zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

tina gaber robert golob krizarjenje ickoti Reporter.si

Golob ni imel časa razmišljati o naši ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

1714382871-006-cel-oli-240428-lv-1714382855842 Ekipa24.si

Celjani mislijo resno! Snubili Modrića in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Pri Cerarju ne zdržijo dolgo: to so ministri, ki jih je premier doslej že zamenjal

Deli na:
Pri Cerarju ne zdržijo dolgo: to so ministri, ki jih je premier doslej že zamenjal

Foto: Bobo

Finančni minister Dušan Mramor, ki je danes odstopil s položaja, je zadnji v vrsti številnih odhodov iz vlade Mira Cerarja, ki še ni upihnila druge svečke. Doslej je bil sicer najbolj na prepihu šolski resor, ki ga vodi že tretja ministrica, menjali so se šefi gospodarskega, obrambnega in kulturnega resorja ter vladne službe za razvoj in kohezijo.

Kadrovske težave so pestile zlasti prvo leto mandata aktualne vlade. Že po nekaj tednih je zaradi očitkov o domnevnem nedovoljenem dogovarjanju poslov med podjetji v času, ko je bil zaposlen v DZS, odstopil minister Jožef Petrovič. Zamenjal naj bi ga Gojko Koprivec, a se mu je poslabšalo zdravstveno stanje, zato je Cerar njegovo kandidaturo umaknil, na to mesto pa nato imenoval aktualnega ministra Zdravka Počivalška.

Prvo obdobje aktualnega mandata je zaznamovalo tudi imenovanje nove ministrice, pristojne za razvoj, strateške projekte in kohezijo Alenke Smerkolj. Dotedanja ministrica Violeta Bulc je bila namreč imenovana za evropsko komisarko za promet.

Pri izbiri ministrice za izobraževanje, znanost in šport pa SMC ni imela srečne roke. Marca lani je po razkritih visokih honorarnih zaslužkih odstopila Stanka Setnikar Cankar, njeno naslednico Klavdijo Markež pa so po le nekaj dneh odnesli očitki o plagiatorstvu magistrske naloge. Maja lani jo je nasledila aktualna ministrica Maja Makovec Brenčič.

Temperaturo v koaliciji je dvignila zlasti razrešitev ministra za obrambo iz vrst SD Janka Vebra aprila lani. Veber je obveščevalno-varnostni službi ministrstva za obrambo namreč naročil analizo posledic morebitne prodaje Telekoma Slovenije, s čimer je po Cerarjevem mnenju Veber ravnal celo nezakonito. Nezadovoljstvo SD, ki je ministra branila, je bilo veliko, a je na koncu ostala v koaliciji, Vebra pa je nasledila aktualna ministrica Andreja Katič.

Ministrica za kulturo Julijana Bizjak Mlakar je z odstopom postala šesta v ministrski ekipi, ki se je morala posloviti s svojega položaja. Obenem je bila prva med zamenjanimi, ki jo je na ministrski položaj predlagal DeSUS. Premier je Bizjak Mlakarjevi očital, da ni izkazovala zadostne osebne odgovornosti za skupno delo vlade in da je bistveno prepočasi uresničevala nujne naloge na področju kulture, zato je predlagal njeno razrešitev. Bizjak Mlakarjeva je nato sama nepreklicno odstopila.

Mramor in ministrica za izobraževanje Makovec Brenčičeva sta se zaradi afere z dodatki za stalno pripravljenost že v preteklosti znašla pod pritiskom javnosti. Cerar je tedaj zavrnil Mramorjev ponujeni odstop.

Na prepihu so se sicer v dobrem letu in pol aktualne vlade znašli še nekateri Cerarjevi ministri. Notranja ministrica Vesna Györkös Žnidar je interpelacijo uspešno prestala septembra lani, zunanji minister Karl Erjavec marca letos, ministrica za delo Anja Kopač Mrak pa junija. Interpelacija čaka tudi ministra za infrastrukturo Petra Gašperšiča.

Interpelacijo zoper Gašperšiča je vložila skupina poslank in poslancev s prvopodpisanim poslancem ZL Matejem T. Vatovcem, ki meni, da je ta ena glavnih ovir na poti do izgradnje drugega tira in eden glavnih promotorjev privatizacije državne strateške infrastrukture.