profimedia-0840008601 Svet24.si

Polovica slovenskih zalog žlahtne kovine je v ...

slovenska policija Svet24.si

Gruzijec peš bežal pred policisti

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Preiskava proti Jankoviću pravni državi v posmeh

Deli na:

Potem ko so minila tri leta in pol, odkar sta generalna policijska uprava in generalna državna tožilka prejeli kazensko ovadbo proti Zoranu Jankoviću, v kateri mu očitajo zloraba položaja v času vodenja Mercatorja, je policija ovadbo zavrnila.

Potem ko so minila tri leta in pol, odkar sta generalna policijska uprava in generalna državna tožilka prejeli kazensko ovadbo proti Zoranu Jankoviću, v kateri mu očitajo zloraba položaja v času vodenja Mercatorja, je policija ovadbo zavrnila.

V anonimni ovadbi, dani na podlagi revizije poslovanja Mercatorja v letih od 2001 do 2005, Jankoviću očitajo, da je zlorabil položaj šefa uprave s poslovanjem z družbami svojih sinov, sklepal naj bi posle mimo predpisov in Mercatorju povzročil veliko premoženjsko škodo. S policijske uprave v Postojni, kjer so po premestitvi zadeve iz PU Ljubljana kar dve leti in pol preverjali sume, so »na podlagi zbranih obvestil in poslovne dokumentacije ugotovili, da v tem primeru ni prišlo do oškodovanja matične gospodarske družbe oziroma da ni podanih elementov suma storitve kaznivih dejanj«. Na okrožno tožilstvo v Ljubljani, ki usmerja predkazenski postopek, je tako policija poslal zgolj poročilo o ugotovitvah. Vprašali smo jih, kaj bodo storili zdaj, Tamara Gregorčič, ki vodi ljubljansko okrožno tožilstvo, pa je sporočila, da bo tožilstvo sprejelo odločitev po proučitvi poslane dokumentacije in zbranih ugotovitev. Poznavalci pravijo, da tožilstvo po navadi upošteva ugotovitve policije.

Pri preiskovanju Zorana Jankovića sta odpovedala policija in tožilstvo, saj se je primer kar 18 mesecev valjal po predalih postojnske policije, tožilka, ki bi morala spremljati zadevo in usmerjati policijo, pa se zanj sploh ni zanimala. Na generalno državno tožilko Barbaro Brezigar smo naslovili vprašanje, kako bo v skladu s svojimi pooblastili ukrepala v zvezi s takim delom na ljubljanskem tožilstvu. Sporočili so, da je Brezigarjeva januarja letos odredila nadzor nad delom pristojne tožilke, ki je vodila zadevo, in nadzor je pokazal, da njeno delo ni bilo pravočasno in ustrezno. Vodja ljubljanskega tožilstva Tamara Gregorčič je februarja letos zadevo dodelila drugemu tožilcu, saj državna tožilka ni upoštevala ugotovitev pregleda. Čeprav smo na vrhovno tožilstvo v skladu z zakonom o medijih dvakrat poslali vprašanje, katera tožilka ni opravila svojega dela, so nam odvrnili le, da »več informacij ne morejo dati«. Za ime te tožilke smo prosili še okrožno tožilstvo v Ljubljani, od koder Gregorčičeva sporoča, da »o imenih tožilcev, ki so pri  posameznih zadevah delali ali delajo, javnosti ne obveščajo.« Ker gre za podatek, do katerega je javnost gotovo upravičena, se bomo pritožili na informacijsko pooblaščenko.

Da so slovenski organi pregona v primeru Zorana Jankovića res doživeli fiasko, s svojim obnašanjem dodatno kaže Katarina Kresal, ministrica za notranje zadeve. Tako je šla na večer, preden so s policije sporočili, da je zanje Janković »čist«, na zasebno večerjo v ljubljansko restavracijo As prav z njim. »Z ljubljanskim županom sem se v preteklosti srečala že večkrat in se bom še kdaj v prihodnje,«  je o zasebni večerji z osumljencem za gospodarski kriminal pojasnila notranja ministrica. Janković pa je bil še bolj jasen: »Večerjam lahko s komerkoli želim, še posebno kadar plačam.« Očitno se mu plačevanje obrestuje.