kača, krško Svet24.si

Foto: V Krškem goste lokala prestrašila kača

supet-luna, sankt-peterburg Svet24.si

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

20245X9263 Necenzurirano

Šef slabe banke iz vrst SDS v službo k ...

marta kos henri geaz emporium pl Reporter.si

Marta Kos s soprogom iz Švice že kupuje kostime ...

Timi Max Elšnik Ekipa

Elšnik s kreativno potezo ustvaril upanje: Njegov...

Pesem Evrovizije 2025 Revija Stop

Slovenija bo sodelovala na Evroviziji 2025

acun ilicali Ekipa

Prvi mož Maribora se je še četrtič poročil, ...

Slovenija

Premier, pomagajte!

Deli na:

Združenje turističnih agencij je vlado pozvalo, naj v luči krize, ki je zaradi vulkanskega pepela z Islandije nastala v evropskem letalskem prometu, odločneje pomaga slovenskemu turizmu. Na ministrstvu za gospodarstvo sicer ocenjujejo, da so posledice za slovenski turizem zaradi manjše odvisnosti od letalskega sektorja relativno manjše.

Združenje turističnih agencij je vlado pozvalo, naj v luči krize, ki je zaradi vulkanskega pepela z Islandije nastala v evropskem letalskem prometu, odločneje pomaga slovenskemu turizmu. Na ministrstvu za gospodarstvo sicer ocenjujejo, da so posledice za slovenski turizem zaradi manjše odvisnosti od letalskega sektorja relativno manjše.

V združenju so v današnjem pismu premieru Borutu Pahorju zapisali, da je evropski zračni promet moten že šesti dan, vlada pa po njihovem v tem času še ni reagirala. Sezona prihoda tujih turistov je v razmahu, v teh dneh zaradi praznikov potuje tudi več 10.000 Slovencev, "in prav v tem najbolj občutljivem trenutku smo vsi, ki se ukvarjamo s turizmom, sami", je v pismu predsedniku vlade zapisal predsednik združenja Tone Matjašič.

Izpad prihodkov v celotni verigi - od letalskih prevoznikov, organizatorjev potovanj do ostalih ponudnikov turističnih storitev - je v tem trenutku nemogoče oceniti, bo pa ogromen, opozarjajo v združenju. Matjašič je v luči priprav na posebno sejo vlade, ki bo namenjena turizmu, ob tem predlagal, naj vlada pozove turistično gospodarstvo k prijavi škode zaradi omenjenih težav v letalskem prometu in naj pripravi konkreten predlog pomoči, kot je v takih primerih običajno.

Direktor direktorata za turizem na ministrstvu za gospodarstvo Marjan Hribar ocenjuje, da so negativne posledice za slovenski turizem "relativno manjše, saj ni tako odvisen od letalskega sektorja".

Če bi izbruh trajal zelo dolgo - vulkanologi napovedujejo, da lahko traja tudi leto dni - bi to za turizem kot enega najpomembnejših sektorjev gospodarstva pomenilo "pravo katastrofo na svetovni ravni", je za STA danes dejal Hribar. Dodaja, da bi gotovo pomenilo celovito prestrukturiranje, "pri čemer bi verjetno Slovenija zaradi bližine glavnih emitivnih trgov ne bi utrpela tako velike škode kot nekatere druge države".

Slovenska turistična organizacija (STO) pisma združenja predsedniku vlade ne komentira. Organizacija sicer ocenjuje, da je zaradi krize v evropskem letalskem prometu v Sloveniji obtičalo približno deset odstotkov oz. 50 do 100 tujih gostov. Koliko tujih gostov zaradi težav v Slovenijo ni prišlo, v STO še ocenjujejo, gre pa za več skupin tujih gostov, predvsem z oddaljenih trgov, kot sta Rusija in Azija.

Nastala kriza v letalskem prometu je v evropskem in svetovnem turizmu povzročila veliko škodo. Tudi po terorističnih napadih na ZDA 11. septembra 2001 ni bilo ustavitve letalskega prometa v takšnem obsegu, kot smo ji priča danes, so za STA sporočili iz STO in dodali, da gre za zelo velik udarec turistični panogi.

V organizaciji ob tem ocenjujejo, da bodo v Sloveniji ta teden zabeležili 10.000 do 15.000 nočitev manj. Vpliva nastalih razmer na navade turistov zaenkrat ni zaznati, če se bo situacija kmalu rešila, pa vpliva po oceni STO ne bo čutiti.