Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

spanje, raziskava Svet24.si

Sanje pod nadzorom

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Previsoke plače

Deli na:

Računsko sodišče je o pravilnosti poslovanja Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje v letu 2008 izreklo mnenje s pridržkom. Na zavodu so po ugotovitvah sodišča izplačali za približno 102.000 evrov preveč izplačanih plač.

Računsko sodišče je o pravilnosti poslovanja Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje v letu 2008 izreklo mnenje s pridržkom. Na zavodu so po ugotovitvah sodišča izplačali za približno 102.000 evrov preveč izplačanih plač.

V zavodu je 20 vodilnih in zaposlenih na najzahtevnejših delovnih mestih do prehoda na nov plačni sistem zasedalo delovna mesta z izhodiščnimi količniki, ki so presegli količnik 6,80, kar ni bilo v skladu z zakonom o razmerjih plač v javnih zavodih, državnih organih in organih lokalnih skupnosti, so sporočili z računskega sodišča.

Posledica tega je bila tudi nepravilna določitev plač na podlagi zakona o sistemu plač v javnem sektorju 15 zaposlenim, tako da je ocenjena vrednost preveč izplačanih plač v letu 2008 znašala 66.191 evrov.

V nasprotju z zakonom o sistemu plač v javnem sektorju je v oktobru 2008 za en oziroma dva plačna razreda napredovalo 127 zaposlenih. Za dva meseca leta 2008 jim je bilo izplačano najmanj 18.089 evrov preveč.

V obdobju pred prehodom na nov plačni sistem je najmanj šest zaposlenih ob premestitvi na zahtevnejše delovno mesto obdržalo vseh pet razredov napredovanj, za kar zavod ni imel podlage v zakonu o razmerjih plač v javnih zavodih, državnih organih in organih lokalnih skupnosti ali pravilniku o napredovanju delavcev Zpiza iz leta 1994.

Bivšemu generalnemu direktorju, ki ga je zavod po izteku mandata razporedil na delovno mesto svetovalca generalnega direktorja, je bila neupravičeno priznana razlika v plači med prejšnjim in novim delovnim mestom, zato mu je bilo v letu 2008 izplačano za 17.609 evrov preveč.

Poleg tega je zavod v nasprotju s predpisi o javnem naročanju v letu 2008 naročil računalniške storitve v skupnem znesku 112.374 evrov.

Zavod med izvajanjem revizije ni odpravil vseh ugotovljenih nepravilnosti, zato je računsko sodišče zahtevalo predložitev odzivnega poročila. Zavod mora v roku 90 dni po prejemu revizijskega poročila predložiti računskemu sodišču odzivno poročilo in v njem izkazati odpravo nepravilnosti glede določitve previsokih plač vodilnim in zaposlenim na najzahtevnejših delovnih mestih.

Iz Zpiza so pojasnili, da so v določenih primerih, na katere je opozorilo računsko sodišče, že ukrepali. Tako so v zvezi z napredovanji 127 zaposlenih že konec lanskega leta sklenili 124 novih pogodb o zaposlitvi (trije zaposleni so se medtem upokojili), ki so začele veljati s 1. januarjem. Novo pogodbo o zaposlitvi so 31. decembra 2009 sklenili tudi z bivšim generalnim direktorjem zavoda. Zpiz je šel konec lanskega leta tudi v novo pogodbo za računalniške storitve, v katero so v zagotavljanje neprekinjenega poslovanja vključeni tudi določeni operacijski sistemu.

Poleg tega V Zpizu zagotavljajo, da bodo računskemu sodišču v zahtevanem roku predložili odzivno sporočilo, ki bo obsegalo navedbo popravljalnih ukrepov glede določitve plač vodilnim in zaposlenim na najodgovornejših delovnih mestih po 1. avgustu 2008.

O računovodskih izkazih zavoda je sodišče sicer izreklo pozitivno mnenje, so danes še sporočili z računskega sodišča.

Kot je znano, je bilo mnenje o pravilnosti poslovanja Zpiza v letu 2007 prav tako s pridržkom.