Revija Reporter
Slovenija

Predsedniku vlade utegne že to jesen goreti pod nogami: pa je Robert Golob res že dokončno politično odpisan?

Silvester Šurla
1 6.394

23. avg. 2024 6:00 Osveženo: 6:49 / 23. 8. 2024

Deli na:

Robert Golob

Sašo Švigelj

Po kadrovskih spremembah v vrhu KPK se postopek proti Robertu Golobu, ki ga je iz maščevanja sprožila odstopljena ministrica za notranje zadeve Tatjana Bobnar, lahko nadaljuje.

Simonu Savskemu, članu senata protikorupcijske komisije, se je s prvim avgustom iztekel mandat, na funkciji pa ga je nasledila Martina Divjak. Slednja bo sedaj skupaj z drugim članom senata Davidom Lapornikom ugotavljala kršitev premierjeve integritete v primeru Bobnar. Robert Šumi, predsednik KPK, se je zaradi dolgoletnega znanstva z Bobnarjevo že decembra lani iz postopka izločil.

Teren za Golobovo zamenjavo pospešeno pripravlja nihče drug kot predsednica države Nataša Pirc Musar, ki je pod svoje okrilje po razhodu z Golobom za svetovalko vzela prav Bobnarjevo. Spomnimo, da je že na začetku leta predsednica republike razburila z izjavo, da bi moral premier odstopiti s položaja, če bi KPK ugotovila kršitev integritete v primeru Bobnar: »Če mene vprašate, da, bom iskrena. Kako se bo odločil, pa ne vem.« Ob tem pa dodala, da sama sicer Goloba ne bo pozvala k odstopu, pričakuje pa, »da bo javnost povedala svoje«, ter da je to bolj stvar koalicije kot nje. »Moja naloga bo potem predlagati novega mandatarja, če se bo to zgodilo, ampak še enkrat: treba je zaupati v pravno državo in njene institucije, ki naj opravijo svoje delo brez političnih pritiskov.«

Tatjana Bobnar nastopa v vlogi koristnega idiota za višje politične interese. Njena vojna proti Golobu ustreza tako opoziciji kot centrom zakulisne moči na slovenski levici, ki ustvarjajo in nato ugašajo nove obraze v slovenski politiki.

V nedavnem intervjuju za Radio Ognjišče, ko je bilo že znano, da se bo postopek proti Golobu pred KPK nadaljeval, pa je protikorupcijsko komisijo označila za enega od tistih podsistemov, ki ga moramo čuvati kot punčico svojega očesa. Pirc Musarjeva si želi, da KPK opravi svoje delo z vso kredibilnostjo, ki jo ima, in kakršnakoli odločitev bo na koncu sprejeta, jo bomo morali vsi spoštovati. Sama pa da se v ta postopek ne vmešava, ne sprašuje niti, v kateri fazi je, niti se s Tatjano Bobnar o tem ne pogovarja. Da je bil njen pogoj, ko je prišla k njej za svetovalko, naj se ta zgodba pusti pred vrati predsedniške palače.

Seveda se ni, takšno sprenevedanje predsednice ni prav nič drugega kot navaden blef. V resnici se za vrati predsedniške palače že nekaj časa pripravlja teren za Golobovo odstavitev, kar potrjujejo tudi prej navedene izjave, ki jih po medijih trosi Pirc Musarjeva. Pa v tej politično pregreti zgodbi ne gre samo za osebno maščevanje Bobnarjeve. Nekdanja ministrica in dolgoletna karierna uslužbenka slovenske policije nastopa v vlogi koristnega idiota za višje politične interese. Njena vojna proti Golobu ustreza tako opoziciji kot centrom zakulisne moči na slovenski levici, ki ustvarjajo in nato ugašajo nove obraze v slovenski politiki.

Tatjana Bobnar in Nataša Pirc Musar

Sašo Radej

Premier bi se moral bati bolj političnih »prijateljev« na levici kot »sovražnikov« na desnici. Janez Janša ga zaradi razmerja politične moči v državnem zboru ne more vreči s prestola, »strici iz ozadja« slovenske levice pa to moč imajo. Da po KPK, kar bi bilo še najbolj prikladno, sprožijo politični pogrom. Svojeglavi in nepredvidljivi Golob si je po dveh letih vladanja nakopal kar precej zamer predstavnikov različnih interesnih skupin, ki niso dobile tistega, kar so si z novo oblastjo obetale. Vlada pa je bila v prvem polčasu velikokrat neoperativna tudi zaradi politične neizkušenosti svojega prvega ministra. Ko se je mandat prevesil v drugo polovico, do naslednjih rednih volitev nas ločita še dobro leto in pol, in ko je na volitvah v Evropski parlament ob visoki udeležbi prepričljivo zmagala SDS, pa so v političnem zakulisju slovenske levice že začele utripati rdeče luči. Začeli so iskati novega kandidata za mandatarja, ki bi Janši preprečil vrnitev na oblast.

V obračunu Tatjane Bobnar z Robertom Golobom je trenutno stanje 2 proti 0 v korist premierja.

Pa je Robert Golob res že dokončno politično odpisan? Glede na njegov trmasti značaj ni pričakovati, da se bo kar tako vdal. Da bo pripeljal mandat do konca in nato dobil še enega, se še vedno javno zaklinja. Ni izključeno, da bi v drugem polčasu vendarle pozitivno presenetil. Pokazal odločnost, kot jo je pri nedavni uspešni zamenjavi ruskih vohunov, s čimer si je prislužil javno pohvalo ameriškega predsednika Joeja Bidna. Roko na srce, tudi gospodarski kazalci v državi niso slabi, čeprav je v vladi kapitalu nenaklonjena Levica.

Tatjana Bobnar pa Goloba ni prijavila samo na KPK, postopke proti njem je sprožila tudi na policiji in tožilstvu. Specializirano državno tožilstvo, ki je to zadevo obravnavalo, je konec julija KPK obvestilo, da so razlogi, na podlagi katerih bi aktivnosti protikorupcijske komisije škodovale interesom predkazenskega postopka, prenehali. Na tožilstvu so ugotovili, da očitki Bobnarjeve o domnevnih političnih pritiskih Goloba nimajo elementov kaznivega dejanja, ki se preganja po uradni dolžnosti.

V obračunu Bobnarjeve z Golobom je trenutno stanje 2 proti 0 v korist premierja. Svetovalka za človekovo varnost pri predsednici republike je najprej pogorela na specializiranem tožilstvu, s priznanjem krivde ujetih ruskih vohunov, ki sta se v obrambi sklicevala na njeno pričanje pred parlamentarno preiskovalno komisijo, kjer je Goloba obtožila vmešavanja v njuno aretacijo, pa na srečo tudi ni ogrozila največje izmenjave vohunov med Zahodom in Rusijo po koncu hladne vojne.