GJtPNFnW4AAxeMl Svet24.si

Hud potres prizadel okolico Vidma; tla so se ...

433132554_2134136413613298_5685619191041566114_n Svet24.si

Policija prekinila iskanje male Danke v Banjskem ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija portugalska ronaldo 3 Ekipa24.si

Jaaaa!!! Norišnica v Stožicah, Slovenija na ...

Tako bo potekal sončni mrk, ki je marsikoga prestrašil do kosti Odkrito.si

8. april, 2024 - Mrk, ki prinaša katastrofo?!

peter prevc Ekipa24.si

Največji hit! Pojavil se je posnetek enega od ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Predčasne volitve so volivcem vedno bolj privlačne, vlada pa vedno manj

Deli na:

Po rezultatih raziskave Slovenski utrip bi 5. junija padli vsi trije referendumi. Proti pokojninski reformi bi glasovalo 49,8 odstotka vprašanih, proti zakonu o preprečevanju dela na črno 53,7 odstotka in proti zakonu, ki omejuje dostop do arhivov, pa 34 odstotkov. Vlade ne podpira tri četrtine vprašanih, med strankami pa je prva SDS.

Po rezultatih raziskave Slovenski utrip bi 5. junija padli vsi trije referendumi. Proti pokojninski reformi bi glasovalo 49,8 odstotka vprašanih, proti zakonu o preprečevanju dela na črno 53,7 odstotka in proti zakonu, ki omejuje dostop do arhivov, pa 34 odstotkov. Vlade ne podpira tri četrtine vprašanih, med strankami pa je prva SDS.

Raziskava, ki jo je mesečno izvaja Fakulteta za uporabne družbene študije v Novi Gorici, je pokazala, da bi se 62 odstotkov anketirancev zagotovo udeležilo referendumov. 12,3 odstotka vprašanih je odgovorilo, da bi se referendumov verjetno udeležili, 21,4 odstotka pa, da se sploh ne bi udeležili.

Asistentka fakultete Tamara Besednjak Valič je ob današnji predstavitvi rezultatov ankete poudarila, da pripravljenost za udeležbo s starostjo narašča, pada pa s stopnjo izobrazbe. V večji meri bi se referendumov udeležili nasprotniki te vlade kot pa podporniki.

Proti pokojninski reformi bi glasovalo 49,8 odstotka vprašanih, 24 odstotkov pa za. Najbolj ji nasprotujejo anketiranci v starostni skupini od 35 do 54 let ter nasprotniki vlade.

Pri vprašanju, kako bodo glasovali o zakonu o preprečevanju dela na črno, je 53,7 odstotka anketiranih odgovorilo, da bodo glasovali proti, 23 odstotkov pa jih je naklonjeno temu zakonu. Najbolj mu nasprotujejo nasprotniki vlade.

34 odstotkov vprašanih je glede zakona, ki omejuje dostop do arhivov, dejalo, da bi glasovali proti, 29 odstotkov pa za. Nasprotniki so predvsem moški v srednji starostni skupini, je pravi Besednjak Valičeva.

Če bi bile volitve to nedeljo, bi zmagal SDS, ki bi dobil 16 odstotkov podpore. Polovico manj glasov bi dobil SD, sledita DeSUS in SNS s 6,5 odstotka. Za LDS bi glasovalo 2,6 odstotka, na dnu lestvice bi se znašla SLS z 1,3 odstotka, NSi z 1,1 odstotka in Zares z enim odstotkom.

Po besedah Besednjak Valičeve rezultati raziskave kažejo, da vlade ne podpira 74,6 odstotka vprašanih. Pri možnostih za izhod iz sedanje politične situacije se je 47,5 odstotka vprašanih opredelilo za predčasne volitve, 22,7 odstotka je za to, da sedanja vlada nadaljuje delo, 15,7 odstotka vprašanih pa je za ohranitev koalicije z zamenjavo predsednika vlade.

V raziskavi so, kot pravi Besednjak Valičeva, anketirancem postavili tudi vprašanje, kateri element opredeljuje današnjo Evropo. Večina je odgovorila, da jo najbolj opredeljuje denarna valuta evro, najmanj pa razsvetljenstvo.

Postavili so jim tudi vprašanje, ali se počutijo kot evropski državljani. Okrog dve tretjini anketirancev je odgovorilo pritrdilno. Že tretje leto zapored to število upada, in sicer za skoraj šest odstotkov. Narašča pa število anketirancev, ki se ne počutijo kot evropski državljani, je še dejala Besednjak Valičeva.

Telefonsko anketo so opravili med 3. in 6. majem na vzorcu 910 oseb.