ris, slovenija Svet24.si

Video: Gozdar v slovenski divjini naletel na nekaj...

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Katja za kratek čas ...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Pri Bratuškovi zavračajo vlado pod vodstvom SDS, ki naj ne bi bila "v nacionalnem interesu"

Deli na:
Pri Bratuškovi zavračajo vlado pod vodstvom SDS, ki naj ne bi bila "v nacionalnem interesu"

Alenka Bratušek in Maša Kociper na kongresu SAB. - Foto: Bobo

Vlada pod vodstvom SDS ni v nacionalnem interesu, zato so v SAB predlagali projektno vlado, ki bi še pred volitvami sprejela spremembe volilne zakonodaje, je po pogovoru pri predsedniku republike Borutu Pahorju dejala vodja poslanske skupine SAB Maša Kociper. Bodo pa v petek na organih stranke predlagali tudi začetek priprav na predčasne volitve.

Pri predsedniku republike Pahorju nadaljujejo posvetovanja z vodji poslanskih skupin o nadaljnjih korakih po odstopu Marjana Šarca. Pahor je najprej gostil poslanca italijanske narodne skupnosti Feliceja Žižo, kot drugo pa vodjo poslanske skupine SAB Kociprovo.

Ta je v izjavi za medije po srečanju pojasnila, da bodo organi stranke o prihodnjih korakih po odstopu premierja Marjana Šarca odločali v petek. Bo pa prvi predlog vodstva SAB organom stranke, da se takoj začne s pripravami na predčasne volitve.

V javnosti so se sicer po njenih besedah v zadnjem obdobju pokazali "močni indici", da ne bo prišlo do volitev, pač pa da se utegne oblikovati vlada pod vodstvom SDS. Vendar pa takšna vlada za SAB po besedah Kociprove "ni v nacionalnem interesu", saj si in si bodo tudi v prihodnje zavzemali za levosredinsko vlado.



Zato so v SAB predlagali projektno vlado, katere prva naloga bi bila sprejetje volilne zakonodaje. "Imamo zgodovinsko priložnost. Imamo skoraj ustavno večino in možnost, da še pred naslednjimi volitvami sprejmemo zakon, ki bi omogočal, da bi bil v prihodnje DZ oblikovan drugače," je povedala. Kociprova je v ta namen Pahorju danes tudi predlagala, naj opravi še drugi krog pogovorov.

Po besedah Kociprove, ki se sklicuje na stališče pravnika Igorja Kaučiča, bi se volitve po novi zakonodaji lahko izpeljale že septembra. "Tisti, ki govorijo, da je neodgovorno, da bi se predčasne volitve zgodile v letu pred predsedovanjem EU, bi morali na to misliti takrat, ko je predsednik vlade odstopil," je še poudarila.

Kot je spomnila Kociprova, so to pobudo naslovile na vseh sedem strank, ki so se podpisale pod predlog novele zakona o volitvah v DZ, pa tudi na DeSUS. Že v sredo so se v zvezi s tem sešli s predstavniki SD in DeSUS, danes sledi sestanek z NSi, v prihodnjem tednu pa predvidoma še s SMC, je pojasnila. Je pa izrazila obžalovanje, da se v LMŠ pogovorov niso pripravljeni niti udeležiti in "preprečiti morebitno desno vlado", sploh ob tem, da so se v omenjeni stranki podpisali pod predlagane spremembe zakonodaje.