Revija Reporter
Slovenija

Premraženi in premočeni mariborski branjevci bodo po letih pritožb le dobili streho

STA

30. jul. 2017 6:00 Osveženo: 10:03 / 09. 8. 2017

Deli na:

Prodajalci na osrednji mariborski tržnici, ki ob dežju in mrazu tožijo zaradi neuporabnosti trenutno nameščenih dežnikov, se bodo po napovedih prihodnje leto lahko razveselili zaščite s streho.

Družba Snaga, ki je na začetku leta pridobila dolgoročno koncesijo za upravljanje tržnične dejavnosti v Mariboru, zdaj išče možne rešitve.

Mestna občina Maribor je sredi julija pooblastila Snago, da v njenem imenu začne postopke za izgradnjo strehe na tržnici na Vodnikovem trgu. Komunalno podjetje je nato imenovalo strokovno komisijo, ki se je glede na višino sredstev, ki so v ta namen zagotovljena v občinskem proračunu, odločila za objavo povpraševanja za oddajo ponudb za pripravo projektne dokumentacije za strešenje.

K oddaji ponudbe so pred tednom dni povabili tri arhitekturne pisarne. Prva je Arhitekturni biro Hočevar iz Ljubljane, ki je že pripravljal zasnovo za streho osrednje tržnice v letu 2006. Povabljena sta bila tudi Biro Biro iz Maribora, ki je zasnoval več javnih objektov v Mariboru, ter Imo biro iz Maribora.

"Predmet povpraševanja je izdelava projektne dokumentacije za strešenje osrednje mariborske tržnice in vključuje določene omejitve. Po eni so s strani zavoda za spomeniško varstvo, ki ima svoje pogoje, na drugi strani pa Snage kot upravitelja, ki si želi strehe, ki jo bo enostavno vzdrževati," je za STA pojasnila predstavnica Snage Petra Hercog.

Ponudbe sprejemajo do 20. avgusta in takrat naj bi tudi bilo znano, kdo od povabljenih ponudnikov je oddal ponudbo z najnižjo ceno, ki je merilo izbora izvajalca.

Izbrani ponudnik bo imel 75 dni časa, da pripravi ustrezno dokumentacijo. Ko bo to urejeno, bo treba pridobiti gradbeno dovoljenje in nato izvesti nove postopke za začetek gradnje. V kolikor ne bo zapletov, v Snagi računajo, da bodo streho lahko pričeli graditi v začetku prihodnjega leta.

"Po najbolj optimističnih načrtih bi streho lahko začeli graditi februarja. To bi bil ugoden termin, saj prodajni plato takrat še ni toliko zaseden, kot na primer aprila ali maja, ko se število doma pridelanih proizvodov poveča in je tudi ponudba na tržnici večja," je pojasnila Hercogova.

Pred leti so v okviru obnove na osrednjem platoju tržnice postavili bele platnene "navzgor obrnjene" dežnike, ki pa so se kljub visoki ceni izkazali za nepraktične, saj slabo ščitijo pred dežjem in snegom. V bistvu še sami stežka kljubujejo vremenu, zato so številni že polomljeni in raztrgani, njihova zamenjava pa stane veliko.

Zato že vrsto let napovedujejo novo rešitev za pokritje tržnice, ki pa do zdaj še ni bila najdena. Na zavodu za varstvo kulturne dediščine si želijo, da bi bila streha premična. Ali bodo lahko projektanti to upoštevali, pa je drugo vprašanje. "Zagotovo se bo treba z zavodom še pogajati," je dejala Hercogova.

Nov poskus iskanja rešitve za tržnico so v mariborski Snagi sprožili potem, ko so na začetku leta pridobili desetletno koncesijo za upravljanje tržnic. Prej ji je občina, ki je lastnica prodajne ploščadi na Vodnikovem trgu, podaljševala koncesijsko pogodbo za leto ali šest mesecev, kar je podjetju onemogočalo dolgoročno načrtovanje in vlaganje.

Snaga je upravljanje dejavnosti tržnic v Mariboru, torej tudi osrednje tržnice na Lentu, prevzela po stečaju družbe Tržnica Maribor konec leta 2011.