požar avto hiša Svet24.si

V požaru v Radljah ob Dravi uničeni osebni ...

Johnny Deep Svet24.si

Johnny Depp na britanski premieri presenetil z ...

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

ruska propaganda rusija Reporter.si

Na spletnem portalu RTV Slovenija Putinovih trolov...

nika kriznar 24 af Ekipa24.si

Pravljica Nike Križnar! Naša skakalka razkrila ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

doncic Ekipa24.si

Prihajajo Luka 3! Dončić bo kmalu predstavil ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Pravo in etika

Deli na:

Etičnost je eden najpomembnejših vidikov opravljanja policijskega poklica, je na današnji konferenci o razvoju in pomenu Kodeksa policijske etike dejala notranja ministrica Katarina Kresal. Kot je opozorila, pravni sistem brez etične naravnanosti lahko hitro izgubi legitimnost.

Etičnost je eden najpomembnejših vidikov opravljanja policijskega poklica, je na današnji konferenci o razvoju in pomenu Kodeksa policijske etike dejala notranja ministrica Katarina Kresal. Kot je opozorila, pravni sistem brez etične naravnanosti lahko hitro izgubi legitimnost.

Kot je na konferenci na policijski akademiji v Tacnu poudarila Kresalova, je lahko kodeks policijske etike še tako dognan in izbrušen izdelek, s katerim je zajeta vsa plemenitost policijskega poklica, vendar "je njegovo življenje odvisno le od vašega vsakodnevnega dela in ravnanja v različnih situacijah".

Etična drža je po njenih besedah nekaj, "kar cenimo in si želimo v vsakodnevnih medsebojnih odnosih". Pomembna je predvsem takrat, ko je govora o policijskem delu. "Čeprav ravnate kot uslužbenci državnega organa, policistke in policisti še zdaleč niste le slepi izvrševalci zakonov," je policistom povedala ministrica.

Policistovo delo namreč zaznamuje tudi raznolikost življenjskih okoliščin in nenazadnje njegova osebna zavezanost poslanstvu, ki ga opravlja, je pojasnila. Ravno to pa je po njenih besedah prostor, kamor je treba umestiti kodeks policijske etike, ki predstavlja temeljne moralno-etične standarde slovenske policije.

Kodeks po njenem ni predpis, ki kot kakšen drug formalni pravni akt zavezuje k pozitivističnemu spoštovanju človekovega dostojanstva in svobode. "Tovrstno zavezo ste namreč policistke in policisti kot osebno vodilo sprejeli že v trenutku, ko ste se odločili za policijski poklic," je poudarila. Kodeks je predvsem izraz volje in želje slovenskih policistov po zakonitem, strokovnem, pravičnem, vljudnem in korektnem delu ter človeškem ravnanju, je Kresalova povzela prvi člen kodeksa.

Po besedah generalnega direktorja policije Janka Gorška se etično vedenje začne na vrhu - pri tistih, ki naj bi postavljali zgled. "Etičnega ravnanja ne moremo ukazati, lahko po mu damo zasluženo vrednost v svojih dejanjih in ga tako spodbudimo tudi pri drugih," je izpostavil. Ob tem je direktor policije napovedal, da bo v okviru reorganizacije policije ustanovljen tudi oddelek za razvoj policije, etiko in integriteto.

Današnje konference se je med drugimi udeležila tudi varuhinja človekovih pravic Zdenka Čebašek Travnik, ki je policistom in drugim prisotnim predstavila pogled varuhinje na policijsko delo v različnih konkretnih razmerah, v katerih se znajdejo policisti. Ob tem je tudi izrazila podporo posodobljenemu kodeksu policijske etike.