benifer Svet24.si

Zvezdniški par "Bennifer" tik pred razhodom

kača-na-policijski-postaji Svet24.si

Kača s policijske postaje Koper

5081484663803_org_27a69d764a0b1739_1648464638000 Necenzurirano

Kaj druži železnice, podjetnika iz Rovt in ...

1696960818-172a6788-1696960549922 Reporter.si

Teorije zarote: bo Anžetu Logarju uspelo prevzeti...

Komplet za trening Ekipa24.si

Šik po francosko s slovensko noto

kmetijaa11 Njena.si

Kmetija: Novi tekmovalci vas bodo prikovali pred ...

luka doncic pljunil Ekipa24.si

Kaj? Luka Dončić je v neposrednem prenosu med ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Prevent ovadil Kozmusa

Deli na:

Vodstvo Prevent Globala je prejšnji teden na slovenjgraško tožilstvo zaradi suma zlorabe položaja in pravic vložilo kazensko ovadbo proti nekdanjemu predsedniku uprave družbe Jožetu Kozmusu in njegovemu sinu Matjažu. Kozmus navedbe iz ovadbe, objavljene v današnjem Dnevniku, iz katerih izhaja sum oškodovanja podjetja, zavrača.

Vodstvo Prevent Globala je prejšnji teden na slovenjgraško tožilstvo zaradi suma zlorabe položaja in pravic vložilo kazensko ovadbo proti nekdanjemu predsedniku uprave družbe Jožetu Kozmusu in njegovemu sinu Matjažu. Kozmus navedbe iz ovadbe, objavljene v današnjem Dnevniku, iz katerih izhaja sum oškodovanja podjetja, zavrača.

Kozmusov sin Matjaž je lastnik podjetja KCI, ki mu je Prevent Global v osmih letih, ko ga je še vodil Kozmus, nakazal 11 milijonov evrov za dobavo in vzdrževanje informacijske opreme, poroča današnji Dnevnik.

Po neuradnih informacijah časnika so v Prevent Globalu, ki ga zdaj vodi Renato Krajnc, prepričani, da je družba podjetju KCI, nekoč imenovanemu Komar, desetkrat preplačala dobavljeno informacijsko opremo in storitve vzdrževanja računalniškega omrežja.

V Prevent Globalu so za STA potrdili, da so prejšnji teden vložili kazensko ovadbo proti Jožetu in Matjažu Kozmusu, vendar zadeve, dokler je v postopku, ne komentirajo.

Navedbe iz ovadbe, objavljene v Dnevniku, pa je komentiral Jože Kozmus. "Zadeva je čisti konstrukt. Ničesar ne drži v tej ovadbi, ampak res ničesar!" je dejal za STA. Ob tem je pojasnil, da je Prevent Global podjetju KCI v desetih letih, od 1998 do 2008, za vso dobavljeno opremo, ki jo je uporabljal sistem Preventa, vse licence z izjemo licence SAP ter vse vzdrževanje plačal nekaj več kot 11 milijonov evrov.

Po Kozmusovih besedah to predstavlja manj kot pol odstotka glede na realizacijo, medtem ko "svetovne raziskave" za primerljiva podjetja s primerljivo industrijo kažejo, da za informatiko porabijo okoli tri odstotke glede na realizacijo. Tudi po neuradnih podatkih primerljiva podjetja v Sloveniji za to namenjajo med dvema in tremi odstotki realizacije, ponekod celo več, je dejal Kozmus.

Kozmus tudi trdi, da dobavljena oprema ni bila preplačana, saj je iz faktur razvidno, da so bili na opremo obračunani "izjemno visoki popusti" glede na priporočeno ceno. Opozoril je tudi na dejstvo, da je ravno v teh desetih letih bil razvoj Preventa najhitrejši in največji. Da gre za konstrukt, ki ne temelji na resnicah, pa po Kozmusovih besedah kaže tudi to, da je strošek za informatiko v letu 2009 ob bistveno manjšem prometu višji od povprečnega stroška v omenjenih desetih letih. Po njegovih podatkih znaša okoli 1,5 milijona evrov letno brez nakupov kakršnekoli opreme.

Kozmus meni, da je "zadeva v tej fazi bolj namenjena medijem in očrnitvi ugleda" in temu, da se prevali krivda za današnje stanje "na ljudi, ki so uspešno vodili Prevent".

To je že druga kazenska ovadba zoper Jožeta Kozmusa. Prejšnja uprava Prevent Globala pod vodstvom Ivana Majcna je maja lani prav tako vložila ovadbo zoper njega in še nekatere zaradi suma storitve kaznivega dejanja zlorabe pooblastil in uradnega položaja ter goljufij in napeljevanja k goljufijam. Ovadba se je nanašala na neuspeli projekt laserskih kartic, ovadbo pa je slovenjgraško okrožno državno tožilstvo predalo vrhovnemu državnemu tožilstvu.