Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Priče pod krinko

Deli na:

Proti kriminalnim združbam, mednarodnemu terorizmu, korupciji in prodoru kriminala na gospodarsko področje  so se v ZDA uprli z  učinkovitim programom zaščite prič. Ameriškemu zgledu, znanemu pod imenom »U. S. Marshalls«, ki omogoča ustrezno zaščito prič v  primerih, v katerih o delovanju mafijskih združb ni dovolj drugih  dokazov, so sledile evropske države, med njimi tudi Slovenija.

Proti kriminalnim združbam, mednarodnemu terorizmu, korupciji in prodoru kriminala na gospodarsko področje  so se v ZDA uprli z  učinkovitim programom zaščite prič. Ameriškemu zgledu, znanemu pod imenom »U. S. Marshalls«, ki omogoča ustrezno zaščito prič v  primerih, v katerih o delovanju mafijskih združb ni dovolj drugih  dokazov, so sledile evropske države, med njimi tudi Slovenija.

V  evropskih zakonodajah kot tudi  v slovenskem zakonu o kazenskem postopku je bilo za zaščito prič, ki so v kazenskem postopku eno od  pomembnih dokaznih sredstev, sicer že doslej  poskrbljeno. Poleg določb, da so dolžnosti pričevanja oproščeni obdolženčevi bližnji  sorodniki, verski spovednik, odvetnik, zdravnik, socialni delavec, psiholog ali kakšna druga oseba, ki je lahko izvedela  dejstva pri  opravljanju poklica, je z zakonom še posebej poskrbljeno za tako imenovano družinsko lojalnost. To pomeni, da priči ni treba  odgovarjati na posamezna vprašanja, kadar bi s tem spravila sebe ali bližnjega s sorodnika v hudo sramoto, materialno škodo ali v  kazenski pregon. Kadar  gre za kazenski postopek, pri katerem gre za posebej občutljive priče, pa  lahko preiskovalni sodnik odredi,  da se obdolženec  odstrani z zaslišanja, če priča v njegovi prisotnosti ne želi izpovedati svoje izjave, ali pa obstaja velika  verjetnost, da priča v njegovi prisotnosti ne bo govorila resnice. Prav tako je tudi določeno, da obdolženec ne sme biti prisoten pri  zaslišanju priče, ki je mlajša od petnajstih let in  ki je žrtev kaznivega dejanja zoper spolno nedotakljivost.

Skesanci
Zaradi mednarodnih kriminalnih združb, mednarodnega terorizma, korupcije in prodora kriminala na gospodarsko področje se je kazala  vedno večja potreba po usklajenem in enotnem odgovoru kazenskega prava vseh držav, ki se v določenih primerih razlikuje tradicionalne  kontinentalne kazenske pravne teorije. Prav zato je po besedah državnega pravobranilca Roberta Marolta, nekdanjega državnega  sekretarja na ministrstvu za pravosodje, ki je sodeloval pri pripravi zakona o zaščiti prič, Slovenija s sprejetjem zakona izpolnila   mednarodno obveznost, da zagotovi pravno podlago in organizacijski okvir za izvajanje zaščite prič, njihovih bližnjih sorodnikov ter  drugih oseb, katerih življenje ali telo je ogroženo zaradi pričanja, in sicer tako v predkazenskem postopku kot tudi med kazenskim  postopkom in po njem: »OZN, Svet Evrope in Evropska unija so namreč sprejeli več mednarodnih dokumentov, ki obravnavajo področje  zaščite prič, katerih življenje ali telo je ali bi lahko bilo ogroženo zaradi pričanja v kazenskem postopku. Sprejeti zakon o zaščiti  prič se uporablja tudi za 'skesance', torej za osumljence in obdolžence, ki se jim sme kazen po kazenskem zakonu omiliti, če so  ogroženi, ker so kot storilci kaznivih dejanj, storjenih v hudodelski združbi, preprečili nadaljnje izvrševanje teh dejanj ali  razkrili podatke, ki so pomembni za preiskovanje in dokazovanje že storjenih kaznivih dejanj.«  Za zaščito ogroženih oseb je, kot  poudarja Marolt, bistveno, da kaznivega dejanja ni mogoče preiskati oziroma dokazati ali preprečiti nadaljnjega izvrševanja kaznivih  dejanj brez sodelovanje priče v predkazenskem ali kazenskem postopku, kajti ta priča ve povedati o kaznivem dejanju, storilcu ali  drugih pomembnih okoliščinah. Torej predvsem pri tistih kaznivih dejanjih (organizirani kriminal, korupcijska kazniva dejanja,  gospodarski kriminal, mednarodni terorizem in druga kazniva dejanja), za katere ni dovolj drugih dokazov. Zaščita prič in skesancev je  v skladu z namenom učinkovitega odkrivanja, preiskovanja in dokazovanja storjenih kaznivih dejanj.

VEČ V TISKANI IZDAJI