Revija Reporter
Slovenija

Predsednik republike Borut Pahor: spomenik vabi k spravi

Ivan Puc

13. jul. 2017 6:00 Osveženo: 10:03 / 09. 8. 2017

Deli na:

Čeprav uradno poimenovanje Spomenika žrtvam vseh vojn in z vojnami povezanimi žrtvami, ki ga bo danes slovesno z nagovorom otvoril predsednik republike Borut Pahor, ne omenja sprave, za predsednika predstavlja najprej vabilo k spravi.

Nedavno je na osrednji državni proslavi ob dnevu državnosti dejal: »Tam, na oni strani pravljično lepega Kongresnega trga, že čaka na slovesno odkritje spomenik vsem žrtvam vojn in z vojnami povezanih žrtev. Vse nas bo vabil k edinosti in spravi.« Pri tem naj bi v pogovorih s predsednikom vztrajala Spomenka Hribar, pred leti pobudnica obeliska vsem mrtvim.

Ob začetku slovesnosti, ta se bo pričela ob 18. uri na ljubljanskem Kongresnem trgu in trajala 25 minut, bo državna delegacija k spomeniku položila venec. Pahorja bodo spremljali predsednik državnega Milan Brglez, predsednik vlade Miro Cerar, predsednik državnega sveta Mitja Bervar, načelnik Generalštaba Slovenske vojske generalmajor Andrej Osterman ter generalni direktor Policije Marjan Fank.

Ob koncu slovesnosti bo molitev za žrtve, ki jo bo na predlog predsednika republike opravil ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore. Tik pred molitvijo bo po dogovoru med predsednikom in nadškofom častna četa prizorišče zapustila. Slovenski oktet bo zapel pesmi Ko mene več ne bo in Slovenec sem.

Dva stebra oziroma steni naj bi simbolizirala dva v temelju povezana stebra naroda. Stebra sta, kot so zapisali avtorji izbrane rešitve (natečaja se je udeležilo 39 skupin arhitektov in umetnikov), »v svoji abstraktni obliki metafora in aluzija enotnosti v dvojnosti«.

Celotni stroški investicija izgradnje spomenika žrtvam vseh vojn znašajo blizu 1.250.000 evrov bruto. Odslej bo mesto, kjer bodo tuji državniki v uradnem ceremonialu po pregledu častne čete položili venec. Ob obisku predsednika republike Pahorja v Vatikanu lansko jesen se je papež Frančišek še posebej zanimal za pokope žrtev Hude jame in proces sprave.

Takrat je bila izražena možnost, da papež obišče Slovenijo morda že to leto, vendar ni običajno, da bi papež obiskoval države v času pred volitvami. Po neuradnih informacijah bi morda do enodnevnega obiska lahko prišlo naslednje leto, papež pa bi se udeležil tradicionalne slovesnosti na Teharjih.   

V javnosti sproža kontraverzne razprave. Najbolj mu nasprotuje zveza borcev, ki ji zvesto sledi tudi Levica. Za poslanko Violete Tomić je celoten politični establišment na čelu s predsednikom države in t. i. levo sredino popolnoma izgubil kompas. Za njih je to »spomenik političnemu oportunizmu, zgodovinskemu revizionizmu in duhovnemu mračnjaštvu«.

Svet ZZB NOV meni, da se z njim simbolično izenačujejo borci za svobodo in tisti, ki so se udinjali nacifašistični okupatorjem. Njihov predsednik Tit Turnšek je napadel predsednika republike, češ da gre za njegovo manipulacijo, kajti zasnova spomenika izraža razdvojenost in dvojnost slovenskega naroda. Spomenik torej odraža zopet nekakšno spravno manipulacijo.

Predsednik SDS Janez Janša se je odzval na Twitterju in se ustavil pri imenu spomenika: »Novo izkrivljanje resnice. Vojna je za množično komunistično morijo l. 1945 kriva toliko kot je puška kriva za umor.«

Za predsednica NSi Ljudmila Novak spomenik sam po sebi sicer še ne pomeni sprave, je pa lahko simbol sprave. Upa, da ne bo razdvajal, ampak bo priložnost za ponovni premislek, kaj mora narod še storiti, da bomo živeli mirneje in v sožitju.

Po besedah vodje poslanske skupine SD Matjaža Hana je odkritje spomenika zelo pomembno dejanje. Državljane je pozval, naj se dogodka udeležijo in se poklonijo vsem žrtvam, da se to za vedno konča. »Vsak pa naj naprej živi s svojim prepričanjem.«