim osebam.

Poleg ministra za kmetijstvo Milana Pogačnika, ki je v sredo odstopil, so pridržali še prvaka SNS Zmaga Jelinčiča, po navedbah medijev pa tudi Prijateljevo soprogo Aleksandro Prijatelj. Opravili so tudi več hišnih preiskav, med drugim na domu nekdanjega predsednika uprave Luke Koper Roberta Časarja v Pobegih pri Kopru in na naslovu Prijatelja.

Po pisanju medijev naj bi Prijatelja zaradi izsiljevanja prijavil sam Mikuž. Mikuževo podjetje Premik-net naj bi Luki Koper sicer prodalo zemljišča za gradnjo logističnega centra na Orleški gmajni na Krasu. Družba Premik-net naj bi zemljišča na Krasu kupovala po ugodnih cenah, Luki Koper pa jih nato prodajala po bistveno višjih. Družba Premik-net je po pisanju medijev lastniško povezana s Premik invest, katere solastnica Aleksandra Prijatelj.

Po pisanju današnjega Dnevnika je Luka Koper za 63 hektarjev zemljišč plačala 20 milijonov evrov in pri tem za provizije odštela 830.000 evrov. Kot so ugotovili kriminalisti, naj bi bila Luka Koper v omenjenih poslih oškodovana za 3,8 milijonov evrov.

Sporne posle Luke Koper v času, ko jo je vodil Robert Časar, je lani pretresla tudi posebna revizija. Po navedbah vodstva Luke Koper revizorji glede svetovalnih pogodb za strategije zalednih terminalov, pri katerih je sodeloval tudi državni sekretar na ministrstvu za promet Igor Jakomin, ni odkrila nič bistvenega.