Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar pred Girom izpostavil ...

jure-podjavoršek, mojster, delovna-akcija, otroci, družina Njena.si

Mojster Jure o vzgoji otrok: V življenju se bodo ...

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Presenečena Thalerjeva naslednica: Grem v Bruselj ali ne?

Deli na:

Mojca Kleva, ki naj bi prevzela položaj evropske poslanke po odstopu Zorana Thalerja zaradi korupcijske afere, je po današnjem srečanju predsednika vlade Boruta Pahorja in državnega sekretarja v njegovem kabinetu Andreja Horvata za STA povedala, da je nad razvojem dogodkov "presenečena" in da čaka na pojasnila.

Mojca Kleva, ki naj bi prevzela položaj evropske poslanke po odstopu Zorana Thalerja zaradi korupcijske afere, je po današnjem srečanju predsednika vlade Boruta Pahorja in državnega sekretarja v njegovem kabinetu Andreja Horvata za STA povedala, da je nad razvojem dogodkov "presenečena" in da čaka na pojasnila.

Mojca Kleva je "presenečena, da se to vleče že več kot teden dni", saj je pričakovala, da bosta Pahor in Horvat "odprta vprašanja rešila že pred tednom dni", preden so jo vprašali, ali je pripravljena prevzeti položaj evropske poslanke. Povedala je tudi, da čaka na pojasnila, "v čem je bistvo problema".

Premier Borut Pahor se je danes sestal z državnim sekretarjem v svojem kabinetu Horvatom. Ta je po sestanku povedal, da se bo v dnevu ali dveh odločil, ali bo ostal na mestu državnega sekretarja ali bo zasedel mesto evropskega poslanca namesto Thalerja. Pahor se je sicer odločil, da bo Horvata umaknil z vseh funkcij, povezanih s Pomurjem.

Horvat pravi, da se je strinjal z odločitvijo stranke, da evropska poslanka postane Mojca Kleva, a je bil od takrat "tok dogodkov" tak, da mora še enkrat premisliti, ali se bo mandatu evropskega poslanca sam odpovedal. Ob tem dodaja, da ga pri odločitvi za Bruselj ovira tudi dejstvo, da nad njim visi sum korupcije, saj je to breme, s katerim si ne želi kamorkoli iz Slovenije.

Pahor je Horvatu, po besedah slednjega, svetoval, naj ne gre v Bruselj, saj si želi, da bi kot državni sekretar še naprej delal na drugih projektih s področja regionalne politike, a Horvat poudarja, da so ga v kabinet povabili ravno zaradi Pomurja.

Nazadnje le odgovor: Horvat ne bo evropski poslanec

Državni sekretar v kabinetu predsednika vlade Andrej Horvat je poslancem SD pozno popoldne pojasnil, da se definitivno odpoveduje funkciji evropskega poslanca, sta sporočila poslanca SD Dušan Kumer in Miran Potrč. Horvat bo o zavrnitvi mandata v prihodnjih dneh tudi uradno obvestil Državno volilno komisijo.

Še popoldan namreč ni bilo jasno, ali bo Horvat funkcijo evropskega poslanca dejansko zavrnil, kot so se dogovorili v SD. Tudi po današnjem sestanku s predsednikom vlade Borutom Pahorjem je namreč povedal, da se bo v dveh dneh odločil, ali bo ostal na mestu državnega sekretarja ali bo zasedel mesto evropskega poslanca namesto Zorana Thalerja.

Kot je pojasnil, si sicer najbolj želi še naprej sodelovati pri izvajanju zakona o Pomurju, vendar pa predsednik vlade vztraja, da tega ne bo počel, dokler ne bo opran vseh sumov korupcije. Dela na izvajanju pomurskega zakona si, kot je dejal, želi bolj kot poslanskega mandata v Bruslju, a da si bo vseeno za odločitev, ali bo mesto v Bruslju prevzel ali ne, vzel še dodaten dan ali dva časa za premislek.

Andrej Horvat se je po sestanku s Pahorjem odpravil še na pogovor v poslansko skupino SD, kjer pa je poslancem potrdil, da se bo funkciji definitivno odpovedal.