severa gjurin 1 Svet24.si

Družinska sreča Severe Gjurin

Meghran Princ Harry Svet24.si

Zaskrbljeni princ Harry razkril, zakaj ne bo ...

907452_099_liitjska Necenzurirano

Revizorka, ki je poslušala le glavna osumljenca ...

tanja frantar igor zabret Reporter.si

Skoraj 28 milijonov evrov poslov pod Golobovo ...

maribor Ekipa24.si

Se lahko zgodi senzacija, Maribor pa dobi v ...

Slash Revija Stop

Slash - doživel nepopisno tragedijo

ljudski vrt gw Ekipa24.si

Nogometašu Maribora umrl oče, a je proti Romunom...

Slovenija

Prebujanje afere bulmastifi

Deli na:
Prebujanje afere bulmastifi

Foto: Bobo

Sojenje na ljubljanskem okrajnem sodišču, s katerim se bodo skrivnostne okoliščine smrti Saše Baričeviča morda vendarle premaknile z mrtve točke, se nezadržno bliža, saj naj bi bila glavna obravnava v kratkem. Na njej bosta obtožena polista Dušan Mikolčevič in Aleš Conradi morala pojasniti, zakaj nista zavarovala ključnih dokazov, čeprav naj bi ju Dea Baričevič, sestra pokojnega Saše Baričeviča, opozorila na najdbo sledov krvi v prvem nadstropju hiše.

Kljub najdbi dokazov se policija ni odločila za preiskavo prvega nadstropja. Ker pa glasovi o tem, da v primeru smrti Saše Baričeviča zagotovo ni šlo le za spolno zlorabo psov in protipravno vračanje psov lastniku, temveč tudi za možnost prisotnosti neznane tretje osebe v času tragedije, niso potihnili, so se na kraju dogodka po letu dni znašli kriminalisti specializiranega oddelka tožilstva; po odhodu nekdanje tožilke Branke Zobec Hrastar ga je prevzela tožilka Dragica Kotnik.

Ob tem so ob pregledu prvega nadstropja hiše na Oražnovi 11 v Ljubljani odkrili na dveh stikalih sledove krvi, ki so bili tam vse od dneva tragedije, a se policisti zanje za čuda niso zmenili; prav tako niso bili pomembni za nekdanjo tožilko Branko Zobec Hrastar, saj je odredila le raziskovanje izvora fotografije mrtvega Baričeviča; Hrastarjeva je nato zahtevala izločitev iz preiskave, ker naj bi se osebno poznala z Deo Baričevič, sestro pokojnega Saše Baričeviča, a šele potem, ko je bila glavnina preiskava že končana.

Zaradi najdbe novih dokazov je tožilstvo marca lani vložilo predlog za izdajo odredbe za pregled telefonskih klicev dveh oseb, a je preiskovalna sodnica predlog zavrnila. Na tožilstvu kljub temu niso odnehali in so vložili nov, prav tako strokovno utemeljen predlog. Tik pred iztekom roka, do katerega so bili mobilni operaterji dolžni hraniti opravljene telefonske klice v njihovem omrežju na dan smrti zdravnika Saše Baričeviča, je preiskovalna sodnica Marjana Tupy na srečo le ugodila tožilcem. 31. marca lani je odredila pregled telefonskih pogovorov dveh oseb, do katerega je prišlo na dan smrti Saše Baričeviča.

Prav na podlagi pregleda omenjenih telefonskih pogovorov je tožilstvo junija lani nato vložilo obtožni predlog na okrajno sodišče zoper policista Dušana Mikolčeviča in Aleša Conradija zaradi nevestnega dela v službi. Tožilka Dragico Kotnik, ki še vedno opravlja naloge začasne vodje oddelka za preiskovanje in pregon uradnih oseb s posebnimi pooblastili pri vrhovnem državnem tožilstvu, kjer se zaposleni policisti ukvarjajo s preseganjem pooblastil svojih kolegov, ob tem ni želela dati nobenih dodatnih pojasnil.

Tako nam je bila pripravljena zgolj potrditi, da je bil obtožni predlog dan na sodišče in da za zdaj še ni bilo razpisa obravnave na okrajnem sodišču. Razlog za njeno previdnost glede dajanja dodatnih pojasnil je sicer deloma razumljiv, saj se je zaradi afere bulmastifi tudi Kotnikova znašla v predkazenskem postopku. Potem ko so ji očitali zlorabo tajnih podatkov, uradnega položaja oziroma uradnih pravic ter zlorabe osebnih podatkov, so kriminalisti na podlagi odredbe sodišče opravili tako na njenem domu kot tudi v prostorih vrhovnega državnega tožilstva hišno preiskavo; pri tem so ji začasno zasegli prenosni telefon, hišni in službeni računalnik.

V molk se je zavila tudi Dea Baričevič, ki je policista Mikolčeviča in Conradija prva opozorila na odkrite sledove krvi, že dva dni po bratovi smrti pa je o tem obvestila še zdravnika Inštituta za sodno medicino MF v Ljubljani, Branka Ermenca, ki je to že potrdil policistom specializiranega oddelka. Ko smo jo poklicali po telefonu, saj smo jo želeli vprašati, ali bo na sodišču, kjer bodo razsojali o obtožnem predlogu zoper policista Mikolčeviča in Conradija, sodelovala kot priča, je bila povsem razburjena. Dejala je, da ne bo dala nobene izjave, nadaljevanje pogovora pa bo »razumela kot nadlegovanje in bo temu ustrezno ukrepala«.

VEČ V TISKANI IZDAJI