favorskaya Svet24.si

Ruske oblasti aretirale novinarko, ki je pokrivala...

Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

ronaldo 11 Ekipa24.si

Avtor selfija v velikih težavah: zaradi vdora na ...

lara, topki, skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Skrivnost Larinih pletenih topkov

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Predlog razpisa referenduma

Deli na:

Poslanci štirih koalicijskih strank so danes na novinarski konferenci predstavili predlog za razpis posvetovalnega referenduma o arbitražnem sporazumu glede reševanja vprašanja meje med Slovenijo in Hrvaško.

Poslanci štirih koalicijskih strank so danes na novinarski konferenci predstavili predlog za razpis posvetovalnega referenduma o arbitražnem sporazumu glede reševanja vprašanja meje med Slovenijo in Hrvaško. Kot so poudarili, si je koalicija glede potrebe po posvetovalnem referendumu enotna in prepričana, da bodo ljudje na njem sporazum podprli.

Skupina poslancev SD, Zares, LDS in DeSUS je predlog za razpis posvetovalnega referenduma sicer vložila že v ponedeljek zvečer, vendar pa mediji takrat o tem - vsaj uradno - niso bili seznanjeni.

Na referendumu želijo volivce povprašati, ali se strinjajo s tem, da DZ sprejme zakon o ratifikaciji arbitražnega sporazuma, ki med drugim določa, da arbitražno sodišče določi potek kopenske in morske meje med Slovenijo in Hrvaško, stik Slovenije z odprtim morjem in režim uporabe ustreznih morskih območij, in v katerem tudi piše, da noben enostranski dokument ali dejanje katerekoli strani po 25. 6. 1991 za naloge arbitražnega sodišča nima pravnega pomena, ni zavezujoče za nobeno stran in nikakor ne prejudicira razsodbe.

Kot so na novinarski konferenci v imenu svojih strank pojasnili poslanci Bojan Kontič (SD), Franco Juri (Zares), Borut Sajovic (LDS) in Franc Žnidaršič (DeSUS), želijo s posvetovalnim referendumom razpršiti vsake dvome v arbitražni sporazum. Kot se je izrazil Juri, si želijo "vodotesne" rešitve, posvetovalni referendum pa je po njegovih besedah najboljši odgovor na kritike, ki prihajajo iz opozicijskih vrst.

Zato si v koaliciji v času pred referendumom tudi želijo široke in poglobljene razprave o sporazumu, sicer pa verjamejo, da je ta dober in da ga bodo ljudje podprli. O tem, kaj bi sledilo ob morebitni zavrnitvi sporazuma na referenduma, zato tudi niso želeli konkretno napovedovati, je pa Juri zatrdil, da o morebitni ponovni blokadi vstopanja Hrvaške v EU nihče ne razmišlja.

Miran Potrč (SD) je na novinarski konferenci pojasnil, da se pri posvetovalnem referendumu za razliko od naknadnega zakonodajnega referenduma ne vlaga zahteve za razpis, ampak zgolj predlog za razpis, ki so ga oni sedaj vložili. O tem predlogu pa nato razpravlja in odloča DZ. Predlagatelji referenduma sicer pričakujejo, da bo ta razpisan čim prej, a šele po odločitvi ustavnega sodišča glede sporazuma. To pomeni, da bi lahko DZ zakon o ratifikaciji sprejel najprej v prvih mesecih prihodnjega leta.