Mario Pavlović Odkrito.si

»Po 40 letih se počutim kot zmagovalec!«

Lucas Dobson Svet24.si

Lucasa so iskali več dni, družini pa so danes ...

angel Svet24.si

Za sodelovanje z angeli obstaja tudi nekaj pravil

ladja atlantia Svet24.si

Žena zastrupljenega Italijana o trenutkih groze ...

maja Šuput Svet24.si

FOTO: Hrvaška pevka z nogo soprogu držala ...

Miro Tomassini, Vlado Kreslin Njena.si

Umrl dolgoletni sodelavec Vlada Kreslina

filip flisar Njena.si

Tako velika je že hči Filipa Flisarja

Slovenija

Predstavniki ljudstva za različno ceno: o prejemkih slovenskih politikov (KOMENTAR)

Deli na:
Predstavniki ljudstva za različno ceno: o prejemkih slovenskih politikov (KOMENTAR)

Foto: Bobo - Violeta Bulc se v Bruslju počuti dobro.

Najvišje plačani slovenski politiki niso predsedniki države, vlade in državnega zbora, ampak funkcionarji evropskih institucij.

Se vam zdi 5652 evrov bruto plače oziroma 3336 evrov neto, kolikor prejme predsednik vlade, veliko? Prihaja v službo ob sedmih zjutraj, domov se vrača pozno zvečer, redkokdaj je prost ob koncu tedna, pogosto tudi na službenih poteh v tujini. Morda vam Marjan Šarec ni všeč, toda podobno plačo so pred njim imeli Miro Cerar, Alenka Bratušek, Janez Janša itd.

Višjo plačo od njega imata predsednik države Borut Pahor (5956 evrov bruto) in predsednik državnega zbora Dejan Židan (5854 evrov bruto). Med ministri ga presega finančnik Andrej Bertoncelj, vendar zgolj po bruto plači (5795 evrov), njegova neto plača je nižja od Šarčeve (3251 evrov neto). Najnižjo ministrsko plačo pa ima Peter Česnik (4858 evrov bruto oziroma 2783 evrov neto), minister za Slovence v zamejstvu in po svetu. Tudi ministri imajo zelo natrpan delovnik in so redko kdaj ob svojih družinah.

Med državnimi sekretarji ima najvišjo plačo Metod Dragonja (4834 evrov bruto oziroma 2771 evrov neto), zaposlen na ministrstvu za finance. Najnižjo poslansko plačo ima Monika Gregorčič iz SMC, ki je prejela 3559 evrov bruto. Večina njenih kolegov dobiva med štirimi in petimi tisočaki bruto plače. Žal se poslanci še niso odločili, da bi tako kot vlada razkrili tudi neto plače. Poleg nje dobivajo še pavšalni znesek za stroške dela z volivci, ki se giblje med 500 in 800 evri, odvisno od razdalje do Ljubljane.

Državljanu s povprečno ali celo minimalno plačo se te vsote vsekakor zdijo ogromne. Toda najvišje plačani slovenski politiki niso predsedniki države, vlade in državnega zbora, ampak funkcionarji evropskih institucij.

Državljanu s povprečno ali celo minimalno plačo se te vsote vsekakor zdijo ogromne. Toda najvišje plačani slovenski politiki niso predsedniki države, vlade in državnega zbora, ampak funkcionarji evropskih institucij. Evropski komisarki Violeti Bulc niti približno ne pade na pamet, da bi tako kot premier njene matične države razkrila svojo neto plačo, raje se sklicuje na »varovanje zasebnosti«. Po podatkih, objavljenih v Wikipediji, je osnovna plača evropskega komisarja 22.367 evrov, vsi komisarji imajo enake osnovne plače.

Evropski parlament vsaj javno objavlja plače svojih poslancev, ki je prav tako za vse enaka. Plača evropskega poslanca je 8757 evrov bruto, poleg plače pa vsak poslanec mesečno prejme še nadomestilo za splošne stroške 4491 evrov, ki jih porabi za svoje pisarne, druge stroške in delo z volivci, preostanek pa pospravi v svoj žep.

Ob upokojitvi si bodo evropski funkcionarji prislužili še izjemne pokojnine. Seveda tudi ti ogromno potujejo in veliko dni preživijo v Bruslju, Strasbourgu, Luksemburgu in drugod v tujini, a vendarle se zdi, da njihovo delo za Slovenijo ni tako zelo pomembno kot delo naših nacionalnih predstavnikov doma. Morda je čas, da razmislimo, ali smo suverena država, če svoje najvišje državne predstavnike plačamo precej slabše kot politike, ki nas zastopajo v tujini.

VEČ V TISKANI IZDAJI REPORTERJA IN TRAFIKI24

Loading...