zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

tina gaber robert golob krizarjenje ickoti Reporter.si

Golob ni imel časa razmišljati o naši ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

1714382871-006-cel-oli-240428-lv-1714382855842 Ekipa24.si

Celjani mislijo resno! Snubili Modrića in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Pred poslanci kandidatka za novo finančno ministrico

Deli na:
Pred poslanci kandidatka za novo finančno ministrico

Foto: Bobo

Poslanci se po parlamentarnih počitnicah vračajo v poslanske klopi. Že v prihodnjem tednu jih čaka zaslišanje kandidatke za novo ministrico za finance Mateje Vraničar Erman. Zasedala bodo tudi številna delovna telesa, beseda bo med drugim tekla o čakalnih dobah v zdravstvu.

Kandidatka za novo finančno ministrico na zaslišanju pred matičnim odborom

Poslancem se bo na odboru za finance in monetarno politiko predstavila kandidatka za novo finančno ministrico Mateja Vraničar Erman. Premier Miro Cerar je kandidaturo Vraničar Ermanove napovedal 24. avgusta, predlog pa je v DZ poslal 1. septembra. Ob napovedi kandidature je dejal, da je Vraničar Ermanova zelo poštena oseba, ki zastopa iste cilje kot on, torej transparentne javne finance in zakonito delovanje. Od nje pričakuje, da bo sledila ciljem vlade, da je država dober gospodar, tako na področju javnih financ kot pri upravljanju z državnim premoženjem.

Če jo bo podprl DZ, bo Vraničar Ermanova na mestu finančnega ministra nasledila Dušana Mramorja, ki je sredi julija nepričakovano odstopil. Kandidatka za ministrico ima glede na napovedi strank široko podporo koalicije, medtem ko si opozicijskih glasov ne more obetati, čeprav marsikdo njeni strokovnosti ne oporeka.

Državni zbor bo o imenovanju nove ministrice predvidoma odločal na redni seji DZ, ki se bo začela 19. septembra.

Odbor za zdravstvo o čakalnih dobah

Odbor za zdravstvo bo na zahtevo poslanske skupine SDS razpravljal o čakalnih dobah v zdravstvu. Kot navajajo v SDS, so se po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje čakalne dobe v enem letu podaljšale kar za osem odstotkov. Tako je aprila na prvi pregled pri specialistu čakalo več kot 120.000 ljudi, skupaj vseh čakajočih ljudi na izbrane posege in operacije pa je po navedbah SDS več kot 210.000.

V SDS menijo, da bi morala ministrica Milojka Kolar Celarc poskrbeti za dodatna sredstva za zdravstvo in se nehati pretvarjati, da ti problemi niso pomembni, saj ustava zagotavlja pravico do zdravstvenega varstva. V poslanski skupini predlagajo, da DZ opravi razpravo v zvezi s podaljševanjem čakalnih dob v slovenskem zdravstvu in sprejme priporočilo vladi in ministrstvu za zdravje, da preučita vse možnosti in naredita vse potrebno, da se čakalne dobe čim prej skrajšajo. Pri tem je nujno potreben ločen načrt za takojšnje skrajšanje čakalnih dob in načrt za dolgotrajnejšo rešitev, so zapisali v predlogu priporočila.

Čakalne dobe v zdravstvu so sicer tudi eden izmed razlogov za napovedano interpelacijo, ki jo nameravajo zoper ministrico za zdravje Milojko Kolar Celarc vložiti v NSi.

Po vetu DS poslanci znova o zakonu o pogrebni dejavnosti

Potem ko je državni svet sredi julija izglasoval odložilni veto na zakon o pogrebni in pokopališki dejavnosti, bo moral DZ o njem odločati znova, tokrat bo za potrditev potrebna absolutna večina poslanskih glasov. Ponovne obravnave zakona se bo prihodnji teden lotil odbor za gospodarstvo.

Zakon sicer pogrebno dejavnost z izjemo 24-urne dežurne službe prepušča trgu, po mnenju večine državnih svetnikov pa gre za občinsko nalogo in storitev, ki bi morala ostati v javnem interesu. Glede na to, da zakon podpirajo v koalicijskih strankah, je pričakovati, da bo potrjen tudi ob ponovnem odločanju.