Revija Reporter
Slovenija

Pričakovani napadi

18. avg. 2009 14:05 Osveženo: 10:01 / 09. 8. 2017

Deli na:

Pisanje kulturne ministrice Majde Širce na njeni spletni strani o RTV Sloveniji kot javni hiši presega mejo kulturnega dialoga, je danes v izjavi za medije dejal direktor TV Slovenija Jože Možina. Po njegovih besedah je na ministrstvu za kulturo in še zlasti pri kulturni ministrici ključni problem ravno kultura v najbolj splošnem pomenu.

Pisanje kulturne ministrice Majde Širce na njeni spletni strani o RTV Sloveniji kot javni hiši presega mejo kulturnega dialoga, je danes v izjavi za medije dejal direktor TV Slovenija Jože Možina. Po njegovih besedah je na ministrstvu za kulturo in še zlasti pri kulturni ministrici ključni problem ravno kultura v najbolj splošnem pomenu.

"Sploh ne vem, v katere čase nas to vrača," je dejal Možina, ki upa, da to ni prihodnost "v kulturnem smislu, kot si ministrica razlaga". Kot pravi, podpira pismo predsednika programskega sveta RTVS Staneta Granda premieru Borutu Pahorju. Grandino pismo, je nadaljeval, je poskus opozoriti na nekulturno ravnanje Širce, "ki presega neko zdravo mejo. Nekateri celo govorijo že o bolezenskih znakih oz. paranoji".

Po besedah direktorja RTVS nekateri pri Širci zaznavajo obup, ker ni naredila tistega, kar si je zastavila. "Očitno so bile v kontekstu tistega, kar bi morala postoriti, tudi glave vodilnih ljudi na RTV," je poudaril in dodal, da ji tu "ne morem veliko pomagati, še zlasti zato, ker njen govor ni dialoški". Kot je dodal, sam o ministrici ne sanja, tudi na dopustu ni premišljeval o njej, "ona pa o meni očitno veliko razmišlja".

Na vprašanje, ali je možno, da predčasno odstopi, je odgovoril, da nima "velikih in detajlnih načrtov" in da je "nekje rekel, da bi, če bi prišlo do normalnega kontakta, lahko razmišljali o vsem mogočem". "Prav zaradi teh grobih posegov do neke faze o razmišljanju o odstopu tudi ni prišlo," je dodal.

Možina je zatrdil, da je vodstvo RTVS "napade pričakovalo, prav tako smo pričakovali, da se bodo zaostrile določene zadeve, vendar je bil način, kako se je to spomladi dogodilo, dokaj aroganten in grob, zato je bila tudi naša reakcija bolj radikalna, kot bi bila sicer".

Glede očitkov Širce o javni hiši je direktor TVS povedal, da je RTVS javni zavod in ne javna hiša. "Definicija javne hiše po Slovarju slovenskega knjižnega jezika je, da je to hiša, kjer se dogajajo spolne usluge, mislim da plačljive". "Če je bilo mogoče času gospe ministrice kaj takšnega - upam sicer da ne -, zdaj ni, saj da bi jaz vedel ne," je dodal.

Možina je povedal, da je premier Pahor že od prvih obiskov po volitvah izredno konstruktiven do RTVS. "Ne morem reči, da je bil strašansko naklonjen, dejansko pa nas v bazi podpira in ga dejansko zanima tisto, kar je pomembno, in sicer da izpolnjujemo svoj funkcijo in da smo varčni z denarjem," je pojasnil in dodal, da je Pahor napovedal, da se ne bo vtikal v vsebino.

"In zakaj se ravno piše njemu. Morda zato, ker je predsednik vlade zatrdil - ko je bilo jasno, da bo nova ministrica za kulturo Majda Širca - da bo v primeru, če bo Širca posegala na RTV in če bo poskušala vplivati nanjo, izredno ostro odreagiral," je dejal Možina. Kot je dodal, Pahor do njih goji normalne odnose.

Kot je znano, je Granda v ponedeljek v odprtem pismu Pahorju omenil Širco, ki je na svoji spletni strani RTVS označila za javno hišo. Čeprav stališča ne odražajo uradnih stališč ministrstva, pa Granda poziva premiera, naj ponovno preuči ministričino pristojnost za nadaljnje vodenje resorja.

Toliko sovražnega govora se v tako kratkem času po mnenju Grande še ni streslo na javni zavod oziroma njegove zakonite predstavnike. Zato predsednika vlade poziva, naj stori nekaj za korektno obravnavanje RTVS, tudi kritično, "nikakor pa ne več z negativno pristranostjo, da ne rečemo sovražno".

Širca pa je danes za STA pojasnila, da živi "v družbi, kjer je svoboda izražanja eno od njenih temeljnih načel, blog pa je zame svoboden prostor izražanja osebnih videnj in občutenj". Kot je poudarila, piše, med drugim tudi bloge, že vrsto let, in temu se sedaj, ko je ministrica, ne namerava odpovedati. Ocenjuje, da je sicer meja med zasebnim in javnim vse bolj tanka, "a blog je zasebna misel, ne pa podajanje uradnih stališč".

Iz kabineta predsednika vlade pa so danes za STA povedali le, da se premier zaenkrat na Grandino odprto pismo še ne bo odzival.