primer Trenta Svet24.si

Zaslišane prve priče, Janša pravi, da gre za ...

supet-luna, sankt-peterburg Svet24.si

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

848456_280-yapi Necenzurirano

Na drugem tiru se zapleta: Turki v težavah, kaj ...

marta kos henri geaz emporium pl Reporter.si

Marta Kos s soprogom iz Švice že kupuje kostime ...

šeško oblak Ekipa

Dvoboj Oblaka in Šeška se je začel ...

David Niven v filmu Očaranost (1948) Revija Stop

Gentleman klasičnega Hollywooda

miha butara 24 mm Ekipa

Proračun bomo podvojili, to je ogromno za ...

Slovenija

Preiskava ni zbrala dokazov zoper Janšo

Deli na:

Preiskava ni zbrala neposrednih dokazov, da je predsednik SDS in nekdanji predsednik vlade Janez Janša nezakonito posredoval v korist Patrie. Zoper Janšo tako najverjetneje ne bo ovadbe, poroča današnji Dnevnik. Preiskava zadeve Patria se bliža zaključku. Finska, avstrijska in slovenska policija naj bi svoje delo končale do junija, navaja časnik.

Preiskava ni zbrala neposrednih dokazov, da je predsednik SDS in nekdanji predsednik vlade Janez Janša nezakonito posredoval v korist Patrie. Zoper Janšo tako najverjetneje ne bo ovadbe, poroča današnji Dnevnik. Preiskava zadeve Patria se bliža zaključku. Finska, avstrijska in slovenska policija naj bi svoje delo končale do junija, navaja časnik.

Finska televizija YLE je 1. septembra 2008 objavila oddajo Resnica o Patrii, v kateri je avtor Magnus Berglund povedal: "V dokumentaciji Patrie se pojavi oseba 'J'. Tej osebi bi moral Walter Wolf nakazati denar. /.../ Z drugimi besedami: finsko državno podjetje Patria je podkupilo slovenskega predsednika vlade."

Slovenska policija je v sodelovanju s finskimi preiskovalci Janšo kot osumljenca zaslišala lani jeseni. Takrat pa je postalo jasno, da je Janša osumljen storitve kaznivega dejanja sprejemanja daril za nezakonito posredovanje v sostorilstvu, navaja Dnevnik.

Po njegovih navedbah Berglundova oddaja Resnica o Patrii trdno stoji do točke, ko se pojavi črka J. "Ta J je iz Patriinega posla na Hrvaškem. J je torej Bartol Jerković iz hrvaškega posla," piše časnik.

Slovenski in finski del skupne preiskovalne skupine je dnevno v stikih preko elektronske pošte. Finski policisti preiskujejo predvsem uslužbence Patrie, ki naj bi dajali podkupnine, slovenski pa preiskujejo osumljence, ki naj bi v Sloveniji od Fincev terjali ali ponujali podkupnine oziroma korist za to, da so posredovali v korist Patrie.

V zvezi s tem so slovenski preiskovalci med drugim zaslišali Janšo, vendar pa zanj doslej niso zbrali nedvoumnih dokazov, da je terjal korist za to, da bi izkoristil svoj vpliv v korist Patrie. Do Janše sicer vodi nekaj posrednih indicev, poroča Dnevnik.

Janši so kriminalisti med lanskim zaslišanjem pokazali več kot 20 dokumentov, ki govorijo o njem, vendar samo posredno. Kriminalisti so tudi poskušali preveriti izpiske telefonskih klicev med nekdanjim generalnim direktorjem Holdinga Slovenske elektrarne (HSE) Jožetom Zagožnom in Janšo v letu 2005.

Vendar je bilo leta 2009 za to že prepozno, saj se po slovenski zakonodaji ti podatki hranijo največ dve leti. "Tukaj se vidi, kako pomembna je zamuda slovenske policije pri preiskavi Patrie, ko kar 15 mesecev ni naredila ničesar, čeprav je že februarja 2007 prejela depešo avstrijskega Interpola o sumljivih transakcijah med Riedlom in Wolfom glede posla v Sloveniji," piše Dnevnik.

Pri drugih osumljenih, ki so neposredno sodelovali v poslu s Patrio, je dokazov več, zato bodo nekatere ovadbe po informacijah Dnevnika vložene. Pri njih naj bi šlo za sum terjanja koristi, ni pa dokaza, da so korist ali darila dejansko tudi prejeli.

Po ugotovitvah Dnevnika je sicer še vedno nepojasnjeno, kam je odšlo 240.000 evrov od 300.000 evrov, ki jih je februarja 2007 v Avstriji dvignil poslovnež Walter Wolf. Preostali del od približno 3,6 milijona evrov, ki jih je Patria nakazala avstrijskemu poslovnežu Hansu Wolfgangu Riedlu, je menda pod "nadzorom" oblasti, še navaja časnik.