Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Prešernovi nagrajenci

Deli na:

Na predvečer slovenskega kulturnega praznika je v Cankarjevem domu potekala podelitev Prešernovih nagrad in nagrad Prešernovega sklada. Proslava z naslovom Daritev pomladi (Ver sacrum) je stavila na večno živost in drznost umetnosti, kar pooseblja tudi igralka Štefka Drolc, ob slikarju Zmagu Jeraju, Prešernova nagrajenka za življenjsko delo.

Na predvečer slovenskega kulturnega praznika je v Cankarjevem domu potekala podelitev Prešernovih nagrad in nagrad Prešernovega sklada. Proslava z naslovom Daritev pomladi (Ver sacrum) je stavila na večno živost in drznost umetnosti, kar pooseblja tudi igralka Štefka Drolc, ob slikarju Zmagu Jeraju, Prešernova nagrajenka za življenjsko delo.

Novi predsednik Upravnega odbora Prešernovega sklada Jaroslav Skrušny se je v svojem nagovoru s pomočjo Orfeja, Evridike, Prešerna in Julije navezal prav na lepoto pesniške besede, ki uroči in ki hkrati vzbuja sočutje. Tako naj bo vsaj danes in jutri, na praznik, ko je vsa pozornost namenjena kulturi. V ponedeljek bo nov dan.

Slavnostni govornik, dobitnik "velike Prešernove" Jeraj je zbrane spomnil, da vse preveč slovenske umetnosti ostaja skrite v ateljejih, zato: sprejmite like v vaše domove in kipe na vrtove.

Legendo slovenskega gledališča, pri 85-letih še vedno aktivno igralko Štefko Drolc, so ob podelitvi nagrade spremljale stoječe ovacije. Drolčeva se je zahvalila vsem gledališčnikom, ki so jo oblikovali. Igralka sem, z vsem svojim bitjem, je dejala. Zmeraj nekomu govoriš, to je gledališče, je nadaljevala Drolčeva, ki je tokrat govorila predvsem o tistih, ki "nimajo nič" in kako se je potrebno potruditi, da nam bo lepo. In še - "brez kulture ne bomo obstali".

Režiser umetniškega dela proslave Diego de Brea se je letošnjim nagrajenim umetnikom in vsem, ki praznujejo kulturni praznik, poklonil z Daritvijo pomladi, s hvalnico življenju in vsemu lepemu. Ob komičnih vložkih, podloženimi z zametki pantomime, v izvedbi igralcev Janeza Škofa in Jerneja Šugmana, je k proslavi bistveno prispevala glasba Alda Kumarja in scenografija Marka Japlja.

Umetniški program je tokrat določal ves čas proslave - komična lika v interpretaciji Škofa in Šugmana sta bila namreč tudi tista, ki sta brala obrazložitve nagrad. Podelitev nagrad prav tako ni, kot je bilo sicer običajno, potekala v enem zamahu. Že po izročitvi "malih Prešernovih" sopranistki Sabini Cvilak Damjanovič in skladatelju Nenadu Firštu je pesem Gregorja Strniše Ko bi jaz postal bogat zapela Irena Preda.

Namesto kiparja Tobiasa Putriha, ki ta čas postavlja razstavo v Bostonu, je nagrado prevzela njegova mama Mojca Smerdu. Pač pa je bil prisoten pisatelj Goran Vojnović, ki je s svojim literarnim prvencem Čefurji raus v zadnjem času precej razburil policijske vrste in, kot kaže, navdušil umetniške. Šesti prejemnik nagrade Prešernovega sklada je bil Miran Zupanič.