900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Predsednik države z žalitvami nad nasprotnike sporazuma

Deli na:

Predsednik države ne spoštuje različnosti, je evropski poslanec Lojze Peterle (NSi/EPP) izrazil razočaranje nad izjavo predsednika republike Danila Türka, češ da je na strani razuma in da bo v nedeljo glasoval za arbitražni sporazum.

Predsednik države ne spoštuje različnosti, je evropski poslanec Lojze Peterle (NSi/EPP) izrazil razočaranje nad izjavo predsednika republike Danila Türka, češ da je na strani razuma in da bo v nedeljo glasoval za arbitražni sporazum.


Peterle je na današnji novinarski konferenci tudi napovedal, da bo v nedeljo na referendumu o arbitražnem sporazumu glasoval proti. Ponovno je opozoril na hrvaško enostransko izjavo, ki jo je ob ratifikaciji sprejel hrvaški sabor. Kot meni Peterle, bi morala Slovenija ob tej izjavi ustaviti ratifikacijski postopek.

Meni tudi, da bo Hrvaška na podlagi tega arbitražnega sporazuma lahko dosegla svoje ključne nacionalne cilje, medtem ko Slovenija za to nima nobene garancije. Menil je tudi, da lahko postane geografsko prikrajšana država. Sicer ne pozna primera, ko bi kaka država na podlagi mednarodne razsodbe postala ukleščena v svoje teritorialne vode, kot naj bi to zdaj grozilo Sloveniji in ki bi postala prva država na svetu, odrezana od odprtega morja.


Menil je še, da "v dobro sosedstvo in v evropsko perspektivo Hrvaške lahko vodi samo pravičen sporazum s predvidljivimi rezultati".

Evropski poslanci iz Slovenije, člani Evropske ljudske stranke (EPP), so sicer danes družno pozvali proti arbitražnemu sporazumu. V pozivu, pod katerega so se podpisali Peterle, Romana Jordan Cizelj (SDS/EPP), Milan Zver (SDS/EPP) in nova članica Evropskega parlamenta Zofija Mazej Kukovič, menijo, da bo Sloveniji na arbitraži pripadlo manj, kot že ima.