pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar pred Girom izpostavil ...

Brigita Langerholc Njena.si

Brigita Langerholc se je z družino preselila na ...

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Premišljeno dogovorjen odstop Dušana Mramorja

Deli na:
Premišljeno dogovorjen odstop Dušana Mramorja

Foto: Bobo

Vse več je indicev, da je bil odhod finančnega ministra Dušana Mramorja skrbno premišljen. Mateja Vraničar Erman je še pred odstopom pristala na funkcijo.

O odstopu sta premier in Mramor morda dogovorila že januarja, ko se je mandatar odločil, da ne sprejme njegovega ponujenega odstopa. Vzela sta si še nekaj časa, skupaj stopila pred novinarje, se poslovila še od državnega sekretarja Metoda Dragonje. S tem sta obvarovala vlado pred šokom. Mramor je pred poletnimi počitnicami opravil še kakšno nalogo, predvsem pa se je zabrisal pravi razlog, to pa je afera z dodatki za stalno pripravljenostjo, ki je usodno prizadela ugled in avtoriteto Mramorja. Ta je tudi vse manj nastopal in se v javnosti boril za ukrepe, ki ne zbujajo odobravanja, to tudi krepi tezo, da gre za nadzorovan odstop.

Še neuradna kandidatka za finančno ministrico Mateja Vraničar Erman je za Delo izjavila: »Pri nalogi, ki jo opravljam, se zgodi, da je moje osebno mnenje drugačno od sprejetih odločitev, toda to je sestavni del profesionalnega odnosa do dela, ki ga opravljam. To je pač treba vzeti v zakup. Nikdar pa se nisem znašla v položaju, da bi morala zagovarjati predlog, ki bi bil v popolnem nasprotju z mojimi osebnimi vrednotami ali prepričanji.«

Če ne z drugim si je s temi besedami utrla pot v vrh politike, čeprav je znalo vedno reči, da jo strankarska politika ne zanima. Zdaj jo bo morala. Predstavniki vseh treh koalicijskih strank v en glas govorijo, da bi lahko imela novi minister ali ministrica več posluha za investicije – državne seveda. Vprašamo se lahko, ali se tudi kot ministrica ne bo znašla v položaju, ki bi nasprotoval njenim vrednotam oziroma prepričanjem.

Vsekakor je Vraničar Ermanova vztrajno in tudi pred poslanci zagovarjala – če ni šlo drugače, tudi precej zajedljivo – nepremičninski davek, ki je neslavno propadel na ustavnem sodišču, pred tem pa je vlada zanj zapravila 20 milijonov evrov. Samo pošiljanje informativnih izračunov o posplošeni tržni vrednosti je davkoplačevalce stalo milijon evrov. Mnogi od njih so bili silno razburjeni, še dobro, da ni komu v kakšni čakalnici prekipelo. Bo kaj drugače pod novo vlado, ki se tokrat pod bolj neposrednim vodstvom »izjemne strokovnjakinje za davke« Mateje Vraničar Erman pripravlja na uvedbo nepremičninskega davka in na novo vrednotenje nepremičnin z novim zakonom?