pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

poroka-na-prvi-pogled Njena.si

Poroka na prvi pogled: Markove navade ...

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Pridržani domnevni člani kriminalnih združb na zaslišanje

Deli na:

Policija je začela s privedbami osumljenih, ki so jih aretirali v petkovi obsežni policijski akciji, na zaslišanje pred preiskovalnega sodnika v Kranju, v Ljubljani in Kopru naj bi jih v kratkem. V zaslišanjih bodo odločili, ali bo za osumljene odrejeno sodno pridržanje, pripor ali pa bodo spuščeni na prostost.

Organi pregona so danes nadaljevali s preiskavami in dopolnjevali kazenske ovadbe, so STA povedali na policiji. Zato so osumljence pred preiskovalne sodnike začeli voziti šele popoldne.

Na kranjsko okrožno sodišče, kjer so poostrili varnost, so prve tri pridržane pripeljali ob 16. uri. Zaslišanja vodita dve preiskovalni sodnici, na zaslišanjih pa sta prisotni tudi vodja kranjskega tožilstva Irena Kuzma in okrožna državna tožilka Nadja Gasser.

V Ljubljani je preiskovalna sodnica pojasnila, da bodo s privedbami osumljenih predvidoma začeli ob 17.30, v Kopru pa naj bi z zaslišanji začeli okoli 17. ure.

Skupaj naj bi do večera na sodišča v Kranju, Ljubljani in Kopru pripeljali okrog 30 osumljencev, ostali so že od petka zvečer na prostosti. Policijsko pridržanje se za osumljene, ki so bili prijeti v petek zjutraj, izteče v nedeljo zjutraj. Dotlej morajo biti vsi privedeni pred preiskovalnega sodnika, ta se lahko odloči tudi za največ 48-urno sodno pridržanje in tako podaljša čas za zaslišanja in odločitev o priporu.


V zakonu o kazenskem postopku so sicer predvidene situacije, da lahko sodnik ali pristojni senat odredi zoper obdolženca pripor tudi brez zaslišanja, vendar je taka situacija možna največkrat v primerih, ko se pripor odreja za zagotovitev navzočnosti osebe na glavni obravnavi in se pripor odreja kot disciplinski ukrep, pojasnjuje podpredsednica kranjskega okrožnega sodišča Marjeta Dvornik.

Če je zoper osebo odrejeno 48-urno pridržanje, ker so podani priporni razlogi begosumnosti, vplivanja na priče in druge udeležence ter ponovitvena nevarnost, pa mora policija osebo brez odlašanja privesti pristojnemu preiskovalnemu sodniku. Le-ta mora tistega, ki mu je bila odvzeta prostost, brez odlašanja, najkasneje pa v 48 urah, odkar je bila oseba pripeljana, zaslišati.

V izjemnih primerih lahko preiskovalni sodnik zoper osebo odredi pridržanje za potreben čas, vendar najdlje za 48 ur. Za tokratni primer velja, da odreditev pripora brez zaslišanja pridržane osebe ni dopusta, je v odgovoru na novinarsko vprašanje še pojasnila Dvornikova in dodala, da bo delo na kranjskem sodišču organizirano tako, da bodo vsi postavljeni roki spoštovani.

Kriminalisti in policisti so v petkovi akciji v Osrednji Sloveniji, na Gorenjskem in Primorskem opravili več kot 70 hišnih preiskav, v katerih so zasegli večjo količino prepovedanih drog in različnega orožja. Potem ko so prostost odvzeli več kot 60 osebam, je v pridržanju ostalo okoli 30 osumljencev.

Akcija je del obsežne kriminalistične preiskave, ki poteka od leta 2010, osumljene osebe pa naj bi sodelovale pri nedovoljenem trgovanju z orožjem in drogami. Pridržani naj bi bili člani in voditelji več mednarodnih kriminalnih združb, ki so bile med seboj dobro povezane in so večinoma delovale na območju Balkana in več držav EU. Trgovale naj bi s prepovedanimi drogami in orožjem. Transporte naj bi organizirali v Sloveniji, v tujini pa so že prijeli in priprli več oseb, ki naj bi pri tem sodelovale.